Slika Yode i kralja Faisala našla se u saudijskom udžbeniku

Slika Yode i kralja Faisala našla se u saudijskom udžbeniku

Saudijski ministar obrazovanja ispričao se za izdavanje školskog udžbenika u kojem je Yoda, lik iz Zvjezdanih ratova, umetnut u fotografiju pokojnog kralja Faisala.

Ahmed al-Issa kaže kako odbor istražuje ovu „nenamjernu pogrešku“.

Sliku, koja prikazuje malenog Jedi majstora kako sjedi pokraj kralja Faisala dok traje potpisivanje Povelje Ujedinjenih naroda 1945. godine, napravio je saudijski umjetnik Shaweesh.

Shaweesh je izjavio za BBC kako još nije jasno kako se slika našla u udžbeniku. Naglasio je kako nije imao namjeru uvrijediti kralja, koji je pomogao pretvoriti Saudijsku Arabiju u modernu i svjetsku državu: „Svi ovdje vole Kralja Faisala, čak i mlađe generacije“, kaže.

Ova slika iz 2013. godine, naslovljena Ujedinjeni Narodi (Yoda), dio je serijala u kojemu su razni simboli američke popularne kulture – sve od Kapetana Amerike do Darth Vadera – umetnuti u arhivirane fotografije povijesnih događaja.

Prva inspiracija, kaže Shaweesh, bila je fotografija pokojnog egipatskog predsjednika Anwar Sadata kako stoji pokraj Mickey Mousa tijekom njegovog posjeta Disneylandu. Kaže kako je stavio Yodu u fotografiju s kraljem Faisalom, koji je tada služio kao inozemni izaslanik svoga oca Ibna Sauda, zato što su oboje „mudri, jaki i uvijek smireni“.

Shaweesh kaže da je bilo nekih kritika na njegov rad nakon izdanja udžbenika, ali većina je bila usmjerena prema ministarstvu obrazovanja. „Netko je trebao provjeriti sliku prije tiskanja“, dodao je. Nama je slika skroz u redu, a vama?

Izvor: BBC

 


Autor/ica P.B.  •  objavljeno 29.09.2017, 15:34  •  1.571 puta pročitano

Anketa

“Your eyes can deceive you. Don’t trust them.” – Obi-Wan Kenobi

Poznati citat

“Take care of yourself Han. I guess that's what you're best at isn't it?” – Luke Skywalker

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji

0 komentara

Nema komentara na ovu vijest.

Imaš komentar?

Ime ili nadimak


E-mail adresa (ostaje skrivena)


Ovdje upiši svoj komentar