Uživite se u Star Wars sagu preko društvenih igara

Uživite se u Star Wars sagu preko društvenih igara

Mnogi pamte onu scenu kada se Luke Skywalker zbog pomanjkanja goriva potajno iskrcao na Death Star, ušao u prvi koridor desno, zatim skrenuo lijevo, izbjegao patrolu Stormtroopera i čekao trenutak da ukrade TIE fighter i pobjegne. I baš kada je pomislio da je kucnuo čas da izađe iz svojeg skrovišta i hrabro potrči prema letjelicama, za rukav ga je povukao Yoda koji je na Death Staru izgradio apartmansko naselje i koji je sada zahtijevao naplatu najamnine, 2 000 dolara u gotovini! A Luki je samo jedan broj na kockicama nedostajao do besplatnog parkirališta! 

Iskreno se nadam da vi niste među onima koji pamte opisanu scenu, jer ako jeste, to bi značilo da ste igrali Star Wars Monopoly, igru koja kod obožavatelja društvenih igara i Star Warsa podjednako izaziva zgražanje zbog katastrofalno lošeg pokušaja da stvori ugođaj galaksije daleko, daleko odavde, dok ne pruža nikakvo drugačije iskustvo igranja u usporedbi s klasičnim Monopolyjem. Zato vam mi danas donosimo još jednu listu Star Wars društvenih igara vrijednih igranja!

In friendly local gaming store far far away…  Gameri Okruglog Stola su pripremili još jedan članak o zanimljivim SW igrama koje biste mogli zaigrati prigodom Last Christmas, ovaj, Last Jedi filma.

Risk: Star Wars Edition

U prethodnom članku pisali smo o SW: Rebellion kao ultimativnoj igri kroz koju možete proživjeti originalnu trilogiju na svoj način. No, ponekad možda i niste raspoloženi za kompleksne igre koje će vam okupirati cijelo popodne. U tu priču se savršeno uklapa Risk: Star Wars Edition.

Osim što dijele ime, ova igra nema nikakvih ostalih poveznica s jednom od poznatijih franšiza društvenih igara. Dapače, pravo je osvježenje od njezinih sada već podosta zastarjelih mehanika. Ono što ova igra nudi igračima je da rekreiraju napetu završnicu filma Povratak Jedija. Primarno osmišljena kao igra za dva igrača (ali i timski u četvero), u njoj je pobunjenicima u cilju uništiti Death Star, tj Imperiju je cilj obraniti isti.

Sama ploča za igru je u obliku TIE Advanced x1 broda, te njegov centralni dio i sama krila su osmišljeni kao 3 mini igre. Centralni dio predstavlja bitku nad Endorom u kojoj pobunjenici pokušavaju poraziti Death Star, lijevo krilo predstavlja bitku na samom Endoru u kojoj pobunjenici pokušavaju zagasiti generator štitova, dok desno predstavlja duel Darth Vadera i Lukea Skywalkera na samome Death Staru. Sva tri dijela su ujedno povezana jedan sa drugim, te sporedne bitke mogu biti dosta utjecajne ukoliko ih igrači slučajno zanemare.

Glavni pokretač svih akcija u igri su karte. Svaki igrač raspolaže svojim špilom pomoću kojega pokreće svoje X, Y i B - Wingove (dok su naravno sa druge strane TIE fighteri), ili manevrira svoje akcije na drugim bitkama.

Uz svoja jednostavna pravila i kratko trajanje, ova igra je izvrsna polazna točka u svijetu board gaminga za bilo kojeg Star Wars fana!

Star Wars: Destiny

Jedna u nizu Star Wars igara iz FFG radionice zabave jest Star Wars: Destiny. Ova igra za primarno dva igrača (iako postoje varijante za više igrača) nudi mogućnost da oko odabranih likova iz Star Wars svijeta složite vlastiti špil karata i u stilu klasičnih CCG-ova (collectible card games), kao što su Magic, Yu-Gi-Oh ili digitalni Hearthstone, pokušate poraziti protivnika. Inovacija u igri je to što najbolje karte u špilu često u igru unose kockicu specifičnu za tu pojedinu kartu, tako da nikada ne možete biti sigurni na koju stranu će Sila prevagnuti i hoće li karta ostvariti svoj maksimalni potencijal.

 Što se tiče samog tematskog iskustva igranja, ova igra nudi dosad najveću širinu u Star Wars svijetu pa tako možete igrati tematske borbe u kojima se Rey i Finn bore protiv Kylo Rena i First Order Stormtroopera, ali također možete istražiti mogućnosti u stilu „što bi bilo kad bi bilo“ npr. što bi bilo da je Obi-Wan Kenobi udružio snage s Ahsokom Tano u svrgavanju Palpatinea. Ova igra jednostavnih pravila je kao stvorena za ljubitelje brzih dvoboja u svijetu Star Warsa te ju preporučamo svim obožavateljima CCG igara, no upozoravamo da, za razliku od ostalih FFG-ovih kartaških igara, ova igra dolazi u obliku kupnje karata i kocaka na slijepo, stoga zahtijeva relativno veće novčane izdatke ili razmjenu karata s ostalih igračima.

Star Wars: Legion

Za kraj malo varamo, pošto pišemo o igri koja još nije službeno dostupna na policama trgovina, no jednostavno se nismo mogli oduprijeti porivu da ju uvrstimo na ovu listu. Legion vas smješta u samo srce Galaktičkog civilnog rata iz perspektive pješaštva. Ako ste igrali klasične igre s minijaturama kao što je Warhammer onda vam će vam na prvu biti sasvim jasan koncept same igre.

Radi se ponovo o igri izdavača FFG, koja obiluje brojnim minijaturama vojske bilo koje strane kojoj se želite prikloniti – vi postajete zapovjednik svojih trupa! Utjelovite svoje omiljene likove i zakoračite u kaotičnost borbe na tlu, kroz šest rundi napetog dvoboja sa suparnikom. Prvi dio runde je uspješno prenošenje naredbi svojim trupama, što se ostvaruje putem posebnih kartica. Taktički postrojite svoju vojsku za ulazak u drugu fazu – uključivanje oružja! Pokušajte pogoditi protivnika ili uspješno izbjegnite Stormtrooperov oštar nišan ponovo putem višenamjenski definiranih kartica. Odluke o potezima su isključivo na vama.

SW: Legion vam već u baznom setu nudi cijelu lepezu opcija za kombiniranje vaše jedinstvene vojske, no budite sigurni da će vam zazubice rasti kad FFG krene izbacivati primamljive ekspanzije. Prednost ove igre je prilika za oslikavanje detaljnih minijatura, što definitivno privlači i širi spektar publike!

Nedvojbena je činjenica da se Star Wars franšiza vratila iz mrtvih, te je preplavila tržište raznim zabavnim sadržajem ove tematike. Svijet društvenih igara naravno nije ostao pošteđen utjecaja, a u bliskoj budućnosti možemo samo očekivati još interesantnih naslova koji će sigurno odgovarati širokoj bazi fanove!

Pozivamo vas da popratite ekipu na FB stranici Gameri Okruglog Stola!

 


Autor/ica Mislav Martinić  •  objavljeno 18.12.2017, 19:55  •  2.383 puta pročitano

Anketa

Od najavljena tri filma najviše se veselim

Poznati citat

“The Force is neither light nor dark, master nor slave, but a balance between extremes.” – LANOREE BROCK

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji