Jedi akademija

Jedi akademija

Poglavlja:

I. Priroda sile
II. Povijest Jedija

I. Priroda Sile


Uvodna lekcija : Sila

Sila je ono što daje Jediju snagu. Ona je energetsko polje stvoreno od svih živih bića. Ona nas okružuje i prožima. Ona povezuje Galaktiku zajedno. Tisućama generacija Vitezovi Jedija bili su čuvari mira i pravde u Staroj Republici.

Prije mračnih vremena, prije Imperija.

--- Obi Wan Kenobi

Koncentriraj se. Osjeti strujanje Sile. Ne izvan ili unutar sebe, već Ona je dio svega. Kroz Silu, stvari ti ćeš vidjeti. Ona dohvaća kroz vrijeme i prostor. Druga mjesta. Budućnost … prošlost. Stare prijatelje davno otišle. Uvijek u gibanju budućnost je.

Veličina ne znači ništa. Pogledaj me. Prosudi me po mojoj veličini, možeš li? I ipak ne moraš. Jer moj saveznik je Sila. I to moćan saveznik Ona je. Život stvara Ona i razvija. Njezina energija okružuje nas i povezuje. Sjajna bića smo mi … ne ova gruba materija. Moraš osjetiti Silu oko sebe. Ovdje, između tebe … mene … stabla … kamena … posvuda!

U ravnoteži je Sila. Tama i Svjetlo. Bez jednog nema drugog. Tamna Strana, zavodljiva je. Brza, laka na početku, ali zamka Tamna Strana je. Potkupljiva, zla. Jednom kada kreneš Stazom Tame, zauvijek će vladati tvojom sudbinom. Za Svjetlu Stranu, strpljenje trebaš. Kontrola, mir i skladnost Ona je.

--- Yoda

Lekcija 2 : Staza Tame

Da li Sila koristi Jedija, ili Jedi koristi Silu? Da bi koristio Silu, moraš biti u skladu s Njom. Samo kada si smiren, u miru, možeš djelovati sa sigurnošću kontrole. Kada si u skladu s Univerzumom, djeluj tako da moraš održavati sklad. Volja i Sila su jedno, djelatnik i djelovanje također. Gdje nema suprotnosti : tamo je jedinstvo. To je Staza Svjetla.

Postoji i druga - Staza Tame.

Univerzum je ljuta zbrka snage. Da bi oslobodio tu snagu, moraš zauzdati neke osnovne osjećaje : mržnju, ljutnju, strah, agresivnost. Oslobađanjem vlastite ljutnje, oslobađa se ljutnja vječnosti, Samo kada si ispunjen mržnjom, možeš napraviti djela puna mržnje. Volja i Sila su jedno.

To je izbor Jedija: mirnoća ili mržnja; mir ili ljutnja; sloboda ili tiranija; učenje ili snaga; Svjetlo ili Tama.

Zbog toga što je korištenje Sile i način na koji Sila koristi korisnika jedno, izbor je neizbježan. Jedi koji započinje Stazom Tame će zauvijek biti pod Njenim utjecajem. Zbog toga Jedi mora slijediti točno određeni kodeks.

Lekcija 3 : Priroda Sile

Iz beživosti je došao Život; iz mrtve materije je došla Duša. Sa Životom je došla sposobnost opažanja, opažanja ljepote i ružnoće, mirnoće i straha. Sila je rasla snažno, kao što je i Život rastao snažnije. Život je način na koji Univerzum opaža samog sebe, Sila je jakost vlastitog opažanja.

Iz Života koji je rastao, razvijao se, postajao sofisticiraniji, došla je Inteligencija - a sa njom sposobnost razumijevanja. Inteligentna bića proučavala su Univerzum, a kada su postala dovoljno pametna da postave pitanja na pravi način, Univerzum je odgovorio. Sila je postala jača, više sofisticiranija, kako se Inteligencija širila, znanje mudrosti o Univerzumu se produbljivalo.

Ipak priroda Sile je skrivena i teška za razumijevanje. Pitanja o prirodi materije i energije puno su lakše riješena. Inteligentna bića razvila su visoku tehnologiju razumijevanjem fizikalnih zakona - ipak, razumijevanje mistične prirode Univerzuma zaostajalo je. Inteligentna bića izgradila su napredne kulture koje su bile hladne i okrutne, zanemarujući pulsiranje srca realnosti.

Tako je bilo u Galaksiji, do uspona Jedija. Oni su proučavali Silu, oni su poduzeli prve korake na putu prema harmoniji sa Univerzumom. Dok se njihova vještina i ugled širio, i njihov rad počeo donositi harmoniju i slobodu u Galaksiji, bili su izdani.

Jer sama Sila nije dobra ili zla. Ona je refleksija prirode, a sama priroda može biti hladna i okrutna. Oni zli mogu zauzdati Silu vlastitoj volji - i radeći to gube nešto od svoje ljudskosti, postajući virtualni avatari Tamne strane Sile. Za Gospodara Tamne strane, kao i za Gospodara Svijetle strane, ne može se reći da li kontrolira Silu, ili Sila Gospodara ; pitati što je korisnik i samo korištenje je pitanje bez značenja.

Bilo je neizbježno da neki koriste Silu da ugase svoju osnovnu strast za zdravljem i moći. Tamna strana je laka i zavodljiva, prvi uspjeh donosi žeđ za još više. Ti zli donesli su velike Jedije nisko, loveći ih i uništavajući sve od njihovog prastarog poretka.

