Sith akademija

Sith akademija

Poglavlja:

Spoznaja
Kodeks Sitha

Drevno doba
Novo doba
Kultura
Magija

Sith Moći

Gospodari Sitha
o Gradacija
o Drevni Lordovi
Sljedbenici Tamne strane
Artefakti

Pojmovnik

Spoznaja

Sithovi i Mračna Strana često se poistovjećuju.

Mnogi Jediji vjeruju da je znanje Sitha znanje Tamne Strane. Naučeni da joj se odupru i da se bore protiv njih, Jediji griješe poistovjećujući ta dva pojma.

Drevna Sith učenja, koja datiraju iz vremena prije nego li su mračni Jediji porobili Sith rasu, govore o rasi koja nije bila zasnovana na zlu. Tek kasniji spisi pokazuju mržnju i želju za uništenjem svih neprijatelja Sith rase.

Ne zna se točno kada su mračni Jediji pretvorili Sithove u zlikovce, a u spisima se pokazuje samo postupna evolucija od rane filozofije Tamne Strane, do istinskog potpadanja pod nju. Postavlja se pitanje: jesu li se filozofija Sithova i Tamne Strane ujedinile da postignu zajednički cilj?

Te odgovore je teško naći pošto je najveći dio znanja Sith Imperija izgubljen, sakriven od strane pojedinih Sith Lordova, a pojedini artefakti i holokroni su pali u ruke Jedijima. Da bi se dobili odgovori, moramo se vratiti u vrijeme prije pojave Dark Sith Lorda Naga Sadowa. Već u to vrijeme postojala je rasa Sithova, ali ne u velikom broju, već su u skladu sa svojom filozofijom živjeli u plemenima, dok su međuplemenski kontakti bili veoma rijetki. Poznavali su magične rituale i čarolije, koje su izvodili pod vodstvom plemenskog čarobnjaka. Moguće je pitanje - nije li taj čarobnjak proučavao Tamnu Stranu? To naravno povlači i protupitanje – nije li čarobnjak mogao proučavati i Svjetlu Stranu?

Izvođeni rituali trebali su biti potpuno i jedino zli da bi bili začeti Tamne Strane. Zato, teorija da su Sithovi počeli sa Svjetlom Stranom postaje bolja. Ovo je potpuno moguće, iako se rano učenje Sithova negdje razilazi sa učenjem Jedija. Ali ova teorija je poražena pošto su Sithovi, kada ih je otkrio Naga Sadow, već proučavali Tamnu Stranu.

što ih je okrenulo Tamnoj Strani?

Odgovor treba potražiti u vremenu kada je živio pali Jedi Naga Sadow. On je otkrio velike sličnosti između Sith Magije i Tamne Strane i pretvorio ih, uz pomoć njihovog teško stečenog magijskog znanja, u svoje robove. U času kada su pretvoreni u robove Naga Sadowa Sithovi su postali sluge Tamne Strane i razlika između ta dva pojma (Sith i Tamna Strana) je izgubljena.

Kodeks Sitha

Nema mira, postoji samo ljutnja
Nema straha, postoji samo moć,

Nema smrti, postoji samo besmrtnost,
Nema slabosti, tu je Mračna Strana.

Ja sam Srce Tame.
Ne poznam straha, ali ga usađujem neprijateljima.

Ja sam uništavač svjetova.
Poznam moć Tamne Strane.

Ja sam plamen mržnje.
Svemir kleči preda mnom

Zato ću naći pravi život, u smrti Svjetlosti.

Drevno doba

Počeci

O drevnom Sith carstvu poznato je vrlo malo. Velik dio Sith povijesti prije vremena Naga Shadowa, prije vremena Mark Ragnosa – 1000 godina prije vremena Ulic-Quel Drome i Exar Kuna – ostaje neprepoznatljivo u sjeni, skriveno prije rata od strane onih odanih Sithu, ili nakon rata od strane Jedija. Samo malom broju Sith uporišta je omogućeno da se održe, a od njih su se Jediji nadali dublje upoznati Sith moći – željeli su saznati slabosti te tamne magije i time onemogućiti Sithove da ikada ponovno uzdignu njihovo posrnulo carstvo. Artefakt koji je sačuvan iz jedne od malobrojnih preostalih Sith knjižnica bio je Holokron kojeg je stvorio osobno Naga Shadow. Iz njega su Jediji saznali pojednosti o Sith narodu, o njihovoj filozofiji i metodama poučavanja te o njihovoj vjeri u moć Tamne Strane.

