Sandrova skulptura Maz Kanate će vam trajati stotinama godina

Sandrova skulptura Maz Kanate će vam trajati stotinama godina

Udruga ljubitelja Zvjezdanih ratova Star Wars Hrvatska okuplja članove iz cijele Hrvatske i različitih profila i zanimanja. Među njima imamo i umjetnike, jedan od njih je Sandro Ambrinac. 

Sandro je rođen je 2. studenog 1985. godine u Osijeku, a diplomirao ja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2010. godine na Odsjeku za restauriranje i konzerviranje umjetnina. Živi i radi u Osijeku kao profesor u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna. Ali Sandro nije običan profesor, on voli Star Wars franšizu i zato dio svoga rada usmjerava upravo ka ovoj svemirskoj sagi u obliku umjetničkih djela, točnije skulptura. Napravili smo kratki razgovor s njim kako bismo vam predstavili njegov rad.

Zašto baš Star Wars i zašto baš Maz Kanata
Moram priznati da iako sam kao dječak gledao originalu trilogiju Star Warsa tek prošle godine postao obožavatelj filmske franšize. Ono što me je zaista privuklo osim same priče jest maštovitost i umijeće u izradi samih likova i scena. Upravo je ta kompleksnost likova Sebulbe i Maz Kanate izazvala u meni želju da se i ja iskušam u modelaciji istih, ali u puno manjem formatu.

Koliko je vremena potrebno za izradu kalupa? 
Za razliku od skulpture Sebulbe koji je jedan originalni, za bistu Maz Kanate odlučio sam napraviti kalup. Izrada kalupa od gume je zahtjevan proces koji traži određenu razinu znanja i iskustava kojeg sam do sada skupio u prijašnjim poslovima vezanim za restauraciju i konzervaciju kulturne baštine.

O kojem je materijalu riječ i zašto baš taj materijal i tehnika?
Nakon što je kalup bio završen počeo sam lijevati pozitive od plavog zubarskog gipsa, kojeg odlikuje velika čvrstoća i otpornost na habanje. Iako je višestruko skuplji od običnog bijelog, zbog svojih svojstava u dobrim uvjetima može trajati i stotinama godina.

Koji dio Maz je bio najzahtjevniji? 
Najzahtjevniji dio u cijelom procesu nije bila modelacija lika Maz Kanate, već samo lijevanje. Svaki pozitiv morao sam dodatno obraditi brušenjem gdje se vidio spoj kalupa i kitati eventualne mjehuriće zraka koji ne bi izašli na površinu prilikom lijevanja.

Radiš li i druge skulpture? 
Nema trenutaka kada nešto ne radim ili kada ne razmišljam što ću raditi sljedeće. Moj sljedeći projekt je bista „Draugr“ iz Nordijske mitologije, kojeg također kao i Maz Kanatu radim u masi za modeliranje Super Sculpey . U isto vrijeme planiram bojati Maz Kanatu u njezine „prave boje“ kao bi dobio jednu završenu cjelinu.

Gdje se skulpture mogu kupiti? 
Skulpture možete pogledati na mojoj mojoj novootvorenoj Facebook stranici Sandro Ambrinac, a Maz možete kupiti u webshopu udruge. Također primam i narudžbe po dogovoru. Na samoj fan stranici moći ćete pratiti korak po korak kako budem objavljivao napredak budućih radova.

Sandru želimo puno sreće u radu, a i prodaji radova, zaista je jedinstvena prilika kupiti domaći ručni kolekcionarski primjerak iz Zvjezdanih ratova. Članovi udruge imaju 20% popusta na istaknutu cijenu u webshopu. Ako niste član, učlaniti se možete ovdje, a ako ste član koji se također bavi nekim aspektom Star Warsa i želi to predstaviti svima, javite nam se na mail ili inbox fan stranice Star Wars Hrvatska.

 


Autor/ica azra  •  objavljeno 30.08.2017, 17:15  •  1.321 puta pročitano

Anketa

Solo film mi je:

Poznati citat

“We’re doomed.” – C-3PO

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji

0 komentara

Nema komentara na ovu vijest.

Imaš komentar?

Ime ili nadimak


E-mail adresa (ostaje skrivena)


Ovdje upiši svoj komentar