Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

BB-8

BB-8 je astrodroid koji je djelovao približno trideset godina nakon Bitke na Endoru. Postao je pratilac zapovjednika Nove Republike i vođe Rapier eskadrile Poe Damerona. BB-8 je pratio Poea i kada je napustio flotu Nove Republike i pridružio se Otporu.

BB-8 je, nakon što je pratio Damerona na mnogim misijama za Otpor, otišao s njim u Tuanul na Jakkuu na susret sa Lor San Tekkom. Dameron je pričao sa Tekkom u njegovoj kolibi dok je BB-8 čekao vani i primijetio kako prilaze četiri desantne letjelice Prvog Reda. Upozorio je Damerona na nadolazeći napad pa je Tekka Dameronu dao jedinicu za pohranu podataka koja je sadržavala kartu koja je vodila do lokacije Jedi Mastera Luke Skywalkera. BB-8 i Dameron zatim su pobjegli do svojeg T-70 X-Wing lovca, no jurišnici su uništili motore prije nego što su uspjeli poletjeti. Dameron je zatim dao kartu BB-8-u i naredio mu da pobjegne što je dalje moguće, što je BB-8 i učinio.

BB-8 je lutao pustinjom satima potpuno sam sve dok ga nije zarobio jedan Teedo, ali je naišla Rey i uvjerila je Teedoa da ga ostavi na miru. Popravila je BB-8-ovu antenu i potom dala upute kako da dođe do Niima naselja, ali on je inzistirao da putuje sa Rey. Ono što nisu znali jest da je BB-8 postao meta Otpora, Prvoga Reda i galaktičkog podzemlja. Nakon što su stigli u Niimu Rey je otišla Unkar Pluttu da razmjeni otpadne dijelove za hranu, ali taj je Crolute ponudio otkupiti droida što je Rey, iako je bila u iskušenju, odbila. Plutt je zatim poslao razbojnike da otmu BB-8-a, ali Rey ih je uspješno odbila. Neposredno nakon napada BB-8 je uočio Finna koji nosi jaknu njegovog gospodara pa je rekao Rey da ga uhvati. Finn je objasnio kako je upoznao Damerona i pomogao mu u bijegu sa Finalizera, ali da Dameron nije preživio pad njihove letjelice. Rekao je i da je dio Otpora. Dva jurišnika tog su trenutka uočili BB-8-a i pozvali na zračni napad. Bježeći od TIE lovaca bjegunci su se uspjeli ukrcati na Millenium Falcon i pobjeći sa Jakkua.

Rey je morala popraviti Millenium Falcona dok su još bili u sustavu Jakku i pitala je Finna gdje je baza Otpora. Budući da nije znao odgovor Finn je priznao BB-8-u da on ustvari nije dio Otpora i pitao ga je gdje je baza. BB-8 je nakon kratkog nećkanja odao da je lokacija baze u sustavu Ileenium. Falcona je tada uhvatila vučna zraka koja ih je zarobila u veliki brod. Sakrili su se u skriveni odjeljak jer su mislili da ih je zarobio Prvi Red, te su se pripremali osloboditi otrovan plin kako bi neutralizirali nadolazeće jurišnike. Umjesto toga sreli su Han Soloa i Chewbaccu, prijašnje vlasnike Millenium Falcona. Rey i Finn prepoznali su Soloa i rekli mu za kartu koju je BB-8 zatim hologramom prikazao.

No, na Eravanu, teretnjak Soloa i Chewbacce, ukrcali su se članovi Guavianske Bande Smrti i Kanjikluba. Rey i Finn su se sakrili, dok je BB-8 ostao sa poznatim švercerima kao osiguranje, ali upravo zbog toga je član Guaviana, Bala-Tik, prepoznao BB-8-a i tražio Soloa da ga preda. Rey je tada slučajno oslobodila sadržaj teretnjaka (tri rathara) čime je počela borba. BB-8 je pobjegao sa Soloom I Chewbaccom na Millenium Falcon gdje su se sreli sa Rey i Finn i pobjegli.

