Desetljeće fandoma - od 30. do 40. godišnjice Star Warsa

 Desetljeće fandoma - od 30. do 40. godišnjice Star Warsa

Zvjezdani ratovi su prošli svašta od svoje 30. godišnjice - dobili smo nove priče, nove filmove i nove generacije obožavatelja. Sumnjam da bi itko na Star Wars Celebrationu davne 2007. u Londonu povjerovao kad bi im rekli da ćemo na proslavi 40. rođendana ugledati ne samo novu trilogiju, već i foršpan za njezin drugi nastavak, Posljednji Jedi(ji).

Jedna od najznačajnijih novina bio je dolazak na male ekrane. Ondašnji Celebration počastio je fanove prvim pogledom na Star Wars: The Clone Wars animiranu seriju. Tada nismo bili sigurni u budućnost serijala; u planu je bio tek dugometražni film Klonski Ratovi koji je izašao godinu poslije. Desetljeće stvaralaštva redatelja animacije Davea Filonia koje nam je donijelo pregršt zanimljivih likove poput Ahsoke Tano, kulminiralo je na ovogodišnjem Celebrationu, trailerom za završnu sezonu serije Star Wars Rebels, nasljednika Clone Warsa. Za razliku od poluprazne sobe za sastanke zadnjeg dana konvencije u 2007., dvorana za Rebels panel u Orlandu brojila je preko 5000 posjetitelja, što svjedoči uspjehu Zvjezdanih ratova na TV-u.

30. obljetnicu su ponajviše obilježile priče ostalih medija. Bilo je to zlatno doba SW knjiga, stripova i igara (tzv. Expanded Universe). Igrali su se Knights of the Old Republic i The Force Unleashed te raspravljalo o sudbini Mare Jade i najnovijeg Skywalkera - Cadea u jednom od najpopularnijih SW strip serijala Legacy u izdanju Dark Horsea. Izlaskom The Force Awakens, Disney i Lucasfilm su se uglavnom usredotočili na pripovijedanje unutar granica originalne trilogije pa nismo dobili mnogo novih likova.

No EU se polako vraća na staru slavu. Veteran SW knjiga Timothy Zahn vratio se s novim romanom Thrawn, a Marvel je izdao Doctor Aphra – prvi serijal originalnog lika iz novog canona. Porastom popularnosti Zvijezdanih ratova, proširila se i baza fanova.

Celebration 2007. bio je više okrenut obožavateljima nego prezentaciji i prodaji merchandisea te nije bilo neobično popiti kavu ili s kapetanom Typhom (Jay Lagaia, na slici gore) ili Wicketom (Warwick Davis), što je na današnjim okupljanjima od više desetaka tisuća ljudi nemoguće.

Fotkanje s glumcima je tada bilo obavezno (na slici dole David Prowse i predsjednik hrvatske Star Wars udruge), kao i sudjelovanje u raznim SW zabavama poput snimanje scena iz filma. Danas se za sve treba dodatno platiti i redovi u kojima se čeka su iznimno dugi, (op.ur).

Na Celebrationu 2007. u Londonu ste mogli snimiti recimo ovako nešto (Matija Matečić, drugi s lijeva):

Ono što se nikako nije mijenjalo tijekom svih godina su prijateljstva među fanovima, koja se obnavljaju od Celebrationa do Celebrationa.

 


Autor/ica Heda Agić  •  objavljeno 16.04.2017, 10:44  •  1.475 puta pročitano

Anketa

Solo film mi je:

Poznati citat

“The Force will be with you ... always.” – Obi-Wan Kenobi

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji

0 komentara

Nema komentara na ovu vijest.

Imaš komentar?

Ime ili nadimak


E-mail adresa (ostaje skrivena)


Ovdje upiši svoj komentar