Prvi i posljednji Jedi je - Snoke?

Prvi i posljednji Jedi je - Snoke?

Fanovi Zvjezdanih ratova su uistinu oduvijek bili posebni. Dok većina ljudi nije pretjerano uzbuđena oko filma dok ne izađe njegov trailer ili barem stignu prve slike sa seta, obožavateljima Zvjezdanih ratova potrebno je malo da ih obuzme posvemašnje ludilo.

Ovaj put je kamenčić koji je pokrenuo lavinu komentara i teorija na internetu bila objava naslova sljedećeg nastavka franšize – Posljednji Jedi (ili Jediji). Fanovi su se odmah bacili na špekuliranja o značenju naslova - tko je to posljednji Jedi ili Jediji? Donosimo jednu od teorija s interneta koja tvrdi da identitet posljednjeg Jedija ne mora biti očit (Luke Skywalker) te da je mogući kandidat za to, vjerovali ili ne, Vrhovni vođa Snoke.

Teorija je nedavno osvanula na Redditu page, a iznio ju je korisnik pod korisničkim imenom AnakinKardashian. S obzirom da se na Lukea Skywalkera referira kao na „posljednjeg Jedija“ na početku sedmice, a čak ga i Snoke tako naziva u razgovoru s Kylo Renom, čini se sigurnim da tako i jest. No, teorija koju je dao AnakinKardashian malo komplicira stvari.

"Bilo je poprilično cool vidjeti Jedhu u Rogue One. No, je li iza toga bio i neki strateški razlog? Što ako smo trebali biti približeni razmišljanju da je red Jedija jako, jako drevan? U jednom od recentnih romana iz svijeta Zvjezdanih ratova, Palpatine šalje nekog na Jakku kako bi otkrio neku drevnu tajnu. U sedmici, vidimo da Luke traga za prvotnim Jedi hramom. Čemu ova iznenadna opsesija s povijesti Jedija?

U romanu Sila se budi, Snoke otkriva da je veoma star, no ne znamo koliko točno. Svjetlosni mač koji nosi Kylo potvrđeno je drevna verzija tog oružja. Gdje ga je nabavio? Snoke bi možda mogao biti odgovor na to pitanje. Nadalje, imajući na umu naslov sljedećeg nastavka, što ako se saznaje o ranim Jedijima zato što će se ispostaviti koliko je taj drevni Jedi red različit. Što ako je Snoke posljednji Jedi, u prvobitnoj verziji tog koncepta? Onda ima smisla da se saznaje o ranim Jedijima i da Kylo ima staru verziju oružja te da Luke traži prvotni hram kako bi više naučio o Snokeu.“

Čak i prije ove teorije, koja je zanimljiva, no malo vjerojatna, pravi identitet Vrhovnog vođe Snokea veliko je pitanje o kojem fanovi raspravljaju sve otkako su pogledali sedmi nastavak. Ovo bi bio poprilično jedinstven, premda pomalo nategnut, način da se Snokea poveže sa starim saznanjima o Zvjezdanim ratovima te bi predstavljalo priliku da se istraži novi kanon vezan za povijest Jedija na ekranu. Kako teorija ističe, vidjeli smo tu i tamo odbljeske ovoga u sedmici i Rogue One, no tu ima još mnogo prostora za istraživanjem.

U starom kanonu, prije Disneya, Jediji su imali veoma kompleksnu povijest te bi se netko poput Snokea mogao nadovezati na to i dovući sa sobom nešto poput Vitezova Stare Republike u novi kanon. No opet, vrlo je vjerojatno da se „posljednji Jedi“ odnosi na Lukea Skywalkera i da je teorija o Snokeu uglavnom besmislica. Ipak, možemo priznat bodove za kreativnost ovakvom slijedu misli, to sigurno.

S druge strane, ima drugih stvari za razmotriti. Prvo, riječ Jedi na engleskom jeziku može biti i jednina i množina, stoga bi naslov mogao podrazumijevati više od jednog Jedija, premda ni to nije veoma vjerojatno. Kad bi bio takav slučaj, vjerojatno bi onda naslov glasio drukčije, u stilu Posljednji od Jedija ili nešto slično. Također, naslov može imati veze i s Rey, pošto je poprilično jasno kako je ona jedno sa Silom te će je Luke vjerojatno obučavati za Jedija u osmom nastavku. Tu je i Kylo Ren, koji je potomak Skywalkera. No, s obzirom na to da je ubio Han Sola i na putu je da dovrši svoje učenje za Sitha, on je poprilično do grla u Tamnoj strani u ovom trenutku i vjerojatno nikada neće biti Jedi. Ikada.

Dakako, što se teorija fanova tiče, ova je definitivno jedna od zanimljivijih koje su predstavljene otkako je naslov osmice objavljen, premda su šanse da se ostvari gotovo ravne nuli. Vjerojatno ćemo nešto više saznati iz prvog teasera za Posljednjeg Jedija. On će biti pušten najvjerojatnije na sljedećem Star Wars Celebrationu u travnju. Osmi nastavak Zvjezdanih ratova napisao je i režirao Rian Johnson te u kina dolazi 15. prosinca 2017.

Izvor: Movieweb

 


Autor/ica Višnja Stupalo  •  objavljeno 06.02.2017, 17:20  •  4.267 puta pročitano

Anketa

Han Solo će biti:

Poznati citat

“Governor Tarkin, I should’ve expected to find you holding Vader’s leash. I recognized your foul stench when I was brought on board.” – Princess Leia

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji

0 komentara

Nema komentara na ovu vijest.

Imaš komentar?

Ime ili nadimak


E-mail adresa (ostaje skrivena)


Ovdje upiši svoj komentar