Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Millennium Falcon

''Kakvo smeće od broda''- Luke Skywalker nije mogao sakriti iznenađenje i zaprepaštenje kada je prvi put vidio Millennium Falcon, stari otrcani transporter koji je trebao nekako prevesti njega, Obi-Wan Kenobija i droide R2-D2 i C-3PO sa Tattoinea do planete Alderaan. Iako je na prvi pogled bilo dvojbeno da li je taj brod uopće sposoban samo uzletjeti sa planete postati će čuven po sudjelovanju u uništenju obje Zvijezde smrti i drugim bitkama između Pobunjenika i Imperije te kasnije i uništenju Starkiller baze.

Iako je Falcon neprestano bio u popravcima i modifikacijama njegov izgled je bio namjerno takav da bi olakšao krijumčarske poslove njegovog zadnjeg vlasnika Han Soloa. Imperijalne kontrole bi na prvi pogled imale iste reakcije kao Luke pa je ovaj teretnjak djelovao bezazleno i nimalo drugačije od tisuća drugih Corellian Engineering YT-1300 lakih transportera koji su se mogli susresti po cijeloj galaksiji. Ali Han Solo i njegov pomoćnik Wookie Chewbacca bili su čuveni u krijumčarskim krugovima i nisu se zavaravali da će taj sažalni i nevini izgled broda upaliti uvijek te su imali druge adute u rukavu koje su mogli koristiti u slučaju nevolje. Brod je u unutrašnjosti bio vrlo čvrst, dobro naoružan i najvažnije sa vrlo dobrim pogonom. Ima hyperdrive klase 0.5 što je bilo gotovo dvostruko brže od najbrže borbene letjelice Imperije te najbolji komplet senzora (naravno ilegalan i strogo zabranjen) koji je na vrijeme javljao dolazak svake letjelice koja bi predstavljala prijetnju za njih. Krijumčareni teret je bio smješten u posebne odjeljke razmještene po cijelom brodu koji su bili zaštićeni protiv skeniranja.

Ako bi borba bila neizbježna Falcon je bio spreman. Nosio je deflektore koje je Han nekim ''slučajem'' pronašao u Imperijalnom brodogradilištu na Myomaru. Na gornjoj i donjoj strani broda bio je naoružan sa četverostrukim laserima koji su mogli odbiti napad TIE lovaca ili pirata koji bi mogli sustići ovaj brod, a za dodatni napad nosio je komplet projektila. U podsvjetlosnoj brzini je bio brz gotovo kao X-wing, a u manevrima je unatoč većoj masi bio ravnopravan. Brod je imao vrlo kratku pripremu za polijetanje; ako bi trebalo hitno uzletjeti sa površine planete brod je bio spreman za tri minute, a ako bi prije tog roka bio napadnut za odbijanje napadača bi se pobrinuo repeatng blaster koji bi se izvukao iz ležišta na oplati.

Solo i Chewbacca su brod modificirali daleko van originalnih specifikacija u svim parametrima i bio je gotovo uvijek u poluspremnom stanju za let i jedino Han i Chewbacca bi mogli osposobiti ga. Iako bi često tri računala koja su kontrolirala stanje broda javljali da nije spreman Han i Chewie bi nekako uspjeli dovesti brod u letno stanje. Han je brod dobio u partiji Sabacca od drugog čuvenog pustolova Landa Carlissiana koji je brod isto tako zadobio kockanjem. Prošlost broda prije toga je nepoznata, svi brodski dnevnici i registracije izgubljeni su, a ni Lando ni Han nisu to previše istraživali.

Tridesetak godina nakon bitke za Endor, Falcona pronalaze sakupljačica otpada Rey, bivši Stormtrooper Finn i droid BB-8 prilikom bijega s planeta Jakku.

Nakon Hanove smrti Rey dobiva brod, te sa Chewbaccom odlazi u potragu za Lukeom Skywalkerom.

Millennium Falcon

Autor/ica sarlacc  •  objavljeno 01.01.2004, 00:00  •  19.570 puta pročitano