Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

X-Wing

T-65 X-wing svojom kombinacijom brzine, velike vatrene moći i sofisticiranog letnog sistema predstavlja jednu od najboljih lovačkih svemirskih letjelica u vrijeme Bitki kod Yavina i Endora. Njegove dominantne borbene kvalitete potpomognute mogućnošću hipersvemirskih skokova čine ga istinski superiornim lovcem za postizanje svemirske nadmoći.

X-wing je posljednji lovac razvijen od strane Incom korporacije prije nego što je Imperija zaustavila svaki neimperijalni program i proizvodnju. Pod (opravdanom) sumnjom za simpatiziranje pobunjenika mnogi članovi dizajnerskog tima su oslobođeni dužnosti i intenzivno ispitivani od strane agenata ISBa (Imperial Security Bureau). Nekoliko tjedana kasnije u zapanjujućem ali slabo publiciranom pothvatu Pobunjenički komando tim pomogao je kompletnom glavnom dizajnerskom timu prebjegavanje na stranu Alijanse. Glavni dizajnerski tim zajedno sa inženjerima, test pilotima, svim prototipovima i produkcijskim planovima uspješno je stigao na teritorij Alijanse tako da samo Alijansa posjeduje mogućnost proizvodnje ovog lovca. Iza sebe su ostavili uništene sve planove, baze podataka, modele i dijelove prototipova tako da nije poznato da li Imperija može rekonstruirati ili obnoviti izgubljene informacije.

Prepoznavši vrijednost i višestruku upotrebljivost ove letjelice pobunjenički inženjeri neumorno su radili na povećanju proizvodnje što nije bilo lako jer X-wing pri izradi zahtijeva rijetke kovine, sofisticirane komponente i vrlo napredne kontrolne sisteme. Prije nego što je proizvodnja započela pobunjenički tehničari su morali sastaviti strojeve za proizvodnju dijelova gotovo od nule tako da je mogućnost proizvodnje u ovim uvjetima priznanje genijalnosti i predanosti naučnika i tehničara koji su to omogućili. Ali takav način proizvodnje je značio da je X-wing u stalnom nedostatku rezervnih dijelova.

Alijansa je u početku imala tako mali broj opreativnih X-wingova da su ih koristili gotovo neprestano osim za vrijeme obnavljanja zaliha goriva i naoružanja, popravaka i generalnog remonta. Ovi iznimno teški uvjeti eksploatacije značili su da su letjelice izložene velikom naprezanju i trošenju.

Trenutačni modeli predstavljaju modifikacije dizajna prema pojednostavljanju popravaka i povećanju brzine. Vanjski oklop se otvara direktno iznad hiperdrivea i podsvjetlosnog pogona,a mnogi vitalni sistemi su modularno pakirani pojednostavljujući tako način popravka.

Imajući u vidu superiornost X-winga nad imperijalnim letjelicama pobunjenički zapovjednici su se plašili mogućnosti da Imperija konstruira letjelicu sličnih ili boljih karakteristika. I zaista su određeni imperijalni zapovjednici tražili od Vrhovnog zapovjedništva zamjenu za TIE lovac koja bi imala mogućnost hipersvemirskih skokova ali se to nije ostvarilo iz više razloga.

Prvo, najveći dio Imperijalnih resursa je vezan uz program izgradnje Star Destroyera, Super Star Destroyera i Death Stara te postojeću liniju TIE lovaca i bombardera. Drugo, prekvalifikacija pilotskog i tehničkog osoblja bi suviše dugo trajala do dostizanja potrebne borbene spremnosti. Treće, Imperijalna vojna doktrina zahtijeva djelovanje lovaca iz velikih garnizona ili flota tako da je izostavljena potreba za hipersvemirskim skokovima. I zadnje, TIE interceptorom imperija je dobila lovac koji je 25% brži od X-winga u podsvjetlosnoj brzini. Imperijalne jedinice koje su dobile TIE interceptor vrlo brzo su se adaptirale zbog sličnosti upravljačkih i letnih karakteristika sa TIE lovcem a osim toga postojeće varijante TIE lovaca su opskrbljivane naprednim letnim i oružnim sistemima.

X-wing je impresivna letjelica u svojoj klasi ali kao i za A-wing vrijedi činjenica da je za iskorištavanje punog potencijala potreban iznimno kvalitetan pilot. Zatvoren u skučenoj ali udobnoj kabini pilot upravlja letjelicom preko naprednih i moćnih letnih sistema. Brod mnogo duguje u svom dizajnu drugim Incomovim produktima T-16 "Skyhopper" i Z-95 "Headhunter" čija je upotreba dosta raširena u vanjskom prstenu galaksije i s kojima su mnogi pobunjenički piloti bez formalne pilotske škole ali s mnogo životnog iskustva prilično dobro upoznati tako da je prelazak na X-wing bio relativno lagan.

