Pet stvari koje ste vjerojatno propustili u Posljednjem Jediju

Pet stvari koje ste vjerojatno propustili u Posljednjem Jediju

Trenutno najvažnije pitanje na internetu je zasigurno je li Star Wars epizoda VIII: Posljednji Jedi (pročitaj našu recenziju) zapravo dobra ili loša. Iako je to proteklih dana bila jedna nadasve zabavna vatrena rasprava, ovdje se bavimo s jednom "veselijom" temom.

Gledajući film i razmišljajući o njemu kasnije, nakon pročitanih tisuću različitih članaka o njemu, evo članka koji opisuje nekoliko zanimljivih detalja koje ste možda propustili u filmu. Ne, to nisu tajni detalji o budućim misterijima (Rian Johnson uglavnom ubija sve misterije na vidiku u ovom filmu), ali ima nekih fora stvari koje možda niste primijetili pri prvom gledanju.

Evo pet stvari koje ste vjerojatno propustili Posljednemi Jediju. Upozorenje, idu spojleri.

1. Indicije o Lukeovoj astralnoj projekciji putem Sile
Jedan od najznačajnijih trenutaka filma je obračun Lukea protiv Kylo Rena i oko pola tuceta AT-AT jedinica. Prvo, strijeljaju ga svim snagama, ali on ipak stoji. Zatim, Kylo se duelira s njim, čini se kao da će Luke "izvesti" Obi-Wana, žrtvovati se zbog svog zlog učenika. Ali, otkrivamo da Luke zapravo uopće nije ondje. Cijelo vrijeme je bio na svom malom otoku i zapravo se pomoću Sile projicirao na planet, što je razlog kako je uspio preživjet svu lasersku paljbu na sebe, dok je kupovao vrijeme za bijeg pobunjeničkih snaga.

To je cool za otkriti, ali kad znate što se događa, u retrospekciji, tragovi su bili tamo:
• Čini se da C3PO s čuđenjem gleda na Lukea, jer kao droid može otkriti da on zapravo nije tamo i čini se da Luke sugerira da to zadrži za sebe, bez da pri tom išta izravno kaže. Dobar trenutak koji biste trebali ponovo pogledati.
• Leia to već zna od samog početka, budući da su kockice koje joj Luke daje samo projekcija Sile bez stvarne težine.
• Luke se ne pojavljuje samo s novom frizurom, on je zapravo mlađi, kao što vidite u njegovoj bradi nema više sjede. Izgleda kao u Kylo-Jedi hram flashbacku/retrospekciji. Ujedno ima kod sebe plavi Anakinov svjetlosni mač koji je prethodno bio uništen.
• Luke ne proizvodi crvene otiske dok hoda po soli, što je lijepo uočljivo kad se kamera usredotočuje na njegove noge, ukazujući nam da je on samo zrak.
• Tijekom kratkog dvoboja, Luke samo izbjegava udarce, svjetlosni mačevi nikada zapravo ne dolaze u kontakt.
Možda ste primijetili jedan ili dva od ovih detalja, ali kad ih sagledate zajedno, prilično su lijepi tragovi koji upućuju na ono što se stvarno događa u filmu.

2. Reyin lopovluk
Pretpostavljam da ste vidjeli kratki trenutak na kraju filma gdje je otkriveno da je Rey ukrala svete Jedi tekstove iz stabla na otoku. Možda ste ga propustili, ali to je bilo namjerno prikazano barem nekoliko sekundi. 

No, pametan dio ove priče je ona interakcija između Lukea i Yode, gdje Luke želi spaliti stablo, a zatim duh-Yoda to učini umjesto njega. Dok Luke žali za gubitkom svetih tekstova, Yoda mu kaže da Rey već posjeduje sve znanje iz stabla.

U to vrijeme pretpostavljamo da to znači da Rey nosi sve znanje u sebi kao potencijalni Jedi, ali zapravo... ona doslovno ima tekstove iz stabla kod sebe. Yoda to zna, ali mi publika i Luke to ne znamo.  Troll-lutka Yoda > CGI ratnik Yoda, zauvijek.

