Otvorenje izložbe crtača Star Wars stripova

Otvorenje izložbe crtača Star Wars stripova

Otvorenje izložbe Edvin Eddy Biuković: Retrospektiva, održati će se danas, u četvrtak, 26. 10. 2017. u 19 sati u prostoru Galerija Klovićevi dvori. Postav će trajati do 10.12.2017.

Edvin "Eddy" Biuković rodio se u Zagrebu 22. lipnja 1969. Prvi strip je objavio već s osamnaest godina i vrlo brzo postao jedan od najboljih i najproduktivnijih crtača nove generacije. 1993. počinje raditi za Dark Horse Comics  na serijalu Grendel Tales, s Darkom Macanom kao scenaristom. Rad na tom stripu mu donosi nagradu „Russ Manning“ za najboljeg debitanta na američkoj sceni. Dark Horse je ponudio Eddyu mogućnost da bira sljedeći strip koji bi htio crtati. Tada je Dark Horse imao licencu za Star Wars, Indianu Jonesa, Predatora, Aliene - sve stvari na kojima je Eddy odrastao. 

U dogovoru s Darkom Macanom bira Star Wars, s time da nisu znali da je u igri bio još jedan čovjek.  To je bio Michael Stackpole, čovjek koji je pisao knjige o pilotima X-Wingova. On je bio autor tzv. outlinea, grubog scenarija. Darko je po tome napravio pravi scenarij. Strip o Star Warsima morao je biti, jer je Eddy i počeo crtati stripove zbog Star Warsa i htio je zatvoriti krug. 

To je bio četverodijelni X-Wing Rogue Squadron: The Phantom Affair (1997.) Zbog svoje pedantnosti kasnio je sa zadnjom sveskom i nju je završio netko drugi. Nezadovoljan takvim ishodom, prihvatio je još jednom projekt o Star Warsima, adaptacija knjige The Last Command (1999.) Timothyja Zahna. Na to je potrošio tri godine jer je htio da izgleda što bolje. Glavni problem je bio što je to bila adaptacija knjige od tristo stranica. Strip je lijep za gledati, ali je za čitanje potpuno konfuzan. Ovim stripom je na kraju ipak zatvorio krug što se tiče Star Warsa. 

Eddy je bio prvi crtač iz hrvatske koji je crtao Star Wars. Nakon toga počinje raditi za drugog američkog izdavača - DC Comics/Vertigo, ali blistavu karijeru ubrzo prekida prerana smrt nakon kratke i teške bolesti.  Umro je u Zagrebu 5. prosinca 1999.

Ovo je jedinstvena prilika da vidite originalne table Star Wars i skica koje nisu nigdje objavljene.

 


Autor/ica Mario Sudzuka  •  objavljeno 26.10.2017, 10:00  •  3.516 puta pročitano

Anketa

“Your eyes can deceive you. Don’t trust them.” – Obi-Wan Kenobi

Poznati citat

“Governor Tarkin, I should’ve expected to find you holding Vader’s leash. I recognized your foul stench when I was brought on board.” – Princess Leia

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji

0 komentara

Nema komentara na ovu vijest.

Imaš komentar?

Ime ili nadimak


E-mail adresa (ostaje skrivena)


Ovdje upiši svoj komentar