Naoružan je sa četiri duga lasera većeg efektivnog dometa od većine drugih lovaca koji su primarno naoružanje te s dva lansera protonskih torpeda koji omogućavaju dodatni udarac na velike ali slabo pokretne ciljeve. Štit potpuno okružuje brod a pilot ga može dodatno prebacivati samo naprijed ili natrag radi dodatne zaštite. Dodatni pomoćni generator osigurava napajanje energijom održavanje života, štitove, naoružanje i radio i kada glavni generatori u potpunosti prestanu s radom. Svi sistemi su povezani posebno zaštićenim krugovima koji su dodatno osigurani rezervnima za slučaj otkazivanja.Osjetljivi senzori i komunikacija dugog dometa daju mogućnost ovoj letjelici da operira samostalno na vrlo velikim udaljenostima.

Originalno dizajnirana dvostruko razdvajajuća X krila daju T-65 u atmosferskim uvjetima vrhunske manevarske sposobnosti. U borbi razdvojena krila daju boje pokrivanje cilja vatrom a razdvojeni pogonski strojevi bolju pokretljivost. U svakoj konfiguraciji X-wing ima mali profil bilo sprijeda ili iza čineći ga tako teškom metom za pogodak.

Iako jaki pogonski strojevi uključuju Incomov MKI hiperdrive modul ovi lovci nisu opskrbljeni astrogacijskim kompjutorima tako da za hipersvemirske skokove ovise o R2 droidskim letjelicama koji instalirani u svoje ležište čine integralni dio broda direktno se povezujući s letnim kontrolama i monitoriraju sve brodske funkcije uključujući održavanje života tako da mogu obavijestiti pilota u slučaju bilo kakve opasnosti.

Kao njegov prethodnik Z-95, X-wing je zadobio reputaciju izdržljivog broda koji može izdržati mnoga oštećenja i vratiti pilota sigurno u bazu. Dio te reputacije ide zasigurno na račun R2 jedinice koja može napraviti potrebna premoštavanja oštećenja, gasiti dijelove u plamenu i u stvari raditi male popravke u letu. Ležište droida u brodu je opskrbljeno malim katapultom koji izbacuje droida van broda u slučaju da je pilotsko sjedište katapultirano. Ako pilot iz nekog razloga nije u mogućnosti upravljati brodom droid može preuzeti upravljanje brodom i sigurno ga spustiti pa se piloti nerijetko vežu za određenu letjelicu i R2 droida bez kojih ne žele na zadatak. Kao i drugi modeli X-wing je u neprestanom razvoju i modifikacijama. Posljednja varijanta je T-65C-A2. Vrlo mali broj tih letjelica je u upotrebi tako da se najčešće susreće varijanta T-65B. Mnoge letjelice su modificirane van službenih standarda u nedostatku rezervnih dijelova odn. raspoloživosti postojećih koji bi bili ugrađeni.

Model: Incom T-65 X-wing
Namjena: Lovac za postizanje svemirske/zračne nadmoći
Dizajn: Incom Corp.
Dužina:12.5m
Posada: Pilot + R2 droid
Generatori snage: Novaldex O4-Z kriogene gorive čelije i ionizacijski reaktor
Pogonski sistem: Četiri Incom 4j.4 fuzialne potisne jedinice (snage 300KTU)
Letni kontrolni sistem: Torplex Rq8.Y avionički kontrolni paket
Hiperdrive pogon: Incom GBk-585 motivator
Senzori: Fabritech ANS-5d s LR faznim tahionskim detektorskim kompletom PA-9r i SR primarnim analizatorom opasnosti PG-7u
Ciljnički kompjutor: Fabritech ANq 3.6 tragalački kompjutor s IN-334-B "Sightline" holografskim prikazom
Manevrabilnost: 75 DPF
Teret: 110kg
Zalihe:1 tjedan
Troškovi izgradnje:150,000cr
Hiperdrive multiplikator: x1
Astrogacija: 10 skokkova (R2)
Naoružanje: Četiri Taim & Bak IX4 laserska topa, dva Krupx MG7 lansera protonskih torpeda (svaki lanser po tri torpeda)

X-Wing

Autor/ica sarlacc  •  objavljeno 01.01.2004, 00:00  •  7.873 puta pročitano