3. Cameo uloge koje ste propustili
Idemo malo meta ovdje. Sila se budi je imala nekoliko cameo uloga poput Daniela Craiga u ulozi Stormtroopera, ali Rian Johnson ušuljao je i nekoliko svojih u Posljenji Jedi:
• Joseph Gordon-Levitt, suradnik Riana Johnsona, daje glas alienu koji prijavljuje policiji kako su Finn i Rose ilegalno parkirali svoj svemirski brod.
• Noah Segan, još jedan glumac koji je bio u svim filmovima Riana Johnsona s Gordonom-Levittom, glumi jednog od pobunjeničkih pilota.
• Glumac iz serije The Leftovers i najljepši muškarac na svijetu prema nekima, Justin Theroux, glumi razbijača kodova s bijelim pramenom u kosi kojeg su Finn i Rose trebali unajmiti prije nego što su skrenuli s puta i zaposlili izdajničkog lopova kojeg glumi Benicio Del Toro. 
• Konačno, Rogue One redatelj Gareth Edwards se također uspio ušuljati u film. On je tip koji stoji pored čovjeka koji primjećuje da je površina planeta sol, nakon što ga kuša – potencijalno najbolji komad dijaloga u cijelom filmu.
• Također, Gary Fisher, francuski buldog pokojne Carrie Fisher, se može vidjet kao space-alien-lapdog u ruci jednog aliena u casinu.

4. One kockice su stvarno bile u originalnoj trilogiji
Čak i oni koji su pogledali sam Star Wars više puta bili su pomalo zbunjeni kad su Hanove zlatne kockice postale takva fokalna točka filma. Jesu li one stvarno bile... tako ikonične? Je li to bila referenca na nešto propušteno?

Ispalo je, da. Iako nisu istaknute u niti jednoj fokusiranoj snimci u izvornoj trilogiji, ako se vratite pogledati ponovo filmove, ispada da su zlatne kockice visjele u kokpitu Falcona od samog početka. Šteta što Leia nije uspjela dobiti one prave u svoje ruke. Koristili su pomalo neobičnu uspomenu na Hana, ali pretpostavljam da bi bilo nezgrapno da su koristili vestu ili blaster-pištolj.

Konačna počast Hanu je bila Lukova linija „See you around, kid.“ koju Mark Hamill čak kaže oponašajući glas Harrisona Forda, što smo do sad znali čuti samo u intervjuima.

5. Da, klinac je Silom dohvatio metlu

Ovo je možda najočitiji detalj od svih za neke, ali je stvarno bio trenutak ako trepneš - propustiš ga pa stoga ako se to dogodilo vama, zadnja scena je još uvijek bila ok, ali malo čudna. Da, vidjeli smo dječakov pobunjenički prsten, ali u onom djelu sekunde nakon što uđe u staju, trebali biste vidjeti kako dječak koristi Silu da dohvati dršku metle. 

To je iznimno važan trenutak jer smo upravo malo prije saznali da Rey, bilo koliko da je snažna u Sili, nije to naslijedila od ikakvih svojih poznatih predaka. Ona nije kćer od nekog važnoga, a ipak Sila teče kroz nju. Pokazujući da ovaj dječak-rob može koristiti Silu je nagovještavanje nove generacije potencijalnih Jedija (ili možda Sithova) koji se nalaze u univerzumu, a nemaju veze s obiteljima Skywalker, Kenobi ili Palpatine krvnom linijom. 

A što ste vi primijetili?

Izvor: Forbes

 


Autor/ica Laura Slivar  •  objavljeno 21.12.2017, 09:36  •  10.771 puta pročitano

Anketa

“Your eyes can deceive you. Don’t trust them.” – Obi-Wan Kenobi

Poznati citat

“No! Try not. Do, or do not. There is no try.” – Yoda

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji

1 komentara

Darth Ara

21.12.2017, 18:15

Ma film je odlican, ukusi su razliciti pa se nekome' svidjeo, a nekome' nije.. ali ono sto sam primjetio je da bi se vrlo lako moglo desiti da Kylo Ren kao negativac baci i Darth Vadera u drugi plan (iako je to tesko, da ne kazem nemoguce).. sve u svemu valja sada cekati Episodu IX u kojoj ocekujem svasta, pa mozda da na kraju zlo i pobijedi ali nece vrlo vjerovatno.. ali Rey sama nece moci pobijediti Bena, to je ocigledno.. ne znam koliko cemo cekati na IX ali neka je sila sa nama, uvijek..

Imaš komentar?

Ime ili nadimak


E-mail adresa (ostaje skrivena)


Ovdje upiši svoj komentar