Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Lars, Owen

Jedini život koji je Owen ikad poznavao je bio skupljanje vlage na Tatooineu. Jedva se sjećao planeta svog rođenja Atora, ili svoje majke Aike, koja je umrla kad je on bio veoma, veoma mlad. Odrastao je na Tatooineu, gdje ga je njegov otac Cliegg naučio disciplini, važnosti obitelji I odgovornosti. To su lekcije koje je Owen uzeo duboko k srcu. Njegovi su ciljevi bili jasni i ostvarivi kroz disciplinu. Pretvorio bi posjed Larsovih u produktivnu farmu, i tamo bi živio sa svojom ljubavi, Beru Whitesun.

Kad se Cliegg oženio Shmi Skywalker, Owen je nju vidio kao svoju majku. Shmi ga je voljela kao da je njen vlastiti sin, ali je ipak često govorila o svome drugom djetetu. Owen je odrastao slušajući priče o Anakinu, I činilo ga je nesretnim vidjeti svoju pomajku tako očito nepotpunu bez svog pravog sina.

Njegov jednostavni život je komplicirao njegov nećak. Na zahtjev Obi-Wan Kenobija, Owen i Beru su postali štićenici Lukea Skywalkera, sina Owenovog polubrata, Anakina.

Owen je pokušao podići svog nećaka kao normalnog mladića, skrivajući mu činjenicu da njegovim venama teče krv Jedija i da njegov mrtvi otac junak nije bio samo navigator na teretnjaku. Probao je prenijeti svoje vrijednosti na Lukea i iako je bio srdačan štićenik, Owenovo ponašanje je bilo strogo, što je često vodilo do tenzija između njega i njegovog nećaka koji je volio sanjariti. Na Beru je najčešće pala zadaća da izgladi stvari između Owena i Lukea. Međutim, s obzirom na činjenicu da je Luke bio Anakinov sin, Owen se potajno bojao za njegovu budućnost.

Owen je kasnije primijetio da se Luke mijenja, točnije njegove Jedi sposobnosti su počele izlaziti na površinu. Luke je također naslijedio očevu želju za avanturom, koju Owen nije mogao obuzdati

Kad je Skywalker bio mladić blizu punoljetnosti, on I njegov prijatelj Windy su otišli na suludo odvažno putovanje u pustinju, na ljubimcu dewbacku po imenu Huey. Dva farmera su nesrećom nabasala na krayt zmaja I ostala bespomoćna nasred pustoši. Obi-Wan Kenobi, putujući pješke, je došao u njihov spas I odveo ih natrag na Larsovo gospodarstvo. Owen je bio bijesan, ali ne na Lukea. Umjesto se derao na Kenobija da napusti njegovo imanje I da se nikad više ne vrati.

Mladi Skywalker je htio napustiti Tatooine i htio se je pridružiti Imperijalnoj Akademiji, da živi među zvijezdama. Lars je to zabranio, podsjećajući Luke da je potreban na farmi. Svake godine, sve više Lukeovih prijatelja je odlazilo s pustinjskog planeta prema boljoj budućnosti. Iako je Luke osjetio da Owen stagnira njegov napredak, zapravo, stari farmer nije htio vidjeti da Luke doživi istu sudbinu kao njegov otac Anakin.

Skywalker je eventualno napustio farmu, ali pod tragičnim okolnostima. Imperijalni jurišnici, tražeći nestale droide, su uništili posjed Larsovih i ubili Owena i Beru. Sa ničim što ni ga trebalo zadržati na Tatooine-u, Luke je napustio pustinjski planet i krenuo putem Jedi Viteštva.


Autor/ica RotS Master/Jacen  •  objavljeno 18.02.2006, 18:12  •  37.388 puta pročitano