Sve - ili gotovo sve.

Lekcija 4 : Jedi Kodeks

Gdje nema osjećaja ; tamo je mir.
Gdje nema neznanja; tamo je znanje.
Gdje nema strasti ; tamo je mirnoća.
Gdje nema smrti ; tamo je Sila.

Da bi koristio Silu, Jedi mora ostati u ravnoteži sa Njom. Djelovati u neskladu iscrpljuje moć. Sila je nastala i održavana Životom. Jedi djeluje da sačuva život. Ubiti je grijeh. Pa ipak često je potrebno ubiti. Jedi može ubiti u samoobrani ili u obrani drugih. Možeš ubiti samo ako, čineći to, život je sačuvan.

Ali moraš znati, uvijek, da je ubijanje grijeh. Kada ubiješ, napravio si grijeh prema Sili. Iako možeš znati da to radiš za veće dobro, a veće dobro opravdava tvoje djelo, moraš također znati da smrt ostaje kao mrlja tvojoj duši.

Jedi ne djeluje na vlastitu korist, bogatstvo ili moć. Moraš djelovati tako da potičeš znanje, braniš slobodu, život i učenje, poraziš one koji bi nametnuli tiraniju, smrt i neznanje.

Ponekad, bogatstvo i moć su potrebni da se postignu ciljevi Jedija. Novac je potreban da bi se kupila dobra, moć je potrebna da bi se pružila pomoć drugima. Da bi postigao cilj, Jedi može steći bogatstvo ili moć, ali nije zainteresiran za to zbog sebe, i napustiti će sve jednom kada ti ciljevi budu postignuti.

Jedi nikad ne djeluje iz mržnje, straha ili agresije. Jedi mora djelovati kada je smiren, u miru sa Silom. Djelovati iz ljutnje udvaranje je Tamnoj strani, riskiranje svega za što se Jedi zauzima.

Lekcija 5 : Najveći saveznik Jedija

Najveći saveznik Jedija je Sila.

Jedijeva upotrebe Sile je njegovo najveće umijeće i najteže postignuće. Sila je moćno polje stvoreno od svih živih bića ; ono okružuje i prožima cijelu galaktiku… ali ono ne dolazi svakome na upotrebu kao izvor razumijevanja i moći.

Jedi od početka mora činiti ono što većina ostalih ne može; razviti osjetljivost prema Sili. On je mora, ustvari, osjećati, osjećati njegovo jedinstvo s Njom, osjećati Njezino opipljivo strujanje kroz njega, tada njegova svjesnost se mora pridružiti Sili tako da znanje kroz Silu postanje njegovo vlastito.

Za neko vrijeme Jedi uči da napusti pouzdanje u vlastiti um i trud. On uči kako da se odvoji od svojih osjećaja, da napusti ograničenu misao o sebi, i da krene sa dubokim instiktivnim razinama vlastitog bića. Slušajući, postajući miran, obraćajući pažnju prema Sili, on pronalazi to mjesto gdje je njegova osobnost pridružena znanju i moći univerzuma.

Za neko vrijeme Jedi postaje jedno sa Silom. Ona ga troši, prožima, stvara dijelom svih živih bića.

Lekcija 6 : Priroda Tamne Strane

Za razliku od Svjetle Strane Sile, koja obuhvaća cjelinu, cijeli fokus Tamne Strane je 'ja'. Privlačnost Tamne Strane je u Njezinoj velikoj destruktivnosti i izolaciji. Onaj tko traži moć zbog sebičnih razloga pronalazi udobnost u Njezinom narcisoidnom pogledu na svijet. Tamna Strana ističe uzdizanje sebe isključivanjem ostalih bića. Na taj način, bijes i ljutnja postaju izvori snage.

Mnogi su privučeni Tamnoj Strani jer Njezina sebična priroda dopušta velika i privlačna (zlo)djela. Lakoća sa kojom je moć skupljena poriče njezinu opasnost, jer ljutnja i mržnja traži osobu čak i ako vlada okolinom. Konačno, Tamna Strana odbija božansku prirodu samoga života. Jediju, Sila nije dio njegovog postojanja ; Ona je njegovo postojanje. Učeniku Tamne Strane to je neshvatljivo.

Nije rijetko za učenike Tamne Strane da odu u divljinu, kao što čine i njihovi ekvivalenti Svjetle Strane. Presudna razlika je u tome što Svjetli Jedi ide u divljinu da opći sa njom. Sljedbenik Tamne Strane odlazi da bi se odvojio od životne zajednice. Tamo, u izolaciji, sljedbenik Tamne Strane može usavršiti njegovo/njezino jedinstvo sa Tamnom Stranom i uživati u toj pokvarenosti. Ipak u Tamnoj Strani su ljutnja i mržnja i izolacija i … strah. Taj strah vodi Jedija u izolaciju, ljubomoru u žudnju da bude najmoćniji od svih.

Ta vrlo grabežljiva priroda započinje borbe za dominacijom kada se nekoliko Tamnih Jedija ili Stručnjaka Tamne Strane skupe. Ponekad su to nasilni sukobi, drugi put to uključuje podmukle umne igre ili diplomatske rasprave, ali nemoj se prevariti, jer uvijek će postojati neki pokušaj dokazivanja kontrole nad ostalima. Nasilna priroda Tamne Strane često vodi do izdaje i prolijevanja krvi.

