U 74. godini preminuo glumac Peter Mayhew, najdraži nam Chewbacca

U 74. godini preminuo glumac Peter Mayhew, najdraži nam Chewbacca

Glumac Peter Mayhew, koji je igrao Chewbaccu u izvornoj trilogiji, preminuo je u utorak, a njegova obitelj objavila je vijest na Twitteru. Imao je 74 godine.

Umro je u svom domu u sjevernom Teksasu okružen svojom obitelji, kako stoji u izjavi na Twitteru.

Iako je njegova uloga bila potpuno gestikulirana, Chewbaccina nepokolebljiva odanost Han Solu učinila ga je jednim od najomiljenijih likova u franšizi. Mnogo više od samo čupavog kopilota Millennium Falcona, Chewiejeva pouzdanost i lojalnost pomogli su kultnom Wookiee-ju da postane vrhunski wingman.

Otkrio ga je producent Charles H. Schneer dok je Mayhew radio kao bolničar u Londonu i glumio u filmu "Sinbad i oka tigra" Raya Harryhausena.

Mayhew se pojavio u epizodama Carstvo uzvraća udarac, Povratak Jedija, Osveta Sitha, Sila se budi i (ozloglašenom) Star Wars Holiday Specialu. Bio je aktivan na konvencijama Zvjezdanih ratova, a napisao je i dvije knjige "Growing Up Giant" i "My Favorite Giant".

Njegova visina od 2.20 metara nije bila posljedica gigantizma, svejedno, George Lucas je prvotno za ulogu Chewbacce pikirao na bodybuildera Davida Prowsea, ali je Prowse odlučio umjesto toga glumiti Dartha Vadera, stoga se Lucas na kraju ipak okrenuo Mayhewu.

Mayhew se još pojavljivao u par televizijskih emisija i filmova, no rijetko je glumio.

Australski BMag upitao je Mayhewa zašto Chewbacca nije dobio medalju na kraju prvog Star Wars filma zajedno s Hanom i Lukeom. "Mislim da je to bio jedan od dva razloga", rekao je. "Prvo, nisu imali dovoljno novca da mi kupe medalju. Ili je bilo to da Carrie nije mogla dosegnuti moj vrat, i vjerojatno je bilo preskupo napraviti malu stepenicu kako bih mogao zakoračiti niže ili kako bi se ona popela i dala mi medalju."

Osnovao je Zakladu Peter Mayhew kako bi osigurao sredstva za one kojima je pomoć potrebna, te podržavao rad 501. legije, veterane rata, make-a-wish i druge neprofitne organizacije.

29. lipnja održat će se komemoracija za prijatelje i obitelj. Iza sebe je ostavio suprugu Angie i troje djece.

Počivao u miru Peter i neka Sila bude s tobom. Uvijek.

Izvor

 


Autor/ica check-wan  •  objavljeno 03.05.2019, 09:16  •  10.780 puta pročitano

Anketa

“Your eyes can deceive you. Don’t trust them.” – Obi-Wan Kenobi

Poznati citat

“Sorry about the mess.” – Han Solo

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji

0 komentara

Nema komentara na ovu vijest.

Imaš komentar?

Ime ili nadimak


E-mail adresa (ostaje skrivena)


Ovdje upiši svoj komentar