Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Amidala, Padmé

Rođena kao Padmé Naberrie, Kraljica Amidala je bilo formalno ime kraljevskog vođe Nabooa. Kao dijete, Amidala je bila vrlo talentirana i iznimno educirana. Dugo je bila zainteresirana za javnu službu, volontirajući u Pokretu za potpomaganje izbjeglica u svojoj mladosti. Njezin trud je pomogao u Shadda-Bi-Boran egzodusu. Sa osam godina pridružila se Apprentice Legislature i postala mlađa zakonodavka sa 11. Služila je kao nadzornik grada Theeda dvije godine prije nego što je izabrana za Kraljicu Nabooa sa 14. godina. Amidala je zamijenila Kralja Veruna, koji je abdicirao nakon vanjskopolitičkog skandala i 13 godina vladavine. Izabrana je u globalnom elektroničkom glasovanju koje je trajalo manje od četiri minute.

Tijekom opsade Trgovačke Federacije Nabooa, spletkari Neimoidianci su pokušali nasilno natjerati Kraljicu Amidalu da potpiše sporazum koji bi legitimizirao bezobraznu ilegalnu okupaciju. Amidala je odbila, te je bila poslana u kamp za zatvorenike. Na putu u kamp, Amidalu su oslobodili Jedi ambasadori, koji su poveli nju i njezinu pratnju na Coruscant, da se izjasni pred Senatom uz pomoć predstavnika Nabooa, Senatora Palpatina.

Na Coruscantu je vidjela neučinkovitost galaktičke politike i Trgovačku Federaciju kako političkim manevriranjem onesposobljava njezinu molbu. Slušajući savjet Senatora Palpatina, Amidala je zatražila glasovanje o nepovjerenju prema Vrhovnom Kancelaru Valorumu.

Dovoljno iznervirana Senatom, Amidala se vratila na Naboo. Zatražila je pomoć Gungunaca, domorodaca sa Nabooa, da joj pomognu osvojiti njezin zarobljeni glavni grad. Tijekom bitke, Amidala je dospjela do svoje palače i natjerala Potkralja Nute Gunraya da prekine okupaciju. Neimoidianci, kukavice kakvi jesu, i bez svoje, sada onesposobljene, vojske nisu imali izbora nego predati se.

Dok je Kraljica Amidala bila vladar Nabooa, imala je veliki broj savjetnika i pomoćnika koji su obavljali svakodnevne poslove. Sio Bibble, na primjer, je bio guverner Nabooa. Kapetan Panaka je bio Amidalin vjerni tjelesni čuvar i vođa osiguranja. Ric Olié je bio pilot Kraljičinog blistavog Kraljevskog Broda i vođa Bravo eskadrile.

Možda najvažniji pomoćnici Amidale su bile njezine osobne pomoćnice. Saché, Yané, Rabé, Sabé i Eirtaé nisu samo pomagale Kraljici sa kompliciranim haljinama, frizurama i šminkom, već su bile istrenirane za samoobranu. Kada je bila u opasnosti, Kraljica Amidala se prerušila u jednu od pomoćnica i koristila svoje manje formalno ime Padmé. Kada je bila prerušena kao Padmé, Sabé je preuzela ulogu Kraljice.

Kada joj je mandat završio, Amidala je po ustavu bila obvezna napustiti poziciju Kraljice, no građanstvo je bez razmišljanja bilo spremno poduprijeti amandman koji bi joj dopustio da ostane na poziciji duže. Iako je imala svako pravo da napusti politiku i posveti se svom privatnom životu, Amidala je rado nastavila služiti u javnoj službi. Na zahtjev nove Kraljice, Jamillie, Amidala je nastavila služiti kao Senatorica Nabooa, čime je zauzela poziciju na kojoj je nekada bio Palpatine. U galaksiji koja je prolazila kroz nemirne promjene, njezina izravna narav je sjala kao svjetionik razuma i racionalnosti u sve više fragmentiranom Senatu.

Dolaskom Separatističkog pokreta koji je prijetio stabilnosti Republike, Amidala je bila jedna od rijetkih koja je zagovarala miroljubivo, diplomatsko, rješenje krize. Mnogi Senatori koji su se pribojavali Separatista i njihovih vojski, su pokušavali napraviti vojnu silu koja bi zaštitila Republiku, ali Amidala je vodila opoziciju protiv Zakona o stvaranju vojske. Vjerovala je da bi takav potez sigurno doveo do sukoba sa Separatistima.

Na dan glasovanja spornog zakona, Amidalin brod je napadnut prilikom dolaska na Coruscant. Sedmero ljudi, uključujući i njezinu pomoćnicu Cordé, koja se pretvarala da je Amidala, je poginulo pri napadu. Iako su neki sumnjali u nezadovoljne rudare začina sa mjeseci Nabooa, Amidala je vjerovala da je napad naredio Count Dooku, vođa Separatista. Istina je bila malo drugačija. Napad je naredio Nute Gunray, koji je unajmio lovce na ucjene da zauvijek ušutkaju Senatoricu sa Nabooa, no za ovu informaciju se tek kasnije saznalo.

Na zahtjev Vrhovnog Kancelara Palpatina, Amidala je stavljena pod zaštitu Jedi Vitezova. Ponovno se našla sa Obi-Wan Kenobijem i njegovim učenikom Anakinom Skywalkerom, kojeg nije vidjela desetak godina. Drugi pokušaj ubojstva putem Zam Wesell, lovca za ucjene je pokazao u koliko velikoj opasnosti je Amidala.

