Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Darth Plagueis

Ovo je bio Sith Lord koji je trenirao Darth Sidiousa putevima Tamne strane Sile. Kancelar Palpatine je otkrio priču o Darth Plagueisu Anakinu Skywalkeru nedugo nakon prve bitke za Coruscant. Prema Palpatineu, Darth Plagueis je imao sposobnost da utječe na midiklorijane, te je mogao manipulirati njima na način da spasi svoje bližnje od smrti. Rečeno je da je Plagueis imao sposobnost da stvori život.

Na kraju, Plagueis je postao slijep u svom lovu za moći, i njegov ga je učenik ubio dok je spavao. Dok je Palpatine pričao priču, kao legendu nazvanu Tragedija Darth Plagueisa Mudrog, bilo je ironično što je Plagueis imao moć da spasi druge od smrti, ali ne i sebe. Priča o Darth Plagueisu je bila jedan od prvih razloga za koju se vjerovalo da je Anakin odabrao da se pridruži Palpatineu, jer je mladi Jedi vitez imao vizije o smrti svoje žene, Padme Amidale.

Kasnije su se pojavile teorije da je Plagueis bio razlog Anakinovog dolaska na svijet, jer se znalo da Shmi Skywalker nije bila oženjena ili imala bračne veze sa muškarcem prije Anakinovog rođenja. Međutim, ovo nije nikad dokazano.

Darth Plagueis

Autor/ica plo koon 13  •  objavljeno 03.02.2006, 17:32  •  37.904 puta pročitano