Ne samo što ta bratoubilačka sklonost obeshrabruje dugoročnu suradnju između Stručnjaka, već ometa širenju znanja. Tamo gdje su Jediji i ostale sluge Svjetle Strane osnovali velike knjižnice i tradicije usmene predaje da napreduju u svom radu i educiraju uspješne generacije, oni od Tamne Strane imaju malo takvih institucija. Mnogi nikada nisu zapisali svoje znanje zbog straha da bi to pomoglo neprijatelju.
Drugi su previše arogantni da dopuste drugima da uče iz njihovih grešaka.

Lekcija 7 : Stanovišta Svjetla i Tame

Drevni mistici galaksije dugo su proučavali sveprisutnu prirodu Sile. Ti učenjaci i filozofi otkrili su da je Sila bit univerzalnog kruga postojanja, dio života i smrti u prirodi. Sve stvari u postojanju su dio toga, ali ništa tako puno kao živa, svjesna bića. Oni su kasnije naučili da bi se sa godinama strpljivog učenja, Sila mogla eventualno manipulirati od strane pojedinaca na način koji se suprostavlja racionalnim objašnjenjima. Jer Sila je svuda, nema granica djelima koja se mogu ostvariti ako je biće, koristeći Silu, dovoljno upućeno na taj put. Bića mogu komunicirati na velikim udaljenostima, izoštriti svoja osjetila i vidjeti kroz zastor vremena.

Ti učeni, sačuvali su znanje i osnovali tradicije za poučavanje svojih potomaka i povećanje razumjevanja. Te velike tradicije prosvjetljenja procvjetale su diljem Galaksije. Mnogi od njih fokusirali su se na određene kvalitete Sile, ili na različite discipline koje su bile jedne od mnogih načina razumjevanja Sile. Ipak, većina tih učenjaka se slažu u osnovnim principima. Da bolje razumiju puteve Sile, ti učenjaci karakterizirali su je na dva fundamentalna stanovišta: Svjetlu Stranu i Tamnu Stranu.

Svjetla je pozitivna. Ona je blisko vezana sa bitkom živih stvari; Ona je mir, sklad i znanje. Svjetla strana izvire iz velikog uzorka postojanja. Ona vuče snagu iz različitosti i tolerancije. Ona je također svojstveno zajednička u prirodi, napredujući u suradnji. Ti osjećaji koji povećavaju postojanje cjeline teču iz nje i pune njezine velike zalihe snage i mira. Strpljenje, poniznost i požrtvovnost su staze prema prosvjetljenju. Iznad svega, ona traži sklad i savršenost.

Tamna Strana, u usporedbi, je sila entropije i razaranja. Kaos i bijes hrane nju, i izvori su njezine snage. Tamna Strana je dio prirode - nije svojstveno zla, ali zlo dolazi iz njezine nerazumnosti, njezine netolerancije, i njezinog pomanjkanja kontrole. Zvjerska i grabežljiva, vladanje je njezin cilj. Nemilosrdno agresivna i neopraštajuća, njezine pristaše su slijepi od pohlepe i požude za moći nad onima slabijima od njih.

Svjetla i Tamna Strana se manifestiraju na način kojim su korištene; one su jednostavno različite interpretacije jednog stanovišta prirode, i postoje u ravnoteži međusobno i s univerzumom.

Kao sa bilo kojim stanovištem života i smrti, i Tamna Strana i Svjetla Strana se međusobno isprepliću, potrebne su jedna drugoj i oblikuju kozmičku ravnotežu. Važna stvar je izbjegavanje osjećaja mržnje i gnjeva koji pozivaju Tamnu Stranu. Koncentracijom je moguće ići dalje od želja i osjećaja, i zato postati vrlo moćan u Svjetloj Strani Sile. Velike stvari tada su moguće.

2. Povijest Jedija

Ambria - Prstenoliki, pustinjski planet Ambria je smješten u srcu Stenness presjecišta. Životinjski svijet na Ambriji uključuje krda staga (vrsta jelena), male guštere zvane neeks, i neobična zla stvorenja sa Jezera Natth, mjesta snažnog utjecaja Tamne Strane Sile. Thon, Jedi majstor koji je živio prije četiri tisuće godina, napravio je svoj dom na Ambriji i podučavao nekoliko Jedija uključujući Nomi Sunrider i Vultan Oss Wiluma.

Arkania - Arkania je svijet prekriven tundrom u rudnicima dijamanata, gdje rudari izvlače dragulje veličine lubenice iz kore planete. Četiri tisuće godina prije, Jedi majstor Arca osnovao je isturenu bazu za Jedi vježbanje u divljini Arkanije. Životinjski život na planeti uključuje Arkanijskog zmaja i meduzu.

Bortras - Jorus C'baoth, Jedi majstor, rođen je u gradu Reithcas na planeti Bortras 4/13/112 prije Imperija.

Bpfassh - Dvostruki planet sa složenim sustavom mjeseca u Bpfassh sustavu, smješten kraj Praesitlyna i Sluis Vana u Sluis sektoru. Za vrijeme Klonskih Ratova neki bpfasshi Tamni Jediji proizveli su probleme po cijelom sektoru, i Jedi odred (uključujući Jorus C'baotha) se formirao da im se suprostavi. Jedan Tamni Jedi je uspio pobjeći sve do Dagobaha prije smrti. Zbog ustanka, mnogi Bpfasshi danas ne vole Jedije . Bpfassh je također bio meta udari-i-nestani napada Velikog Admirala Thrawna i mjesto pokušaja otmice Leiae Organae Solo. Za vrijeme potrage za Delta Izvorom, Leia i Winter analizirale su izvještaj obavještajne službe iz Bpfassh sustava koji je sadržavao podatak da je Zvjezdani Razarač Chimaera na Anchoronu.