Iako su Sithovi bili vrlo moćni, bili su primitivan narod koji se rijetko nalazio u većim skupinama, pa je zbog toga i znanje o njima bilo skriveno od Jedija skoro tijekom cijelog njihovog postojanja. No, priča kreće drugim smjerom od pojave jednog palog Jedija koji je došao na rodni planet Sitha i posebno se posvetio njihovim tehnikama crpljenja moći iz tamne strane Sile. Posrnuli Jedi je ovladao Sithovima te se proglasio prvim "Tamnim Gospodarom Sitha" – Dark Lord of The Sith, titulom koja će mučiti galaksiju u nadolazećim tisućljećima….njegovo ime je bilo Exar Kun.

Ipak, moguće je izvršiti pregled te povijesti čitajući drevne knjige koje su tu povijest pokušale razjasniti.

Nakon toga su Sithovi uništeni te ih u narednih dvije tisuće godina nije bilo u galaksiji. A tada je došlo do novog ustanka kada je izopćeni Jedi saznao za slabost i snagu Sith moći.

Ne tako davno, nova su saznanja o Sith moćima otkrivena od strane novih poklonika Sitha. Ukoliko bi se ti fanatici naučili služiti Sith Artefaktima kao što je Sith Talisman – tada uistinu ne bi bilo moguće predvidjeti koji bi zli duhovi mogli osnovati novo Sith bratstvo…. nadajmo se da se to nikada neće dogoditi kao što se dogodilo s drugim Sith Carstvom, koje je završilo imenom Palpatine.

Novo Doba

Sithovi su u početku bili rasa ljudi koje su vodili tamni ratnici, kako je objašnjeno ranije. Nastavit ćemo stoga od trenutka koji opisuje nastajanje novog doba Sitha.

Oko dvije tisuće godina prije rođenja Anakina Skywalkera, jedan mali broj Jedija je odlučio slijediti tamnu stranu Sile. Novo Sith doba počinje u trenutku kada je nekolicina Jedi vitezova prebjegla kako bi proučavala tamnu strane Sile. Ti Jedi vitezovi su izopćeni odlukom Jedi Vijeća te su – kako je zapisano u drevnim dokumentima – novo utočište pronašli na planetu Sitha.

Ti Jediji su smatrani bogovima te su vrlo lako ovladali planetom i porobili narod Sitha. Ta grupa tamnih Jedi vitezova je kasnije postala poznata pod imenom Sith, preuzevši ime od pokorenog naroda, a njih je predvodio najjači od onih kojima je dodijeljena titula "Tamnog Gospodara Sitha" – Dark Lord of The Sith.

Članovi novog Sith klana su vjerovali da je osobna moć važnija nego bilo što drugo. Sljedbenici Sitha su ubrzo počeli izučavati svoje učenike vještinama tamne strane Sile. Kako bi što bolje prenijeli svoje znanje o Sith umijećima, formirali su manje skupine unutar većeg reda. Svaka od tih skupina imala je svog vođu koji je bio najmoćniji u svom klanu.

Vođi klana je dodijeljena titula Dark Lord of the Sith. U klanu je mogao biti samo jedan Dark Lord u određenom vremenu. Mnoge su Dark Lordove za vodstvo izabrali više rangirani Sith Lordovi pa su oni svoju poziciju morali osiguravati borbom sa svojim protivnicima. Često bi gubitnici znali pribjegavati nasilnim činovima kako bi vratili titulu te se osvetili. Sveukupno je bilo 12 Dark Lordova od nastanka Sith kulta pa do smrti Darth Vadera. Nakon što je kult dosegao broj od otprilike 50 članova, Sith Lordovi su se počeli međusobno boriti za kontrolu Sith klanova. Došlo je do velikog broja bitaka za prevlast u klanovima i za titulu Dark Lorda, "Tamnog Gospodara".