Solo je odveo Rey, Finna i BB-8-a svojoj staroj prijateljici Maz Kanati do njenog dvorca na planetu Takodana. Tamo su špijuni Otpora i Prvog Reda prepoznali droida i upozorili svoje organizacije. BB-8 je pratio Rey do sobe u podrumu gdje je našla svjetlosni mač koji je pripadao Luke Skywalkeru i njegovom ocu Anakinu. Nakon što ga je dotakla imala je viziju zbog koje se uplašila i pobjegla u šumu, a BB-8 ju je pratio. Ubrzo nakon toga napao je Prvi Red, a Rey i BB-8 uočeni su u šumi zapadno od dvorca. Rey je rekla BB-8-u da ode dublje u šumu dok je ona napala Kylo Rena, ali on ju je uspio obuzdati. Protunapad Otpora uzrokovao je povlačenje Prvog Reda, a Ren je odlučio da im ne treba više BB-8, budući da je Rey vidjela kartu, te je mislio da je može izvući iz njenog sjećanja.

Solo, Chewbacca, Finn i BB-8 odvedeni su u bazu Otpora Na D'Qaru gdje ih je dočekala Generalica Leia Organa. Tamo se BB-8 ponovo ujedinio sa Dameronom koji je ipak preživio pad letjelice na Jakkuu. BB-8 je maknuo pokrivač sa R2-D2-a nadajući se da će dobiti odgovor, ali C-3PO je objasnio kako Je R2 u stanju pričuve otkad je gospodar Luke otišao. BB-8 je pitao ima li R2 ostatak karte u svojoj sigurnosnoj kopiji podataka, na što je C-3PO odgovorio da je to malo vjerojatno.

BB-8 je pratio Damerona tijekom napada na Starkiller Bazu i navigirao ga u njihovom Black One X-Wingu. Zadatak X-Wingova bio je da napadnu termalni oscilator nakon što Solo, Chewbacca i Finn spuste štitove baze, što bi uzrokovalo da oružje postane nestabilno i sklono samouništenju. BB-8 je letio sa Dameronom u inicijalnom napadu na oscilator, ali nisu uspjeli napraviti znatnu štetu. Nakon prvog napada General Hux naredio je eskadrilama TIE lovaca da napadnu. Tijekom bitke uništeno je pola napadačke snage Otpora, a X-Wingovi nisu uspjeli napraviti značajnu štetu. No Chewbacca je detonirao nekoliko eksploziva na oscilatoru što je Dameronu dalo priliku za napad. Sa manje od minute vremena Poe i BB-8 uletjeli su u rov u uzak otvor koji je vodio u sam regulator gdje je Poe ispalio nekoliko fotonskih torpeda. Šteta je bila dovoljna da uništi regulator zbog čega je jezgra planeta postala nestabilna i time razderala površinu i uništila planet.

X-Wingovi su se nakon bitke zajedno sa Millenium Falconom vratili na D'Qar. R2-D2 se probudio iz svog stanja pričuve nakon što je stigla Rey. Pokazao je kartu koja je vodila do Lukea, ali je nedostajao jedan dio. BB-8 tada je projicirao svoj dio i stavio ga u rupu u R2-ovoj karti i time se pokazala Lukeova lokacija. BB-8 i ostali oprostili su se od Rey, Chewbacce i R2-a kada su otišli na put naći tajanstvenog Jedija.

BB-8 je BB jedinica sa kupolastom glavom, slična onima u R2 seriji astrodroida, sa kuglastim tijelom po kojem se glava kotrljala. Bijeli je sa srebrnim i narančastim detaljima i crnim fotoreceptorom.

BB-8 je pomalo nestašan i nepredvidljiv, ali odan. Većina droida imali su predvidljive programirane stereotipe (natmuren, mrzovoljan, gunđav), ali BB-8 je bio drugačiji, pomalo djetinjast, a ponekad i drzak. Dameron se zapravo ponekad pitao sanjari li BB-8 što mu je bilo apsurdno jer bi to značilo da može maštati. Sva BB-8-ova oprema (holoprojektor, baklja za varenje, itd.) nalazi se u odjeljcima u kugli koja mu je čini tijelo.

BB-8 BB-8

Autor/ica EarthBoundMisfit  •  objavljeno 12.01.2016, 13:30  •  5.493 puta pročitano