Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Andor, Cassian Jeron

Cassian Jeron Andor, poznat i po pseudonimima Willix, Aach, Joreth Sward i po tituli Fulcrum, bio je vojnik, pilot i obavještajni časnik koji je služio u Konfederaciji nezavisnih sustava za vrijeme Ratova klonova, a potom u Savezu za obnovu Republike tijekom operacije Fracture i  galaktičkog građanskog rata. Andor se pridružio misiji pobunjenika kako bi ukrao planove Zvijezde Smrti, superoružja koje je sagradilo Galaktičko carstvo. Iako je misija bila uspjeh, Andor je izgubio život zajedno s ostatkom grupe Rogue One. 

Cassian Jeron Andor rođen je na planetu Fest 26. godine BBY. Tijekom Ratova Klonova, Andor se pridružio pobunjeničkoj ćeliji koju je podupirala Konfederacija neovisnih sustava, koji su djelovali u divljini na područjima Vanjskog Ruba i borili se protiv Galaktičke Republike. Andor je svoje prvo borbeno iskustvo stekao u ovoj ćeliji kao dijete vojnik u 20 PBY bacajući kamenje i boce na walkere Republike i Clone Troopere. Tijekom njegova života Andorov otac je ubijen na Akademiji Carida tijekom prosvjeda protiv širenja republičkog militarizma.

Pobunjenička služba

Prije 0 BBY, Andor se pridružio Savezu za obnovu Republike nakon što je bio regrutiran od strane generala Davitsa Dravena. Imajući čin kapetana, Andor je služio kao časnik u obavještajnoj službi Saveza. Veteranski špijun Pobunjenika, Andor je održavao mrežu kontakata diljem galaksije koji su ga informirali o aktivnostima Galaktičkog Carstva.

Kao obavještajni agent, Andor je radio u tajnosti i koristio nekoliko pseudonima. Dok je radio kao vladin agent na Ord Mantell, Andor se koristio imenom Willix. Kao senatorski doušnik na Darknellu zvao se Aach. Andor je koristio ime Joreth Sward kada je bio pomoćnik admirala Grendreef. Andor je također koristio kodni naziv Fulcrum dok je radio kao pobunjenik u sektoru Albarrio. Andor je kasnije doputovao do planeta Wecacoe u kolonijama s još dva špijuna koji su se zvali Rismor i Kertas, kako bi uklonili imperijalne sigurnosne protokole. Umjesto uklanjanja protokola, on je reprogramirao imperijalnog sigurnosnog droida K-2SO.

Nakon toga, Andor i K-2SO su poslani u F'tzner sustav da pokrenu napad na imperijalni teretnjak. Andor je upotrijebio plin kako bi natjerao Imperiji da misli da su krijumčari ukrali teret, pošto su krijumčari bili poznati po pljačkama tereta korištenjem plina. Kad su došli do teretne prostorije, našli su tri Wookieja, po imenu D'Koetaa, D'Lylaa i Wyhyatt, i odveli ih umjesto tereta. Andor ih je odveo na samostanski mjesec Charissia u sektoru Bartahn. Tamo je ostavio K-2SO da se brine za trojicu Wookieja dok je pripremao pljačku.

Andor je prebačen na misiju u Ring of Kafrene, gdje je upoznao Tivika, pobunjenika iz redova partizana Saw Gerrere. Andor je preko Tivika doznao da je Imperij izgradio superoružje koje je njegov dopisnik opisao kao ubojica planeta. Tijekom sastanka, Andor je ubio dvojicu stormtroopera koji su sumnjali u razmjenu. Također je morao nerado pobugiti Tivika, koji nije mogao pobjeći zbog ozlijeđene ruke, prije nego što ga je još više stormtroopera moglo živog uhvatiti. 

Andor je bio stacioniran u pobunjeničkoj bazi na Yavinu 4, kada je Jyn Erso Mon bila angažirana da sudjeluje u krađi planova Zvijezde Smrti. Tijekom misije, Andor je bio zadužen da pazi na Erso zbog njezine nepromišljenosti i potencijalno nestabilne prirode, te je dobio je tajnu misiju da ubije Galena Ersa u pokušaju da zaustavi razvoj Zvijezde smrti. 

Kad su Andor, Jyn i K-2SO sletjeli na Jedhu, Andor i Jyn otišli su pronaći Saw Gerreru i njegove pobunjenike. Krenuvši u potragu, dvojac se zaglavio usred borbe između Imperija i Sawovih pobunjenika, tvz. partizana, tijekom čega je ubio čovjeka iz skupine da spasi Jyn. Kako se borba nastavljala, dvojac bježi i nalete na K-2SO. Greškom su zatočeni i zadržani, ali ih spašavaju Chirrut Îmwe i Baze Malbus, da bi ih kasnije uhitile Saw-ove snage zbog ubojstva njihovog pripadnika. Dok je bio zarobljen, Cassian je pronašao imperijalnog pilota Bodhija i pitao ga za lokaciju Jynina oca. Ubrzo nakon toga, uništenje Jeddha City-a potaknulo je partizane na bijeg, ostavljajući ga da pobjegne sa Chirrutom, Bazeom, Bodhijem i Jyn. 