U isto vrijeme dok su trajale unutarnje borbe za prevlast trajao je i rat između Sithova i Jedija. Rezultat tih unutarnjih i vanjskih borbi bilo je skoro potpuno istrebljenje Sith kulta. Na kraju su Jedi istrijebili navodno sve Sith članove te ih nije bilo u narednih tisuću godina.

Ipak, na kraju toga rata jedan je Sith Lord po imenu Darth Bane preživio da bi održao njihov red. On se sjetio Jedi kvalitete djelovanja kontroliranim, tihim i strpljivim načinom. Tu snažnu osobinu je utkao u drevni Sith nauk. On je zamislio da se Sithovi sastoje od samo jednog Dark Lorda i njegovog učenika. To je trebalo onemogućiti da ih unutarnje borbe ponovno iznutra odvedu u propast. Djelovali su u tajnosti i strpljivo čekali vrijeme kad će pobijediti Jedi vitezove te dobiti svoju osvetu.

Oko osam ili devet godina nakon rođenja Anakina Skywalkera čovjek po imenu Darth Sidious i njegov učenik Darth Maul učinili su svoj uopće prvi pokušaj neprijateljstva prema Jedi vitezovima. Darth Maul je dobio naređenje da pronađe i uništi Qui-Gon Jinna i njegovog padawana Obi Wan Kenobija, ali nije uspio u svom krajnjem cilju te je ubijen od strane Obi Wan Kenobija.

Kultura

Praznovjerni Sithovi, kao i ostali primitivni narodi, štovali su mnoštvo bogova, mjesece, zvijezde i ostala nebeska tijela. Tijekom godina, zbog ovakvog vjerovanja, Sithovi su postali vladari crne magije, žrtvovanja i ostalih tamnih umijeća. Sith Magija nije stvorila Tamnu stranu, ali je svakako utemeljila neke njezine moći i tehnike.

Malo se zna o društvu Sithova, ali ih se lako može usporediti sa ostalim primitivnim narodima. Kao i Azteci na drevnoj Zemlji, nisu bili primitivni, već su bili podijeljeni u mnoštvo plemena kojima su vladali kraljevi, sa ratnicima na vrhu društvene ljestvice a robovima na dnu. Bili su veoma krvoločni, sa velikim žrtvovanjima, ali prvenstveno orijentirani na rat.

Arhitektura im je također bila primitivna. Vjerojatno su imali hramove od kamena i kuće od ostalih prirodnih materijala. Kako planet Ziost, za koji se vjeruje da su s njega potekli Sithovi, ima velike šume vjeruje se da su živjeli u šumama, ali većinu građevina su gradili od kamena.
Rogovi su također jedna posebna točka u kulturi Sithova. Sve Sith zvijeri imaju rogove a i sami Sithovi imaju veoma koščatu strukturu tijela. Pretpostavlja se da su rani Sithovi imali rogove. što god da je bilo, rogovi su važan dio Sith kulture. Oklopi, posebno kacige, imali su rogove, rogovi su služili kao nakit i dekoracija u kućama. Niti jedna rana Sith umjetnina nije preživjela, ali kasnija ostvarenja prikazuju snažan utjecaj motiva rogova, koji su vjerojatno imali veliko religijsko/mistično/praznovjerno značenje. Tradicija rogova se nastavila sve do Velikog Hyperspace rata (Great Hyperspace War) u kojem su se i rogate zvijeri i rogati oklopi rabili u borbama.

Magija Sitha

Moć Sith magije je bila jedno od glavnih sredstava kojim su Sithovi dugo održavali teror i strahovladu nad velikim dijelom galaksije. Magija je imala veliku ulogu u njihovom društvu mnogo vremena prije nego li su prvi tamni Jediji došli na Ziost. Kombinirana sa znanjima Tamne Strane, Sith magija je otkrila mnoštvo novih čarolija i rituala.