Dagobah - Nekartografirana, maglom prekrivena močvarna planeta u Dagobah sustavu, Dagobah nema gradova ili napredne tehnologije pa ipak vrvi raznolikim vrstama živih bića. Gusti sloj oblaka koji okružuje planet ne može se probiti senzorima. Dagobah je bio dom Jedi učitelju Yodi, koji je podučavao i Obi-Wan Kenobia i Luke Skywalkera prije svoje smrti u 900. godini života. Mnogo godina prije, Tamni Jedi sa Bpfassha izazvao je probleme po cijelom sektoru prije nego što je zaustavljen na Dagobahu, pretpostavljajući od Yode. Tamna špilja blizu Yodinog staništa mogla bi biti trag moći Tamnog Jedija, i moguće je da je služila kao štit Yodi za vrijeme Imperatorove čistke protiv Jedija. Luke Skywalker se vratio na Dagobah pet godina nakon smrti Yode i otkrio brodski uređaj za dozivanje koji je možda pripadao bpfasshi Tamnom Jediju.

Dantooine - Maslinasto-plavo-smeđi planet bez industrijskih naselja ili napredne tehnologije, Dantooine je odvojen od većine galaktičkog prometa. Njegova površina je prekrivena savanama lavander trave i šiljastih blba drveća. Planet ima dva mjeseca i obilan životinjski svijet, uključujući krda dlakavih zvijeri, jednostavna stvorenja nalik na balone, i žezlaste muhe. Primitivna nomadska plemena se kreću uzduž obala, iako je njihov broj tako mali tako da je planet u biti nenaseljen. Četiri tisuće godina prije, Jedi majstor Vodo-Siosk Baas osnovao je obučni centar među ruševinama Dantooina, gdje je podučavao Exar Kuna i Cathar ratnike Cradoa i Sylvara. Milenija poslije, Dantooine je služio kao glavna baza Pobunjeničkog Saveza. Prilikom preslušavanja od strane Imperija na Zvijezdi Smrti, Leia Organa je otkrila lokaciju baze, iako je bila već napuštena neko vrijeme. Za vrijeme rata između Nove Republike i Velikog Admirala Thrawna, Admiral Thrawn je planirao posjet Dantooinu nakon inspekcije Farrfin i Dolomar obrana. Dvije godine poslije, pedesetak kolonista sa Eol Sha su premješteni na planet sve dok nisu uništeni od grupe AT-AT hodača Admirala Daalae.

Dathomir - Smješten u Quelli sektoru, Dathomir je svijet male gravitacije sa tri kontinenta, velikim oceanom i četiri mala mjeseca. Planet je pokriven različitim vrstama terena, uključujući planine, pustinje, grimizne savane i šume sa osamdeset-metarskim stablima i lozama sa hwotha bobicama. Domorodački život na Dathomiru uključuje leteće gmizavce, svinjolike glodavce, dugačke whuffa crve, burra ribe, i strašne rancore. Poluinteligentni dvonožni reptili žive u pustinji i zovu sebe Plavim Pustinjskim Narodom. Ljudi su došli da Dathomir prije stotina godina kada je grupa ilegalnih proizvođača oružja protjerana na planet od Jedi Vitezova. Nekoliko generacija poslije, lopovski Jedi po imenu Allya je također prognana na Dathomir. Allya je započela poučavati Silu stanovnicima planete i njezinim potomcima, koji su također naučili da ukrote divlje rancore. Poslije nekog vremena dva kilometra velika svemirska Jedi akademija Chu'unthor se srušila u jamu katrana na Dathomiru, i Jedi snage poslane da ju vrate su odbijene od vještica - tih ženskih stanovnika koje su naučile da koriste Silu. Različiti klanovi vještica (kao što su Pjevajuća Planina (Singing Mountain), Mahnita Rijeka (Frenzied River) i Magloviti Slapovi (Misty Falls)) su osnovani, uključujući grupu koja je slijedila Tamnu Stranu i nazivala se Noćne Sestre (Nightsisters). Život u klanovima slijedio je model ženske dominacije, gdje se sa muškarcima široko postupalo kao prema vlasništvu i nije im bilo dopušteno sudjelovanje u važnim odlukama. Imperijalne snage su kasnije konstruirale orbitalna brodogradilišta i kažnjeničku koloniju na površini. Slijedeći neuspjeh Carevog pokušaja da uništi Jedi enklavu na Belsavisu, nekoliko dizajnera 'Carevog Oka' ('Eye of Palpatine') su premješteni na kaznenu dužnost na Dathomir. Nakon što je Car shvatio moć vođe Noćnih Sestara, Gethzerione, naredio je uništenje svih zatvoreničkih brodova sa orbite da spriječi njezin odlazak sa planete. Nasukani Imperijalci iz zatvora su tada ubijeni od Gethzerione i ostalih Noćnih Sestara. Četiri godine nakon Bitke za Endor, Han Solo je dobio planet Dathomir u igri sabacc sa visokim ulozima od Ratnog gospodara Omogge, koja je tvrdila da je u vlasništvu njezine obitelji generacijama. Hanove avanture na planeti rezultirale su uništenjem Noćnih Sestara i snaga Ratnog gospodara Zsinje. Devetnaest godina nakon Endora, novi red Noćnih Sestara smještenih u Velikom Kanjonu pojavio se na Dathomiru. Taj klan, u savezništvu sa Imperijem, i osnovan od Brakissa, bivšeg učenika Lukea Skywalkera, postupao je sa muškarcima kao jednakima i poslao je svoje najbolje učenike Sile da se podučavaju u Imperijalnoj Shadow (eng. shadow=sjena) Akademiji.

