Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Lumiya

Kada je imperijalnu agenticu Shiru Elan Collu Brie o Tamnoj strani Sile učio Darth Vader zaboravila je svoje staro ime i postala Lumiya, tamni Jedi. Shira se ubacila u Savez prema Vaderovim zapovijedima u želji da zarobi Lukea Skywalkera. Luke je srušio Shirin TIE lovac i Shira je jedva preživjela. Nakon što je dobila kibernetičke usadke i liječenje u bacta spremniku, postala je žena znana kao Lumiya. Lumiyino omiljeno oružje nije bila svjetlosna sablja, već novo oružje znano kao svjetlosni bič. Otkrila je svjetlosni bič nakon pretraživanja drevnog Sith sveska za vrijeme bitke kod Endora. Vader je pokušao zatajiti njezin trening Caru Palpatineu, ali je na kraju morao priznati njeno postojanje. Da dobije naklonost kod Palpatinea, Vader je predstavio Lumiyu kao kandidatkinju za Carevu ruku.

Ova misteriozna žena je bila vođa grupe imperijalnih vojnika na Herdessu gdje je glumila sofisticiranog kiborga i zaslužila ulogu šefice planetarnog osiguranja. Nedugo nakon što je Leia Organa stigla na Herdessu, Lumiya joj se otkrila kao sljedbenica Tamne strane. Nakon smrti Imperija, Lumiya je pokušala poraziti Novu Republiku uz pomoć tuđinske vrste znane kao Nagai, nakon što je trenirala svoju družbu na planetu Kinooine. Ondje se opet sukobila s Lukeom Skywalkerom, objašnjavajući mu da je on ubio Shiru Brie i započeo njezin put prema Tamnoj strani.

Iako je često bila poražena i ostavljena na samrti, njezina nevjerojatna snaga i lukavost omogućili su joj da pobjegne i preživi. Bila je sila koja je podbadala Novu Republiku, napadajući udaljene položaje kada je ona to željela. Imala je kontrolu nad malom flotom bojnih brodova, a podupirala ju je kontingent crveno-oklopljenih jurišnika. Kasnije je otkriveno da je Lumiya trenirala Flinta i Carnora Jaxa, razvijajući njihove tamne moći slično kako je i Darth Bane trenirao svoje učenike: sa samo dva Sitha, učiteljem i učenikom. Tijekom godina nakon bitke kod Endora, Lumiya je nestala i mnogi su zaboravili na nju, sve dok Yuuzhan Vongovi nisu počeli invaziju na galaksiju. Pokušala je ukrasti nekoliko bafforr stabla iz laboratorija na Yaga Minoru, u nadi da će razviti vlastito oružje protiv tuđinskih napadača. Njezin napad na Yaga Minor poklopio se sa sličnom misijom koju su pokrenuli Yuuzhan Vongovi. Bitka je završila na mrtvoj točki, što je Imperij iskoristio i otjerao oba napadača te zadržao laboratorij bafforrovih stabala.

Lumiya Lumiya

Autor/ica Darth Berylion  •  objavljeno 13.01.2006, 04:06  •  8.003 puta pročitano