Iluzije su bile najkorištenije, posebno u borbama kada su se pomoću njih stvarali golemi brodovi, zvijeri i horde ratnika koji zapravo nisu bili tamo. Kako neprijatelji Sithova nisu mogli uvidjeti razliku između iluzije i stvarnih postrojbi, sithovi su dobili mnoge velike bitke; čak ni Jediji nisu mogli uočiti razliku.

Te iluzije je stvarao jedna veoma moćan Sith čarobnjak, udaljen od bojnog polja u posebnoj meditacijskoj komori. U komori je držao predmet ili oružje na kojeg bi fokusirao Tamnu Stranu, često uz pomoć amuleta, a tada bi projicirao iluzije na željeno mjesto. Stvaranje iluzija je zahtijevalo ogromnu koncentraciju; ako bi koncentracija čarobnjaka bila poremećena i na trenutak, iluzije bi nestale. Dark Lord of the Sith Naga Sadow je bio iskusan u bacanju takvih iluzija, baš kao i vođe Kratha, Aleema i Keto.

Druga poznata disciplina Sith magije, za koju je bila potrebna mnogo veća moć od prethodne, bila je stvaranje zvijeri. Lord Naga Sadow je rabio tu disciplinu nakon što je prognan na Yavin IV. Prvo vrijeme je rabio alkemiju da pretvori svoje Sith Ratnike u Massassije, a onda je uz pomoć magije stvorio zvijeri da čuvaju njegove hramove i brod u slučaju da obrana Massassija ne uspije. Ne zna se je li svoje zvijeri stvorio od već postojećih bića; no njegove kreature kao d asu izašle iz noćne morem potpuno groteskna stvorenja za koja je teško zamisliti da bi mogla nastati prirodnim putem.

Neke moći Tamne Strane mogu biti pojačane Sith magijom, kao što je liječenje (koje je Sadow izveo na Exar Kunu), pravljenje Sith napitaka koji povećavaju emocije Tamne Strane kao što su strah i bijes.

Uz ove, postoji još mnogo disciplina Sith magije, koje nisu zapisane u Sith kronikama. Za vrijeme pada Sith Imperija Naga Sadow je, kada je htio uporabiti tehniku iluzije, rekao: "Moram se usredotočiti… sjetiti se starih i zabranjenih moći Sitha." (I must concentrate... use the old and forbidden Sith ways.). Ta izjava pokazuje da su mnoge tehnike Sith magije bile zabranjene u davna vremena, prije Sith Imperija. Možda su i Sith čarobnjaci otkrili neke moći za koje su ustanovili da su preopasne i da se ne mogu obuzdati.

Sith Moći

Osnovne moći

Sve ove se moraju naučiti da bi mogle početi učiti čarolije

 • Kontroliranje Boli
  Kontroliranje Boli dopušta Tamnom Jediju/Sithu da nastavi zadatak unatoč velikoj boli.
 • Hibernacija
  šalje korisnika Sile u hibernaciju gdje tijelo ima manje zahtjeve
 • Bijes
  Tamna suprotnost Praznini. Kada izađete iz bijesa, sve vještine Sile su uveliko pojačane.
 • Smanji Ozljedu
  Slično kao ubrzati liječenje, jedino što smanjuje veličinu ozljede, u biti ne liječi
 • Osjeti Silu
  Dopušta vam da osjetite Silu u određenom mjestu, bilo da je svijetla ili tamna.
 • Projektivna Telepatija
  Ova moć omogućuje da korisnik Sile projicira svoje misli ili osjećaje nekome.
 • Zadati Bol
  Dopušta Sithu da zada veliku bol svom protivniku, uglavnom usmjerena prema grlu.
 • Infekciozna Rana
  Ova čarolija omogučava da se rane nanesene oružjem ne mogu izliječiti.
  Uglavnom se koristi kod oružja s oštricom.

Tijelo: Aeromanija, Alteracija, Kriomanija, Struje, Hidromanija, Geomanija, Gravitizam

Aeromanija - Područje elementalizma koje se bavi m

 


Autor/ica MCS  •  objavljeno 06.05.2015, 18:52  •  10.758 puta pročitano

Anketa

“Your eyes can deceive you. Don’t trust them.” – Obi-Wan Kenobi

Poznati citat

“Truly wonderful the mind of a child is.” – Yoda

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji