6 pitanja na koja želimo dobiti odgovore u filmu Posljednji Jedi

6 pitanja na koja želimo dobiti odgovore u filmu Posljednji Jedi

Što se više bližimo izlasku novog  nastavka Star Wars filma Posljednji Jedi, to se ovaj dugo očekivani nastavak čini sve daljim. Obožavatelji željno iščekuju da se vrate u daleku, daleku galaksiju i vide nastavak priče o Rey, Finnu i Poeu. Također se nadaju i dobiti odgovore na goruća pitanja s obzirom na to da „Posljednji Jedi“ otkriva informacije i detalje o franšizi tri desetljeća nakon originalnih filmova. Od Reyinog pravog identiteta do Lukeovog stava prema Jedijima, ovo je šest najzanimljivijih pitanja na koja želimo odgovor na pretpremijeri filma Posljednji Jedi.

Koje je Reyino pravo prezime?
„Sila se budi“ nas je ostavila s velikim brojem pitanja, ali možda niti jedno nije tako veliko i značajno kao pitanje Reyinog porijekla. Ona je očito jedan od najmoćnijih korisnika Sile u Star Wars svemiru, čak i s gotovo nikakvim treningom.  Ali jedino što znamo o njezinom porijeklu jest da su je roditelji ostavili na planetu Jakku dok je još bila dijete. Vjerojatno su Reyini roditelji osjećali da će biti sigurnija boreći se za sebe u udaljenom svijetu nego da je privuče oko Tamnog Jedija poput Vrhovnog vođe Snoka.

Tko su Reyini roditelji i zašto su je napustili? Najpopularnija teorija je da je Rey kći Lukea Skywalkera te da ju je Luke sakrio i sam nestajući iz galaksije. Ostali vjeruju da bi Rey mogla biti unuka Obi-Wan Kenobija (koji, kako smo otkrili u „Ratovi klonova“ animiranim serijama, nije bio imun na romantiku).

Zašto Luke Skywalker želi kraj za Jedije?
Prvi teaser trailer za nastavak „Posljednji Jedi“ šokirao je brojne obožavatelje kada je završio s Lukeovom izjavom  „Vrijeme je za Jedije da dođu kraju“. To je poprilično oštro za čovjeka koji je potaknuo povratak Reda Jedija na kraju originalne Star Wars trilogije. Zbog čega takva nagla promjena? Čini li ovo na neki način Lukea zlikovcem ovog filma?

Pretpostavljamo da to ima veze s neuspjehom Lukeovog Reda Jedija. Gledajući koliko su patnje i uništenja Darth Vader i Kylo Ren uzrokovali, Luke je vjerojatno razočaran putevima Jedija. Možda je odlučio da je stroga podijeljenost između Jedija i Sitha štetna za sve, i da istinska vladavina Sile zahtjeva da osoba bude u kontaktu i sa Svijetlom i s Tamnom stranom Sile.

Što je nastalo od Nove Republike?
„Sila se budi“ je otkrila tek osnovne stvari o politici Star Wars svemira nakon „Povratka Jedija“. Znamo da su Leia i njezini prijatelji pomogli obnoviti Republiku nakon što ju je car Palpatine uništio te da je Leia formirala otpor s obzirom na to da sama Republika nije bila voljna nositi se s prijetnjama Prvog Reda. Ali ne znamo puno o pravoj prirodi Republike niti o njenoj ulozi u konfliktu između Otpora i Prvog Reda.

U ovom trenutku nije čak niti jasno postoji li još uvijek Republika. Njihov glavni planet, Hosnian Prime, je bio uništen od strane Starkiller Basea u  „Sila se budi“, zajedno s velikim brojem važnih vođa. Je li uprava preživjela napad? I, ako jest, postoje li zajedničke snage za borbu protiv Vrhovnog vođe Snokea i njegove vojske?

Tko je Vrhovni vođa Snoke?
Govoreći o Snokeu, postoje brojna velika pitanja koja moraju biti odgovorena vezana za ovog misterioznog zlikovca. „Sila se budi“ je predstavila Snokea kao lika sličnog Palpatineu koji vodi Kylo Rena i Prvi Red izdaleka. Sigurno je za pretpostaviti da je Snoke moćan korisnik Sile, ali je li on i Gospodar Sitha (Sith Lord)? Na koji način je povezan s pokojnim carom Palpatineom?

Neki su spekulirali da je Snoke zapravo Darth Plagueis, mudri Gospodar Sitha koji je obučavao Palpatinea prije nego što je bio izdan i ubijen od strane svog učenika. Palpatine je rekao da je Plagueis otkrio tajnu besmrtnosti kroz Silu, te bi to otkriće moglo povezati novu trilogiju s prijašnjim nastavcima.

Tko su Vitezovi Rena?
 „Sila se budi“ otkriva zanimljive informacije o povijesti novog zlikovca, Kylo Rena. Saznali smo da je njegovo pravo ime Ben Solo i da je izdao roditelje i ujaka pomažući u pokolju ponovno oživljenog reda Jedija. Ali to nije učinio sam. Rey je imala kratku viziju Rena kako stoji pokraj nekoliko naoružanih ratnika. Ta grupa ubojica Jedija naziva se Vitezovi Rena.

Nadamo se da ćemo saznati više o ovoj misterioznoj organizaciji u „Posljednjem Jediju“. Osjećaju li svi Silu? Je li Kylo Ren njihov vođa ili je tek njihov član? Postoje li još uvijek Vitezovi Rena u „Posljednjem Jediju“? Ako postoje, kako će reagirati na povratak Lukea Skywalkera?

Hoće li Leia dobiti pošteni ispraćaj?
Star Wars obožavatelji diljem svijeta još uvijek oplakuju prerani odlazak glumice Carrie Fisher. „Posljednji Jedi“ će zasigurno biti gorko-slatki doživljaj budući da će film ponuditi obožavateljima posljednju priliku da ponovno vide Fisher u njezinoj najvažnijoj filmskoj ulozi.

Pitanje je kako će se „Posljednji Jedi“  i nadolazeći „Star Wars: Epizoda IX“ nositi s njezinom smrti. Znamo da Lucasfilm neće digitalno dodavati njezin lik u Epizodi IX kao što su to učinili s Peterom Cushingom u „Star Wars: Rogue One“. Hoće li Leia biti otpisana u „Posljednjem Jediju“? Hoće li studio pronaći druge načine kako bi riješio problem?

Sve ukazuje na to kako je Leia trebala imati značajnu ulogu u Epizodi IX prije Fisherine smrti. Kako god Lucasfilm odluči u ovoj trilogiji odgovoriti i objasniti ovu neočekivanu smrt, nadamo se da će Leia dobiti ispraćaj kakav i zaslužuje.

Izvor: Fandango

 


Autor/ica A.O.  •  objavljeno 16.10.2017, 20:24  •  3.514 puta pročitano

Anketa

“Your eyes can deceive you. Don’t trust them.” – Obi-Wan Kenobi

Poznati citat

“Who's the more foolish: the fool, or the fool who follows him?” – Obi-Wan Kenobi

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji

0 komentara

Nema komentara na ovu vijest.

Imaš komentar?

Ime ili nadimak


E-mail adresa (ostaje skrivena)


Ovdje upiši svoj komentar