Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

JK-series Droid

Originalno proizvedeni kao vrhunski sigurnosni droid, ovaj proizvod Cestus Cyberneticsa bio je jedan od najnaprednijih droida ikad proizvedenih u galaksiji. Najprije razvijeni tijekom uzdizanja Klonskih ratova, JK-serija koristila oblik ''živih strujnih krugova'' koje je koristilo jedinstveni mozak neplodive dashta jegulje kao njegov centralni procesor. To je dalo droidu neobičnu povezanost sa Silom omogućivši mu predviđanja protivnikova poteza. Kromirano tijelo JK-serije oblikovano je kao pješčani sat, s nekoliko redova uskih nogu oko njega. Suočeni s mogućim uljezom, JK-serija se može premještati brzo i tiho na novu lokaciju, na kojoj se pokazuje gotovo bezopasnim dok ne registrira pravu prijetnju. U tom trenutku, JK-serija može preuzeti bilo koji broj konfiguracija i nositi neobičnu količnu oružja. Glavni mod napada uključuje upotrebu bičolikih krakova koji izlaze s njegova vrha i strane. Ovi krakovi su nevjerojatno snažni i mogu rezati neke od najtvrđih materijala. Nakon zarobljavanja mete tim krakovima, odvuku je u svoje tijelo, pridržavajući ju dok pomoć ne stigne. Ako se meta opire, krakovi se stisnu jače, prodirući u meso ili metal da prisile metu na predaju. Druga oružja uključuju hvatanje šok-mrežom, omamljujuće strelice i blastere. Kao dodatak ovim mehaničkim sposobnostima, JK-serija je proizvedena sa specijaliziranim prevlakama na oklopu koje su dopuštale da se droid stopi s okolinom.

Proizvedeni su u malim brojevima tijekom Klonskih ratova, ali po nevjerojatno visokim cijenama zbog osjetljive prirode dashta jegulje. Masovna proizvodnja bila je teoretski nemoguća, pošto je broj dashta jegulja bio ograničen. Ipak, potražnja za tim droidima nadmašila je nabavu. Originalno su dizajnirani kao sigurnosni droidi za iznimno bogate, ali s jednostavnim programskim promjenama prilagođavajući ih i za borbu. Zbog njihove mogućnosti da predvide svaki protivnikov pokret JK-serija se dokazala teškim protivnikom čak i za Jedi vitezove. Kao rezultat brojnih dokumentiranih slučajeva da je JK-serija pobijedila Jedi viteza u bitci, postali su poznati kao Ubojice Jedija.

Kad je Grof Dooku ponudio Cestus Cyberneticsu tehnologiju za kloniranje da omogući proizvodnju još više jegulja, separatistička je vojska uspjela osigurati prava na proizvodnju JK-serije. Nažalost, kloniranje dashta jegulje pokazalo se preteškim. Tu je činjenicu Dooku skrivao dok je kovao zamršeni plan da namami Jedije i Staru Republiku na Ord Cestus. Jediji su vjerovali da se JK-serija može masovno proizvoditi i da je njihove urođene sposobnosti veoma teško pobijediti. Tako je Dooku uspio zarobiti Obi-Wana Kenobija i Kita Fista na Ord Cestusu za vrijeme misije istraživanja o JK-seriji. Ipak, separatistički su planovi pali u vodu kad su obojica Jedi učitelja preživjela misiju, otkrivajući Cestianima i ostatku galaksije da JK-serija više nije održiva alternativa Separatistima. Daljnja istraga otkrila je da bi dashta jegulje poludjele na bojnom polju, kad bi se naredilo ubojstvo drugog bića. Ovu informaciju Pet Obitelji nikad nije otkrilo Grofu Dookuu, pošto bi poništilo nagodbu prije bilo kakve izmjene kredita.

JK-series Droid

Autor/ica Darth Berylion  •  objavljeno 13.01.2006, 03:44  •  7.997 puta pročitano