Dokaz da je E.T. zapravo Jedi u svijetu Zvjezdanih ratova?

Dokaz da je E.T. zapravo Jedi u svijetu Zvjezdanih ratova?

Noviji fanovi možda još nisu upoznati s time da je E.T. službeno dio kanona Zvjezdanih ratova. Odnosno, barem njegova vanzemaljska rasa jest. Donosimo vam jednu teoriju obožavatelja koji iznosi dokaze da je E.T. nasukani Jedi, daleko od svog doma.

Ova teorija postoji već neko vrijeme i ne može se reći da ima pretjeranu težinu. No, zabavno je zamišljati da bi mogla biti istinita, s obzirom da ne remeti priču ni u svijetu Zvjezdanih ratova ni u filmu E.T. Blog Film School Rejects pomogao je malo većoj raširenosti ove fan teorije, tako što je dao neke definitivne dokaze da je moguće da je E.T. jednom vitlao svjetlosnim mačem, prije negoli je završio na Zemlji kod Elliota i njegove obitelji.

Općepoznato je da su Steven Spielberg, redatelj E.T.-a, i George Lucas prijatelji i suradnici, koji su zajedno razvili franšizu o Indiani Jonesu te si često međusobno posjećuju filmske setove. Također, vjeruje se da je Spielberg često pričao o stvaranju E.T.-a s Lucasom prije nego što je mali vanzemaljac stao pred kamere po prvi put.

Postoje dva ključna trenutka u filmu E.T. koja direktno prikazuju univerzum Zvjezdanih ratova. Prvi trenutak je kada se Elliot igra s figurama Greeda i Hammerheada. Drugi trenutak, puno očitiji, je kada djeca idu od vrata do vrata za Noć vještica te E.T. spazi dijete obučeno u Yodu kako šeta na ulici. U tom trenutku, E.T. počne trčati prema Jedi učitelju i viče „Home!“

U vrijeme kada je objavljen E.T. na ljeto 1982. godine, ovo je bila samo dobra šala na koju su se dobro nasmijali u kinima. No, sada znamo da možda ipak tu ima nešto više. U filmu Fantomska prijetnja iz 1999. godine, vanzemaljska vrsta kojoj pripada E.T. bila je dio Galaktičkog Senata te je time E.T. postao dijelom oficijelnog kinematografskog kanona Zvjezdanih ratova koji danas vrijedi. Kako kaže teorija, bilo koji član Galaktičkog Senata bi znao tko je Yoda, s obzirom da se on često obraćao Senatu kao poznati Jedi učitelj.

Činjenica da se Zvjezdani ratovi događaju davno u galaksiji daleko, daleko, implicira da je Yoda ostao zapamćen tisućljećima nakon svoje odmazde kao važna osoba svoje ere. Također je teoretizirano kako, jer nismo zapravo vidjeli Yodinu vrstu u budućim filmovima niti uopće znamo ime njegove vrste, Yodini ljudi još uvijek postoje, a E.T. poznaje upravo tu vrstu vanzemaljca. Ako zanemarimo usputnu šalu, E.T.-evo prepoznavanje Yode bi možda značilo da E.T. zna što je jedan Yoda.

Yoda i E.T. imaju isto podrijetlo u službenom kanonu Zvjezdanih ratova, a znamo da Jedi vitezovi mogu biti od bilo koje vrste vanzemaljaca. Stoga, nije veliki korak pretpostaviti da je barem jedan predak E.T.-a bio Jedi. A tko može reći da u toj galaksiji daleko, daleko Jediji nisu na vrhuncu snage u eri koju mi poznajemo kao 80e? Nismo još vidjeli film Posljednji Jedi, a nastavak bi mogao sve objasniti. E.T. bi, koliko znamo, mogao biti Jedi modernog doba, što bi čak objasnilo moći koje vidimo da koristi u filmu – oživljavanje mrtvih cvjetova i levitiranje (scena kada Elliot i E.T. lete na bicikli preko noćnog neba).

Po teoriji fanova, E.T. ima moći Sile. Tako da čak i da nije Jedi, možda osjeća Silu (Force Sensitive) jer, ako pogledate dublje u ovo, možete li navesti nekog tko nije Jedi u univerzumu Zvjezdanih ratova, a da je uspio vratiti nešto mrtvo u život ili letjeti? Naravno, nismo upoznati sa svakom vanzemaljskom vrstom u Zvjezdanim ratovima, no ovo daje ipak osnove za daljnje istraživanje ove teorije.

S obzirom da je ovo teorija fanova, ne bi se trebala uzimati kao sveta istina. Nema konačnog dokaza da je E.T. Jedi dok Lucas ili Spielberg ne istupe i kažu da je istina. Oni su čuvari mitologije na kraju krajeva te tu imaju završnu riječ. E.T. nije lik kojeg posjeduju ni Disney ni LucasFilm, stoga za sada sumnjamo da će se vratiti u nekom budućem filmu, knjizi ili TV seriji. No, ako Spielberg da svoj pristanak, moguće je.

E.T. je stigao na velike ekrane prije 35 godina i dok postoji nastavak u obliku romana, nikada nije uslijedio i film. Remake filma E.T. je van govora, barem dok je Spielberg živ, stoga možda nikada nećemo saznati odgovor. Dok se to dogodi, možemo ponovno gledati reakciju malog E.T.-a kada ugleda Yodu i pitati se – je li ovaj vanzemaljac doista Jedi?

Izvor: MovieWeb

 


Autor/ica Višnja Stupalo  •  objavljeno 05.03.2017, 09:00  •  5.334 puta pročitano

Anketa

“Your eyes can deceive you. Don’t trust them.” – Obi-Wan Kenobi

Poznati citat

“Now don't get jittery, Luke. There are a lot of command ships. Keep your distance, though, Chewie, but don't look like you're trying to keeping your distance.” – Han Solo

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji