Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Darth Vader

Kada je Anakin Sykwalker došao pod skrbništvo Vrhovnog Kancelara Palpatinea, krenuo je putem Tamne Strane Sile. Unatoč lekcijama svog prijatelja, Obi-Wan Kenobija, Anakin je vjerovao da Palpatinove pouke vode do bržeg shvaćanja moći Sile. Zbog ovoga se Kenobi morao suočiti sa Anakinom, što je dovelo do dvoboja lightsaberima. Kenobi je gurnuo Anakina u lavu. U tom trenutku je Anakin Skywalker obuhvaćen Tamnom Stranom.

Iz vatre su ga spasili potomci Sitha, te je nanovo rođen kao Darth Vader. Kako bi ga održali na životu, Sithi su morali napraviti sustav za održavanje života koji je obuhvaćao cijelo njegovo tijelo. Morali su napraviti određene udove, te održati njegova pluća na životu. Na Carev zahtjev, napravljen je oklop za održavanje života koji je trebao izgledati što je strašnije moguće. Potpuno crni oklop je postao Vaderovo glavno oružje, jer je strašilo svakoga tko ga je vidio. Sithi su ga također počeli podučavati drevnim običajima Sitha, te je Vader postao zadnji Tamni Lord Sitha. Kao takav postao je Palpatinovo oruđe, s mogućnošću da stvori strah samim spomenom njegovog imena. Rani izvještaji holovijesti su prikazali Vadera kao heroja Novog Poretka, "boreći se protiv pobunjenog vodstva Jedi Vitezova kako bi zaštitio građane galaksije nakon što je skoro umro."

Palpatine je poslao Vadera da pomogne Velikom Moffu Tarkinu u vrijeme kada je prva Zvijezda Smrti bila spremna za uporabu. Vader je nadgledao misiju povratka izgubljenih planova, ali nije mogao natjerati Princezu Leiu da oda njihovu lokaciju. Koristio je Millennium Falcon kao vodiča te ga je pratio do Yavina 4, samo da bi kasnije izgubio Zvijezdu Smrti u napadu Saveza. Vaderov brod je bio onesposobljen tijekom bitke, ali je uspostavio kontrolu. Nedugo nakon toga, Vader je otišao na Circarpous V da istraži pojavu Leie Organe na planetu i da pronađe Kaiburr kristal.

U spektakularnom dvoboju sa Lukeom Skywalkerom, Vader nije bio u mogućnosti pobijediti Lukea iako mu je uspio odrezati ruku sa svojim lightsaberom. U svom omamljenom stanju, Vader je pao u žrtveni bunar Hrama Pomojeme i bio izgubljen. Međutim, preživio je koristeći Tamnu Stranu Sile za potporu i snagu. Kada je Palpatine saznao da je Anakinov sin preživio i da je moguća prijetnja Imperiju, rekao je Vaderu o postojanju Lukea Skywalkera u nadi kako bi stekao potpunu kontrolu nad svim mogućim tragovima Anakina Skywalkera i preobratiti ih u Darth Vadera.

Međutim, njegov plan mu se odbio od glavu, kada su ostatci Anakina počeli izlaziti na površinu. Nakon otkrića da je Lukeu rodu sa Anakinom, i gubitak Lukea na Cloud City-ju, Palpatine je počeo davati Vaderu manje važne zadatke, i pokušavao ga je držati podalje od Lukea. Međutim, nije mogao te je dio Vadera koji je još uvijek bio Anakin počeo sve više jačati. Bitka kod Endora je bila prekretnica za Vadera. Tada se Luke Skywalker predao Vaderu, i pokušao ga vratiti na Svijetlu stranu Sile. Tamniji dijelovi Vadera su se opirali, ali Lukeova ljubav i privrženost svom ocu je ojačala duh Anakina. Kada je Car bio prisiljen ubiti Lukea, Anakin se probudio i s Vaderovom mehaniziranom snagom, bacio je Cara u energetsku okno, uništavajući Cara i Imperij.

Također, u tom trenutku je prestao postojati Darth Vader, jer se Anakin Skywalker uspio vratiti na Svijetlu stranu. Međutim, borba sa Carem je uništila njegove uređaje za održavanje života te je Anakin umro prije nego ga je Luke uspio spasiti.

Darth Vader

Autor/ica Orion  •  objavljeno 26.09.2004, 16:32  •  10.618 puta pročitano