Skupina je stigla na Eadu, gdje su se srušili pokušavajući izbjeći imperijalnu detekciju. Cassian i Bodhi otišli su da bi Cassian imao priliku smaknuti Galena, a zatim je Bodhi bio zadužen da pronađe brod za bijeg. Potom je promatrao sastanak Galena i direktora Orsona Krennica. Nakon što je promašio nekoliko prilika da smakne Galena, Cassian je otkrio da se više toga krije u pozadini. Međutim, udarne snage pobunjenika napale su kompleks, ubivši pritom Galena. Cassian je otišao i spasio Jyn,a skupina odlazi na ukradenom teretnom vozilu kalse Zeta do Yavina 4. 

Jyn je pokušala uvjeriti Savez da napadne Scarif kako bi se domogli planova za  Zvijezdu Smrti, ali nije uspjela. Znajući da će se to dogoditi, Cassian je okupio skupinu pobunjeničkih ubojica, plaćenika i vojnika za borbu na Scarifu i da preuzmu planove. Zajedno su se ukrcali u ukradeni Imperial shuttle i otišli za Scarif. Pri slijetanju, Jyn i Cassijan su uzeli uniforme dvojice imperijalaca i ušuljali se u bazu. Došli su do mjesta na kojem su se držali planovi, a bitka se vani odvijala da bi skrenula pažnju. K-2SO se žrtvovao tako da ih je zaključao u postrojenju, da ih Stormtrooperi ne bi ubili. Dvojac je uspio izaći i ukrasti planove, da bi ih naposljetku dočekao Krennic i njegovi death trooperi, čime je uslijedila borba, gdje je Cassian bio onesviješten. Kasnije je spasio Jyn od Krennica tako što ga je upucao. On i Jyn poslali su planove Pobunjeničkoj floti i otišli na plažu, gdje su gledali kako Zvijezda smrti uništava bazu, ubivši njih i ostale pobunjenike. 

Osobine 

Andor je imao smeđu kosu, smeđe oči i bio svijetle puti. Bio je predan, staložen i praktičan obavještajni časnik s dostatnim borbenim iskustvom. Andor je bio šutljive i povučene naravi, ponajviše zbog rata. Iako se borio na strani Saveza Pobunjenika, bio je otvrdnut ratom do te mjere da nije oklijevao činiti moralno upitna djela ukoliko je to bilo potrebno. Međutim, pokazalo se da Cassian i dalje ima neki  sažaljenja nakon nekih događaja, na primjer, kada je morao pogubiti Tivika tijekom misije na Kafrenu. 

Na sastanku sa zapovjednicom Mon Mothmom, general Draven opisao je Andora kao "jednog od najsposobnijih agenata unutar pobunjeničke obavještajne službe", sposoban da se bavi širokim rasponom misija, od izviđanja do atentata i sabotaže. Draven je također rekao da je Andor sposoban analizirati i djelovati na situaciju bez potrebe da se obrati nadređenima. Draven je ukazao, kako je Andor radio za Pobunjenike od djetinjstva, da je Savez za njega bio poput obitelji te da je njegova odanost bila nepokolebljiva. Mothma se, međutim, brinula za strašne stvari koje su Andor i ostali pobunjenički agenti zamoljeni da učine u ime pobune. Mothma se pitala čini li zapovjedništvo dovoljno da pomogne agentima poput Andora da se nose s psihološkom štetom koju su prouzročili njihovi postupci.

Oprema

Kao član Pobunjenika, Andor je nosio smeđu Correliansku vjetrovku, koja je opisivala njegov vojni čin te je također držala osobni identifikacijski transponder koji je sadržavao skrivenu samoubilačku pilulu. Nosio je i smeđe vojne hlače i rukovao BlasTech A280-CFE blasterom, modificiranim pištoljem koji je mogao biti preoblikovan u jurišnu pušku ili snajpera. Kao pomoćno skriveno oružje Cassian je također koristio mali sportski blaster. Zbog dugogodišnjih kršenja zakona, Andor je usavršavao svoje vještine bijega noseći kompaktnu sigurnosnu opremu skrivenu unutar jedne od svojih čizama.

Andor, Cassian Jeron Andor, Cassian Jeron Andor, Cassian Jeron Andor, Cassian Jeron

Autor/ica Ivan Ružić  •  objavljeno 05.03.2018, 19:40  •  4.575 puta pročitano