Anakinu je trebao otpratiti Padmé na Naboo, gdje će biti na sigurnom dok Jediji istraže napade na nju. U trenutcima mirne samoće na prekrasnim mjestima Okruga Jezera na Naboou, Anakin i Padmé su ponovno oživili davno prekinutu naklono prijateljstvo, zaljubljujući se još više.

Bila je to zabranjena ljubav za oboje. Anakinu je Jedi Kod zabranjivao da uđe u romantičnu vezu, a Padmé se trebala fokusirati na njezinu karijeru. Unatoč njihovim snažnim osjećajima, Padmé je ostala realna, obijajući Anakinove ponude dok je u isto vrijeme pokušavala umiriti svoje srce.

Anakina nije mučilo samo njegova ljubav prema njoj. Patio je od strašnih noćnih mora u kojima je njegova majka bila u opasnosti. Kada ih više nije mogao podnijeti, Anakin i Padmé su se vratili na Tatooine, kako bi pronašli Shmi Skywalker.

Anakin je pronašao svoju majku na samrti i u osveti ubio sve Tuskene koji su je mučili. Kada se vratio kod Padmé, priznao je svoje postupke, slomivši se od srama i očaja zbog onoga što je učinio. Padmé je vidjela ranjenog, rasplakanog mladića, i pustila je svoje suosjećanje da vodi njezino srce dok ga je umirivala.

Nedugo nakon toga, Anakin i Padmé su krenuli prema Geonosisu, kako bi spasili Obi-Wana kojeg su zarobili Separatisti. Padmé se nadala da će diplomatskim rješenjem uspjeti pregovarati sa Separatistima, ali ona i Anakin su također završili zarobljeni. Na suđenju su optuženi za špijunažu, te osuđeni krivima i na smrt.

Suočena sa svojom smrtnošću, Padmé je priznala Anakinu da je zaljubljena u njega. Stavljeni su u arenu za egzekuciju uz Obi-Wana, gdje ih je troje smrtonosnih životinja trebalo dokrajčiti, na veliko zadovoljstvo gledatelja. Iako je zaradila gadnu ogrebotinu od nexua, Padmé se dobro držala i razočarala svoje egzekutore.

Cijeli spektakl nije dugo trajao kada je došlo pojačanje u obliku Jedi Vitezova. Ubrzo je nastala prva bitka između Separatista i Vojske Republike, koja je označila početak Klonskih Ratova. Unatoč prigovorima Republičke vojske, Padmé se svejedno borila uz klonirane jurišnike protiv vojske droida Separatista.

Nakon Bitke kod Geonosisa, Anakin je otpratio Padmé natrag na Naboo. Ondje, na osamljenoj lokaciji kraj jezera gdje se zabranjena ljubav prvi puta pojavila, Padmé i Anakin su se vjenčali u ceremoniji kojoj su prisustvovali samo C-3PO i R2-D2. Ovaj spokojan izraz ljubavi je prethodio nekim vrlo mračnim trenutcima koji su bili ispred Padmé i galaksije u cjelini.

Kada su Klonski Ratovi počeli, Amidala je nastavila zagovarati diplomaciju, ali njezin glas je sve više bio nadglasan topovima rata. Konfederacija Nezavisnih Sustava - točnije, osnivač Nute Gunray - je stavio veliku ucjenu na njezin život zbog mržnje koja je potjecala još od Bitke kod Nabooa. Amidala je uglavnom prebivala na Coruscantu ili Naboou, u pratnju stalno vjernog Kapetana Typha. Rijetko je viđala svog muža, Anakina Skywalkera, koji je stalno bio na glavnim bojištima u galaksiji. Tajno su se dopisivali tijekom tih teških vremena.

Otprilike četiri mjeseca nakon početka rata, Jedi Učitelj Yoda je putovao na Naboo jahti kada je osjetio poremećaj u Sili. Sveti Jedi Hram na Ilumu su napali Separatisti. Padmé, željna pomoći, je pristala odvesti Yodu na smrznuti planet, premda je zaštitnički nastrojen Kapetan Typho trebao "dodatno uvjeravanje" kako bi joj dopustio da krene u opasnu situaciju.

Amidala je nastavila služiti Senatu, premda je često bila ometena sve većom karijerom svog tajnog muža. Anakin je postao ratni heroj u Republici, i premda su njezini građani bili ushićeni oko njegovih podviga, Padmé je bila jako zabrinuta za njega. Trenutci koje su imali za sebe su bili vrlo rijetki i prekratki. Rat se vodio uglavnom u Vanjskom obruču, daleko od Coruscanta, te ga je viđala vrlo malo. Kada je Opsada Vanjskog obruča prestala, Padmé je imala šokantne vijesti za Anakina - postat će otac.

Ratne godine su dovodile do daljnje transformacije Republike. Kako bi učinkovitije vodili borbu protiv Separatista na mnogim frontama, Kancelar Palpatine je ozakonio izvršne odredbe koje su preusmjerile više moći u njegov ured, oduzimajući Senatu zadnje mogućnosti da vodi rat. Mnogi su rado predali moć Palpatinu, posebno korumpirani političari. Ali Padmé je postala moralni centar za brojne idealističke Senatore kojima su dojadili Palpatinovi amandmani. Želeći diplomatsko rješenje unutar granica zakon, Padmé je počela okupljivati zakletve onoga što postati Delegacija 2000 (Delegation of 2,000), grupe nezadovoljnih Senatora koji su službeno kritizirali Palpatinovo vodstvo.

Amidala, Padmé

Autor/ica Orion  •  objavljeno 17.11.2004, 18:03  •  29.959 puta pročitano