Williams već dva mjeseca sklada za Epizodu 8

Williams već dva mjeseca sklada za Epizodu 8

Star Wars filmovi su doživjeli različite redatelje, glumce i filmske ekipe kroz proteklih 40 godina postojanja, ali jedan član ekipe je ostao od samoga početka. Upoznajte Johna Williamsa (možda u Lisinskom?), legendarnog skladatelja glazbe Star Wars serijala od početka i s nadanjem do kraja, a koji trenutačno sklada svoje novo djelo za Star Wars Epizodu VIII.

John Williams se često spominje kao jedan od glavnih razloga zašto je Star Wars postao svjetsko poznat serijal kakav je danas i ne može se poreći da njegova djela su upisana u genetski kod Star Warsa. Williams, iako u svojim 80.-ima i dalje stvara nevjerojatna djela za koja su fanovi zahvalni.

Zahvaljujući djelima kao što su “Rey’s Theme” i “The Jedi Steps” u Epizodi VII, Williams je demonstrirao da i dalje može skladati djela vrijednih uspomena za galaksiju tamo, tamo daleko i mnogi jedva čekaju njegove nove skladbe za Star Wars VIII.

Scenarist/redatelj Rian Johnson je u post-produkciji već neko vrijeme i Williams je počeo proces skladanja novog djela prošle godine, prije premijere Rogue One. Nove informacije o njegovom napretku govore nam da napreduje željenom brzinom zajedno s filmom. Na Twitteru, filmaš Robert Mayer Burnett je rekao da Williams sklada novo djelo toliko ranije od izlaska Last Jedi filma (tada 10 mjeseca prije izlaska) djelomično da bi Johnson iskoristio muziku dok uređuje konačni produkt.

Ovo je preokret od tipičnih holivudskih filmova, gdje bi redatelj uzeo glazbu iz drugih filmova i stavio ih u prvi čin filma, a tek onda dolazi kompozitor koji sastavlja novu glazbu za film. Neki filmoljupci smatraju da ta tehnika skladanja glazbe za filmove doprinosi novom valu muzika koje ne ostavljaju pretjeran dojam, tako da Johnson zaslužuje pohvale za razmišljanje izvan tradicionalnih okvira Hollywooda.

Najčešće se muzika filma ne sklada sve dok se ne napravi (uglavnom) gotov proizvod, razlog tome je da skladatelj može vidjeti scene za koje sklada. Ovaj pristup ipak malo brine fanove, ali se tako radilo i za video igru Force Unleashed, koja je na kraju ispala dobro. Ono što je sigurno je da Williams ima previše pohvala da bi ih uopće naveli sve, tako da on može lako skladati nešto za bilo kakvu scenu koju je Johnson osmislio.

Williams je i prije rekao da očekuje raditi na glazbi za Last Jedi sve do ožujka ili travnja što znači da postoji jako velika šansa da ćemo uskoro čuti nešto od tog njegovog djela. Inače se marketinške kampanje održe prije nego što sam film dobije svoju stvarnu glazbu, no u ovom slučaju može biti drugačije.

Sve u svemu, The Last Jedi ide jako, jako dobro što je zadovoljavajuća promjena od franšize koja ima burnu povijest. Ako u međuvremenu želite slušati Williamsa u izvedbi Zagrebačke filharmonije, svakako dođite na koncerte Star Wars filmska glazba Johna Williamsa u Lisinskom.

Izvor: Screenrant

 


Autor/ica Petar Mamić  •  objavljeno 09.04.2017, 19:20  •  2.624 puta pročitano

Anketa

Solo film mi je:

Poznati citat

“The fear of loss is a path to the Dark Side.” – Yoda

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji

0 komentara

Nema komentara na ovu vijest.

Imaš komentar?

Ime ili nadimak


E-mail adresa (ostaje skrivena)


Ovdje upiši svoj komentar