Deneba - Crveni planet Deneba je bilo mjesto susreta tisuće Jedi vitezova i majstora na planini Mount Meru prije četiri tisuće godina. Zemlja koja okružuje špiljasto područje planine Mount Meru i obližnju svemirsku luku Meru, je pokrivena visokom tečnom travom. Za vrijeme tog susreta Jedija, koji su preuzeli odgovornost čuvanja Core sustava, raspravljali su o problemu Krathovog preuzimanja Tetan sustava i neuspjehu Jedi/Republičke misije za spas Koros Majora. Ulic Qel-Droma najavio je svoje namjere da se pridruži Krathu da bi naučio njihove tajne. Kasniji napad ratnog droida, planiranog od Kratha, rezultirao je smrću Jedi Majstora Arcae.

Dxun - Dxun, jedan od četiri mjeseca koja su orbitirala oko planete Onderon, je dom bezbrojnim krvožednim monstrumima. Zbog Dxunove nepravilne orbite, nekoliko stvorenja je uspjelo migrirati na površinu Onderona prije mnogo godina za vrijeme kratkog perioda u kojem su se atmosfere dvaju svjetova presjekle. Prije četiri tisuće godina, nakon što je Kraljica Amanda od Iziza poražena od Jedija, stanovnici Onderona sagradili su Mandalorsku željeznu grobnicu na Dxunu da čuvaju ostatke kraljice i Tamnog Jedija Freedon Nadda. Exar Kun je kasnije posjetio grobnicu, gdje mu je Naddov duh pomogao da otkrije neke skrivene Sith magične svitke.

Endor - Smješten u Moddell sektoru, šumski mjesec Endora (nazvan još i Svetišni Mjesec - Sanctuary Moon) je umjeren, gusto pošumljeni svijet. Mjesečev niski nagib osi i pravilna orbita njegovog plinovitog diva, prvobitno pomažu u osiguranju ugodne klime pogodne za njegove mnoge domaće životne oblike, uključujući Endorskog ponija, Endorskog vethiraptora i primitivne Ewoke. Ewoki prave svoja zajednička staništa visoko u drveću, koja su smatrana duhovnim čuvarima Ewoka i mogu doseći visinu od 300 metara. Glazba igra važnu ulogu u kulturi Ewoka, i svako pleme ima šamana koji tumači mistične znakove. Prirodni neprijatelji Ewoka su velika humanoidna stvorenja zvana Gorax, koja traže stabla sa staništima Ewoka dovoljno niskim da ih mogu dohvatiti. Ostali grabežljivci na šumskom mjesecu su mnogobrojni, ali prvobitno noćni. Endor je izabran kao konstrukcijsko mjesto za drugu Zvijezdu Smrti (Death Star), i Imperijalna baza je osnovana na površini da stvara zaštitni štit za orbitalnu borbenu stanicu. Superoružje i većina Imperijalne flote je kasnije uništeno u, kako je sada znano, Bitki za Endor (ili Bitki kod Endora). Oblak energije Tamne Strane (boravišni efekt Imperatoreve prve smrti) je sada smješten u orbiti oko Endora na mjestu tog uništenja. Throm Loro, vođa pokreta otpora na Cilparu, pomogao je osloboditi Imperijalnu bazu na Endoru i spasiti život jednog Wookiee zarobljenika.

Hapes Konzorcij - Maglica sa 63 zvijezde i 63 nastanjene planete, Hapes Konzorcij je staro i vrlo bogato društvo koje nije imalo gotovo nikakvih kontakata sa ostatkom galaksije 3000 godina. Naseljeno je tisućama godina prije od jedne grupe pirata zvane Lorell Jahači, koji su otimali prelijepe žene od svojih žrtava da ih služe kao supruge. Muški potomci nastavili su da služe kao pirati generacijama, sve dok njihove snage nisu eliminirane od strane Jedi Vitezova. Tada su žene preuzele kontrolu nad maglicom, i započeo je nasljedni naziv vođe - Kraljica Majka. Prva Kraljica Majka je započela konstrukciju Zvjezdanog Doma (Star Home), ogromnog svemirskog broda nalik na dvorac, prije četiri tisuće godina. Svijetovi Hapes maglice uključuju Arabanth, Charubah, Dreena, Gallinore, Reboam, Selab, Terephon, Ut, i Hapes oko kojega orbitira sedam mjeseca. Učestali susreti sa piratima događaju se na granicama maglice, djelomično zbog toga što se mnogi mladi Hapanci okreću piratstvu kao izrazi pobune. Hapanske mornaričke snage uključuju strašnog Borbenog Zmaja (Battle Dragon) i nove Hapanske borbene krstarice klase Nova. Kraljica Majka Ta'a Chume prekinula je dugu izolaciju Hapesa kada je ponudila sina, Princa Isoldera, Leiai Organi za supruga. Isolder je kasnije oženio Teneniel Djo od Dathomira, koja je rodila kćer, Tenel Ka.

