Prequel trilogija Zvjezdanih ratova, yay or nay?

Prequel trilogija Zvjezdanih ratova, yay or nay?

Nakon što je remasterirao originalnu trilogiju, George Lucas je shvatio da je još mnogo ljudi zainteresirano za Zvjezdane ratove i koristeći sve više popularnu CGI tehnologiju odlučio je snimiti još tri filma: Fantomska prijetnja, Klonovi napadaju i Osveta Sitha koji prethode radnji originalne trilogije i poznati su pod nazivom prequel trilogija.

U svibnju 1999. godine, izašla je Fantomska prijetnja; prvi Star Wars film nakon dugih 16 godina čekanja. Kritičari su bili zapanjeni vizualnim efektima, borbenim sekvencama i briljantnom glazbom Johna Williamsa kao i Ewanom McGregorom i Liamom Neesonom u ulogama Obi-Wan Kenobija i Qui-Gon Jinna, ali su žestoko kritizirali nedostatak karakterizacije, dijalog i izvedbe Jake Lloyda kao Anakina te Jar Jar Binksa.

Drugi film prequel sage, Klonovi napadaju, predstavio nam je Haydena Christensena kao deset godina starijeg Anakina čiji je performans zajedno s Natalie Portman (Padme) također loše ocijenjen, no film je briljirao u efektima, dizajnu kostima i scenografiji te McGregorovom Obi-Wanu koji je velikom broju obožavatelja postao najdraži lik u serijalu.

2005. dobili smo posljedni, mnogima najbolji Star Wars prequel, Osveta Sitha. Film je, od ostatka trilogije, odlično prošao kod kritičara koji su standardno pohvalili estetiku, Williamsovu glazbenu podlogu, glumu McGregora, Iana McDiarmida i legendarnog Franka Oza kao Yodu, ali i priču i dijalog Osveta Sitha bio je najuspješniji film na kino blagajnama 2005. godine i uspješno je zaokružio prequel trilogiju te nas uveo u onu originalnu.

Koliko god neki, većinom stariji, obožavatelji Ratova Zvijezda ne vole prequel trilogiju, ti filmovi kreirali su potpuno novu generaciju fanova. Epske scene poput Order 66-a ili završne borbe Anakina i Obi-Wana među najboljima su u cijeloj sagi, a CGI efekti postavili su nove standarde tadašnjoj filmskoj industriji.

Novi likovi poput Jango Fetta, Darth Maula i brojnih Jedi vitezova proširili su svemir Ratova Zvijezda i inspirirali bezbroj video igara, knjiga stripova, ali i uspješnih animiranih serija, Clone Wars iz 2003. i The Clone Wars 2008. godine. Možemo biti samo zahvalni prequelima što su obogatili Ratove Zvijezda i privukli horde novih fanova koji su, poput mene, odrastali uz njih.

 


Autor/ica Lovro Belošević  •  objavljeno 19.04.2017, 09:10  •  4.857 puta pročitano

Anketa

“Your eyes can deceive you. Don’t trust them.” – Obi-Wan Kenobi

Poznati citat

“Some day you're gonna be wrong, I just hope I'm there to see it.” – Princess Leia

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji