Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Erso, Jyn

Jyn Erso je vojnikinja i bivša kriminalka koja se borila za ponovnu uspostavu Republike na strani Pobunjeničkog Saveza, u činu vodnika (sergeant) za vrijeme Galaktičkog građanskog rata. Unovačila ju je Mon Mothma, vođa pobunjeničkog saveza, kako bi sudjelovala u akciji koja se zapravo pretvorila u krađu planova Zvijezde smrti.

“Imamo misiju za tebe. Neizbježan je test glavnog oružja. Moramo znati o kakvom se oružju radi i kako ga uništiti“ – Mon Mothma

Jyn Erso kćer je znanstvenika Galena Ersoa, a od svoje 15. godine odrastala je sama, razvijajući crte nesmotrenog i buntovničkog ponašanja. U njezinom dosjeu stoje brojni incidenti, uključujući krivotvorenje imperijalnih dokumenata, posjedovanje ukradenog vlasništva, teži napad i opiranje uhićenju.

Nakon gotovo dva desetljeća vladavine Carstva, Erso je zarobio Pobunjenički savez. Međutim, budući da su istovremeno presreli poruku njena oca u kojoj govori kako će se uskoro dogoditi testiranje glavnog oružja, Erso je dana druga prilika. Unovačila ju je vođa saveza Mon Mothma, kako bi saznala više informacije o oružju. Kao rezultat toga, Erso je postala vodnik (sergeant) Saveza i sudjelovala u krađi onoga za što će pobunjenici kasnije saznati da su planovi Zvijezde smrti, oklopljene bojne postaje sposobne uništiti planet, koji će u konačnici dovesti do uništenja postaje tijekom bitke kod Yavina.

Osobnost i karakteristike

„Prepuštena sama sebi od svoje 15. godine. Nesmotrena, agresivna, nedisciplinirana.“ – Mon Mothma

Jyn Erso je žena kratke smeđe kose, zelenih očiju i svijetle puti. Odrasla je prepuštena sama sebi od 15. godine, te je kao rezultat svog odgoja razvila borilačke vještine i dobro poznavanje galaktičkog podzemlja. Mon Mothma ju je smatrala „nemarnom, agresivnom i nediscipliniranom“. Imajući malo strpljenja za pregovore sa Višim zapovjedništvom Saveza, više je voljela uzimati stvari u svoje ruke.

Erso je iznimno vješta u borbi prsa o prsa, te barata oružjem nalik Tonfi, kineskom borbenom oružju, s kojim vrlo sposobno na putu kosi Stormtroopere. Također koristi i Blastech E-11, jurišnu pušku Stormtroopera. Često nosi različitu odjeću, a ponekad je se može vidjeti kako na desnom boku nosi obješen laserski pištolj.

Stavljajući svoju šaroliku prošlosti iza sebe davanjem svojih vještina za veći cilj, Jyn Erso je nagla, prkosna i željna Carstvu uzvratiti borbom. Navikla raditi samostalno, pronalazi višu svrhu upuštajući se na očajničku misiju za Pobunjenički savez.

Iza scena

Lik Jyn Erso, koju glumi Felicity Jones, stvoren je i razvijen za Rouge One: A star Wars story. Jonesin angažman objavljen je 12. ožujka 2015., a da je njezin lik pripadnik Pobunjeničkog saveza potvrđeno je na proslavi u Anaheimu. Prva slika lika objavljena je tijekom D23 Expo 2015., a prva snimka pokazana je u Rouge One teaser traileru 7. travnja 2016.

Erso, Jyn

Autor/ica   •  objavljeno 29.08.2016, 15:49  •  4.471 puta pročitano