Kamparas - Jedi Majstor Jorus C'Baoth pohađao je centar za Jedi obuku na Kamparasu dvije godine, od 2/15/90 do 8/33/88 prije Imperija.

Koros Major - Jedna od sedam planeta u Teta sustavu, Koros Major bila je posljednja planeta koja se odupirala brutalnom podjarmljivanju sustava od strane Kratha. Vođe Kratha, vođene Satal Ketom i Aleemaom, odaslali su stotine kopnenih trupa na planet i sukobili se sa udruženim Republičkim/Jedi svemirskim snagama u Koros Major orbiti. Brodovi Republike bili su teško oštećeni u bitki i primorani na povlačenje.

Korriban - Skriveni svijet, Korriban, drži mumificirane ostatke mnogih Sith gospodara unutar ogromnih hramova smještenih u dubokoj dolini. Vanjski hramski prostor čuvan je ljudskim kosturima, aktiviranim kombinacijom strojeva i Sith magije. Unutar hramova bio je ogroman kristal, koji je držao uhvaćene duše Jedi majstora koji su se usudili suprostaviti Sithu. Exar Kun posjetio je Korriban da nauči tajne Sitha i bio je mučen od duha Freedon Nadda. Nadd je uništio kristal i pustio stvorenja-čuvare na Kuna, koji se naposljetku predao Tamnoj Strani Sile.

Mandalore sustav - Mandalore sustav je bio dom ratničke rase Mandalora, koji su uništili Itullan rasu nekoliko godina stotina godina prije. Za vrijeme Klonskih Ratova, grupa ratnika iz sustava bila je poražena od Jedi Vitezova. Zloglasni lovac na glave Boba Fett nosi oklopno odjelo slično onome koji su nosili mandalorski ratnici. Mandalorska borbena oprema je dizajnirana tako da funkcionira sa R2 jedinicama, mandalorski zatvorski brodovi sagrađeni su da ograniče Jedije, a Freedon Naddova grobnica na Dxunu konstruirana je od mandalorskog čelika.

Myrkr - Iako je Myrkr bio naseljen 300 godina i također bio vrlo unutar granica Stare Republike, i Stara Republika i Jedi su uvijek izbjegavali planet. Kao rezultat, Myrkr je virtualno nepoznat svim građanima Galaksije, sa izuzetkom krijumčara i ostalih kršitelja zakona. Povijesna nesklonost Jedija je postojala zbog jednog od Myrkrovih domaćih životnih oblika, stanovnika drveća - ysalamira. Ysalamir je usavršio obrambeni mehanizam koji je odbijao Silu od sebe u zaštitnom mjehuru, i mnogi ysalamiri skupljeni zajedno mogli su stvoriti ogroman prostor u kojem Sila nije postojala. Druga životinja sa Myrkra, grabežljivi vornskr, koristi Silu kao pomoć u lovu i praćenju plijena. Visoki sadržaj metala u drveću Myrkra čini senzorska očitavanja nepouzdanima, koji je jedan od razloga zašto je krijumčar Talon Karrde sagradio zapovjednu bazu duboko u zapadnom dijelu Velike Sjeverne šume. Ta baza preuzeta je sa snagama Velikog Admirala Thrawna nakon što je Karrde pomogao Luke Skywalkeru u bijegu iz Hyllyard Citya, glavnog populacijskog centra Myrkra. Myrkr je smješten oko 350 svjetlosnih godina od planete Wayland. Ood Bnar, pet tisuća godina star Jedi Majstor, bio je član Netia - vrste koja je evoluirala iz drveća na Myrkru.

Onderon - Onderon, u tri-planetnom sustavu istog imena, kruži oko žutog sunca i ima četiri mjeseca sa široko promjenljivim orbitama. Najbliži mjesec, Dxun, dom je mnogim krvožednim stvorenjima koja su mogla migrirati na površinu Onderona prije mnogo godina, za vrijeme kratkog perioda kada su se atmosfere dvaju svjetova međusobno preklapale. Ljudski stanovnici Onderona usavršili su obrane protiv zvijeri, koje su kulminirale u ogromno zazidanom gradu Izizu. Prije četiri tisuće godina Tamni Jedi Freedon Nadd donesao je moć Sitha na Onderon, i oni koji su se suprostavili bili su bacani u divljinu gdje su neki uspjeli preživjeti i ukrotiti zvijeri Dxuna. Stotine tih 'jahača zvijeri' osnovali su svoja kraljevstva u divljini, neprestano se boreći da preuzmu Iziz. Prije oko 4402 godina prvi put je Onderon došao u kontakt sa Starom Republikom, i dvije godine poslije delegacija Jedija bila je poslana da uspostavi mir između Jahača Zvijeri i Kraljice Amandae od Iziza. Nakon smrti Kraljice Amandae, njezina kći Galia preuzela je tron. Kasniji uspon sljedbenika Freedon Nadda spriječili su Jediji. Satal Keto i njegova rođakinja Aleema, članovi Tetanskog kraljevskog društva, doputovali su na Onderon da nauče tajne Sith magije, što je vodilo njihovom stvaranju Krath grupacije i političkog preuzimanja Teta sustava. Prateći uspon Naddovih sljedbenika, privremena Jedi isturena baza sagrađena je na Onderonu od ostataka Naddovog prastarog zvjezdanog broda. Domaći život na planeti uključuje smrtonosnu zmajevu pticu.

