Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Car'das, Jorj

Ovaj čovjek bio je jedan od sve poznatijih švercera kad su Klonski ratovi izbili. Car'das je shvatio da se galaksija mijenja i odlučio je da je došlo vrijeme da pokrene svoju vlastitu operaciju. Preuzeo je kontrolu nad poslom Boostera Terrika kad je Hal Horn poslao Boostera na Kessel, i stvorio uspješan krijumčarski posao, iako je bio mali u odnosu na Huttovske. Oko petnaest godina poslije Klonskih ratova, Car'dasa je unajmio jedan od Tamnih Jedija s Bpfassha, koji je ubio svu posadu na njegovom brodu i zatražio prijevoz. Car'das je preživio bitku Tamnog Jedija s Jedi učiteljem Yodom na Dagobahu, nakon što je primio liječenje od samoga Yode.

Nekako je Car'das ostao promijenjen susretom. Počeo je povećavati svoju organizaciju, stvarajući malo carstvo koje je bilo uključeno u brojne kriminalne aktivnosti, ali ni u jednoj nije bio dominantan. To mu je omogućilo da postane prilično bogat i moćan, a njegova je organizacija postala suparnik Huttovima. Nekako je znao prave poteze u pravim situacijama, i uvijek je bio jedan korak ispred svojih protivnika. Tijekom tog vremena, Car'das je sakupljao velike datapadove, spremajući informacije kao da su besplatni krediti. Onda je jednog dana ušao u svoju privatnu jahtu i jednostavno nestao.

Njegovo je zdravlje napokon počelo slabiti i novi život koji mu je dao Yoda je nestao. Car'das je otputovao na Dagobah, tražeći da Yoda sve ispravi. Yoda je jednostavno uzeo njegov blaster i pozivatelja s njegovog broda i bacio ih u džunglu, a onda izgrdio Car'dasa jer je potratio dar koji mu je bio dan. Također mu je rekao da mu više ne može pomoći, budući da se pripremao za dolazak Lukea Skywalkera. Car'das se nije mogao vratiti svojoj grupi, pa je pobjegao na Exorcon. Yoda je ukazao da bi mogao dobiti pomoć od Aing-Tii redovnika.

Njegova organizacija je nastavila rasti za nekoliko mjeseci, ali njegovi poručnici su počeli raspravljati o potrebi za pravim vođom. Radije nego da se glasa, Talon Karrde - jedan od Car'dasovih najvjernijih poručnika je jednostavno preuzeo kontrolu nad organizacijom. Ostali vođe nisu bili zadovoljni, ali nova operacija cvjetala je sljedećih dvadeset godina. Nakon smrti Velikog admirala Thrawna, Karrde je poslao Landa Calrissiana i Maru Jade u potragu za Car'dasom, potragu koja je trajala sedam godina i završila na Exorconu. Trag je bio poziv koji je Luke Skywalker primio na Dagobahu. Kasnije, Lando je mislio da je Car'das imao informacije koje su mogle pomoći Novoj Republici da razriješi Caamas incident, ali Karrde je odbio umiješati Car'dasa u to. Tijekom Caamas incidenta, Karrde je konačno shvatio da se mora suočiti s Car'dasom; ako ne zbog svojih strahova, već da nabavi kopiju Caamas dokumenta.

Car'das mu je prvo priredio složenu smicalicu. Prvo se pojavio kao teško bolesni starac s Exorcona. Car'dasova utvrda bila je izgrađena u strani planine i Karrde je bio iznenađen njegovom starošću. Međutim, Car'das je to planirao već neko vrijeme - još otkad je čuo za Calrissianovu i Jadeinu potragu. Iskoristio je Karrdeovu želju da ga locira, znajući da će time dovući kriminalnog šefa Rei'kasa na Exorcon i blizu Kathol pukotine. Car'das i Trey David znali su da Exorcon sam nema šanse protiv Rei'kasove flote, ali također su znali da Aing-Tii redovnici žele eliminirati Rei'kasa. Dopuštajući Karrdeu da dođe do Exocrona, Car'das i David su također dali koordinate Rei'kasu. Međutim, Rie'kasovu flotu su uništili Aing-Tii redovnici kada je pokušao napasti Exorcon.

Cijelo ovo "manevriranje" je bilo gotovo prozirno Karrdeu, koji je shvatio da je Car'das bio više od slabašnog starčića. Vratio se na Exorcon i ponovo se suočio s Car'dasom, koji više nije bio stariji čovjek nego zdravi čovjek, ponešto stariji. Također mu je otkrio pravu veličinu svoje utvrde, sa svojom ogromnom knjižnicom datapadova. U sklopu nje, Car'das nije uspio locirati kopiju Caamas dokumenta. Uspio je, međutim, iskopati veliki broj informacija o Grodinu Tierceu, Moffu Disri i prevarantu Flimu. Karrde i Shada D'ukal su donijeli tu informaciju admiralu Pellaeonu nakon što su se oprostili s Car'dasom.

Car'das se ponovno povukao u tajnost na nekoliko godina, sve dok Dean Jinzler nije otkrio da je informacije o misiji Vossa Parcka da locira ostatke Outbound Flight projekta dobio od samog Car'dasa. Car'das se onda pobrinuo da Jinzler stigne na mjesto susreta s ambasadorom Chissa. Išao je toliko daleko da je pratio Jinzlera i pomogao mu popraviti brod u Flacharia sustavu. Jinzler je potom rekao Lukeu Skywalkeru da je Car'das samo pokušavao ispuniti obećanje koje je dao prije mnogo godina. Car'das se tada pridružio Jinzleru na Chaf Envoyu kad ih je pozdravila Aristocra Formbi, iako Jinzler nije mogao shvatiti raspravu između Formbi i Car'dasa.

Car'das, Jorj

Autor/ica Darth Berylion  •  objavljeno 13.01.2006, 03:39  •  25.209 puta pročitano