Ossus - Ossus, smješten u Adega sustavu (jedan od šest preostalih Auril sustava), orbitira zvijezdane blizance u putanji oblika broja osam. To je bilo važno Jedi uporište i učenički centar u pradavna vremena, i postoje spekulacije da je Red Jedi Vitezova nastao na toj planeti. Ossus je nekada bio pokriven mnogim gradovima, i planinski lanac bio je smješten blizu svemirske luke Knoss. Strme strane kanjona su još uvijek prekrivene složenim muralima, a atmosfera planete je nabijena sa povremenim električnim olujama. Prije oko 4000 godina svi gradovi Ossusa napušteni su za vrijeme Velikog Sith Rata. Ysanna, pleme ratničkih šamana koji koriste Silu da vodi njihova primitivna oružja, preuzeli su prebivalište na Ossusu nakon njegovog napuštanja. 10000 godina stara svjetlosna sablja dana Leiai Organai Solo od Vima-Da-Bodae, otkrivena je 800 godina prije u arheološkim iskopinama na Ossusu. Luke Skywalker posjetio je suhi, pješčani dio planete za vrijeme ponovne pojave Imperatora i otkrio pleme Ysanna, drevnu Jedi knjižnicu i trezor svjetlosnih sablji skrivenih ispod korijenja Neti Jedi Majstora Ood Bnara. Za vrijeme odlaska Skywalkera, Nova Republika planirala je slanje tima za iskopavanje da istraži ruševine Ossusa. Trinaest godina kasnije, za vrijeme tajne misije na Borgo Prime, Skywalker i Tenel Ka su tvrdili da im trebaju dragulji sa Coruscanta da otvore zapečaćeni trezor blaga smještenog na Ossusu.

Ottethan sustav - Neema, kći Jedija Vima-Da-Bodae, smaknuta je u Ottethan sustavu zbog pokušaja da koristi Tamnu Stranu Sile protiv supruga, ottethanskog ratnog gospodara. Ottethan sustav bio je vladajući sustav carstva od dvanaest sustava, smještenih na udaljenom perimetru Galaksije. Neema je žrtvovana kao hrana rancorima koji divlje lutaju šumama Ottethana.

Reboam - Grub, rijetko naseljen svijet u Hapes maglici, Reboam je nekada služio kao skriveno mjesto i navodna lokacija vježbališnog centra za grupu od pedesetak Jedi vitezova. Nakon jedne godine vitezovi su bili otkriveni od Darth Vadera i grupe Tamnih Jedija, koji su ih ubili i zapečatili u drevnim ruševinama Reboama.

Shadow (eng. shadow=sjena) Akademija - Torusno oblikovana svemirska stanica smještena blizu Galaktičke Jezgre (Core), pokrivena sa oružjima i zaštićena funkcionalnim uređajem za prikrivanje. Shadow Akademija, sposobna za hiperprostorna putovanja, može se premjestiti na novu lokaciju u trenu. Sagrađena u svrhu brze obuke Jedija u Tamnoj Strani Sili, stanica je 'kruta' i jednostavna, sa strogim spatranskim studentskim smještajima, bravama na svakim vratima i vremenskim zvonima koja bilježe svaku četvrtinu sata. Brakiss, bivši student Lukea Skywalkera, upravlja Akademijom uz pomoć Noćne Sestre, Tamith Kai. Različiti dijelovi Shadow Akademije uključuju sletište, veliku sobu za sastanke, holografsku dvoranu za obuku, i Brakissov privatni ured. Cijela stanica je 'prošarana' sa lančano-reaktivnim eksplozivima, namještenih da detoniraju ako je novi vođa Imperije nezadovoljan sa Brakissovim napretkom. Posljedično, Brakissu nije dopušteno da nikada napusti stanicu.

Tatooine - Gruba, pustinjska planeta koja orbitira oko dvojnih zvijezda u Outer Rimu, Tatooine je daleko od galaktičkih glavnih puteva (blizu Ryloth sustava) i ignorirana od gotovo svakoga. G1 i G2, zvijezde sustava, odnose se na Tatoo I i Tatoo II, i oko planete orbitiraju dva mjeseca. Dvije domorodačke strane vrste na Tatooineu su nametljivi Jawe i okrutni Tusken Raideri, često još zvani Pješčani Ljudi. Jedi Vitez Dace Diath, koji je živio prije četiri tisuće godina, bio je rodom sa Tatooinea. Milenij kasnije, Jedi Vitez Obi-Wan Kenobi došao je na pustinjsku planetu da smjesti malo dijete, Lukea Skywalkera, brizi Anakinovom polubratu Owenu Larsu i njegovoj ženi Beru. Nekoliko godina kasnije nakon toga, poruka princeze Leie Organe od Alderaana, čiji je brod bio uhvaćen iznad Tatooinea, pomogla je izvući Kenobija iz njegovog života kao pustinjaka kraj Mora Dina i uključiti u službu Saveza. Odmah nakon Bitke kod Endora, Luke Skywalker i njegovi prijatelji vratili su se na Tatooine da oslobode Hana Sola iz palače Jabba the Hutta, što je rezultiralo smrću tog gospodara kriminala.

Teta sustav (Empress Teta sustav) - Sustav od sedam planeta sa rudnicima karbonita, uključujući Kirrek i Koros Major, nazvan po ženskom ratnom gospodaru koja je osvojila sustav za vrijeme ranih dana svemirskih putovanja. Sirovi karbonit proizveden je u rudnicima Teta, vitalni je sastojak u konstrukciji hiperpogona. Kraljevski potomci Carice Tetae vladaju sustavom, dijeleći moć i profit sa vođama utjecajnog Karbonit Ceha. Prije četiri tisuće godina, privilegirani sinovi i kćeri Tetan kraljevstva započeli su sa eksperimentiranjem Tamne Strane Sile, upoznatih od kraljevskih nasljednika Satal Ketoa i Aleemae. Oni su osnovali grupu znanu kao Krath, koja je koristila Sith magiju i vojnu silu da brzo osvoje sustav. Javna smaknuća pobunjenih rudara karbonita održavala su se na središnjoj tržnici vladajućeg Tetanskog grada Cinnagara. Krath je uzeo prebivalište u željeznoj citadeli Cinnagara, koja je sadržavala unutarnji grad i bogatu palaču unutar svojih zidina. Ispod citadele nalazile su se podzemne tamnice i ogromne spilje, gdje je Krath držao političke zarobljenike. Jedi Vitez Ulic Qel-Droma, nakon tetanskog napada Jedi sabora na Denebu, doputovao je u Cinnagar da nauči tajne Tamne Strane Kratha. Jedi jurišni odred je kasnije pokušao da izvuče Qel-Dromau iz željezne citadele, ali on je inzistirao na ostanku u Cinnagaru.

Vjun - Planet Vjun sadrži Bast Dvorac, jednom privatno utočište Darth Vadera, a kasnije sjedište Imperatorovih Tamnih Jedija. Planeta je šibana kiselom, gorućom kišom, i niti jedan biljni život ne može preživjeti na njegovoj ogoljenoj površini. Kam Solusar služio je kao ratnik Tamne Strane na Vjunu, prije nego što ga je Luke Skywalker vratio na Svjetlu Stranu na Nespisu VIII.

Xappyh sektor - Jedi Majstora Jorusa C'Baotha imenovao je ambasadorom Xappyh sektora Senat 8/21/62 prije Imperija.

Yavin 4 - Četvrti mjesec planete Yavin, dom je hramovima i ruševnim zgradama sada nestale Massassi rase, i nekada je služio kao glavna baza Pobunjeničkog Saveza. Mjesec je pokriven divljim, velikim neistraženim džunglama sastavljenih od visokih Massassi drveća. Prije više od četiri tisuće godina Sith mag Naga Sadow, pod smrtnom kaznom trenutnog Sith Gospodara, doletio je na Yavin 4 sa svojim sljedbenicima gdje je mogao slobodno vježbati alkemiju Tamne Strane na miru. Sadow je sakrio svoj zvjezdani brod i alkemijsku opremu ispod Sith Hrama od Vatre. Sadowa alkemija pomogla je u stvaranju mnogih monstruma, uključujući ratničku rasu zvanu Massassi, napravljenih da čuvaju Sadowo nasljeđe na Yavinu 4. Massassi, mutirani potomci drevnih Sitha, postepeno su nazadovali u primitivne, ali opasne ljude, koristeći Tamnu Stranu da povećaju svoja arhaična oružja. Kada je Tamni Jedi Exar Kun stigao na Yavin 4, pokorio je Massassie i natjerao ih da sagrade nove hramove kao žarišne točke Sith moći. Kada je ujedinjena grupa Jedija pokušala da ih zaustavi, rezultirajuća bitka uzrokovala je uništenje većine mjesečevih džungla i smrt preostalih Massassia - Kun je bio natjeran da zarobi svoj duh unutar hramova da bi preživio. Tisućama godina kasnije, Savez je sagradio glavnu bazu unutar napuštenih hramova. Prva Imperijalna Zvijezda Smrti uništena je (u, što je danas poznato, Bici za Yavin) kada je pokušala da gađa superlaserom Yavin 4. Za vrijeme bitke, imperijalni pilot Qorl srušio je svoj oštećeni TIE lovac u džunglama mjeseca uzaludno očekujući spas. Pobunjenička baza nakon toga je napuštena, ali Veliki Hram je iskorišten jedanaest godina kasnije kao lokacija Luke Skywalkerove Jedi Akademije. Piramidalni Veliki Hram leži između dvije široke rijeke i blizu ruševinama Palače Woolamandera. Vrh Hrama sadrži promatračnicu, a ispod nje je golema glavna prijemna dvorana. Ispod dvorane su razine za stanovanje, a prizemlje sadrži Komunikacijski Centar, zajedničke prostorije i bivšu Savezničku Ratnu Sobu. Hramski hangari su smješteni pod zemljom. Flora Yavina 4 sadrži nebula orhideje, paperjastu paprat i plavolisne grmove. Urođenički život u džunglama Yavina 4 uključuje društvene (i jestive) woolamandere, sluzave daždevnjake, ljubičaste skakavičaste pauke, pirana kukce, gušterolike rakove, šaptajuće ptice, runyip krznaše, kristalne zmije, zdepaste guštere, grabežljive stintarile, šestonožne kljovaste zvijeri sa očima na ticalima, i leteće dvoglave gmazove stvorene za vrijeme Exar Kuna.

 


Autor/ica Qui-Gon Vik  •  objavljeno 06.05.2015, 18:51  •  12.640 puta pročitano

Anketa

“Your eyes can deceive you. Don’t trust them.” – Obi-Wan Kenobi

Poznati citat

“Use the Force, Luke.” – Obi-Wan Kenobi

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji