Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Phasma

Phasma je bila kapetanica Prvog reda. Služila je u Starkiller bazi kao nadležna za stormtroopere Prvog reda. Phasma nosi kromirani oklop koji je izrađen od ostataka imperatorove jahte sa Nabooa. Taj ju oklop također štiti i od štetnog zračenja, iako je namjena samog oklopa da bude simbol na doba i moć Galaktičkog Imperija. Nosila je i tradicionalni plašt Prvog reda u njegovim bojama- crvena i crna. Njezino glavno oružje, blaster F-11D, također je obložen kromom. Phasma je vjerovala i da oklop stormtroopera stvara svojevrsnu anonimnost na spol stormtroopera i smatrala je da žene u redovima stormtroopera ne treba razlikovati od muškaraca.

Za vrijeme sukoba Prvog reda s Otporom, otprilike trideset godina nakon Bitke za Endor, Phasma je služila zajedno s Kylo Renom i generalom Huxom u nastojanjima da unište Otpor. Pod zapovjedima Vrhovnog vođe Snokea, njih troje su imali misiju pronaći mapu koja vodi do posljednjeg Jedija, Lukea Skywalkera. Nakon što su saznali da se dio mape nalazi u selu Tuanul na planetu Jakku, pretražili su čitavo selo uništavajući sve za sobom, a zatim su pobili sve preživjele po Renovoj zapovjedi.

Za vrijeme napada Otpora na Starkiller bazu, Phasma je bila zarobljena od strane Hana, Chewbacce i Finna (bivšeg stormtroopera kojemu je bila nadležna). Pod prijetnjom smrću, Phasma je isključila glavni štit Starkiller baze i time omogućila Otporu da izvede zračni napad na bazu. Iako je vjerovala da će njezine legije stormtroopera ubrzo uhvatiti Finna, Hana i Chewbaccu i time spriječiti uništenje postaje, Otpor je ipak uspio i Starkiller baza je uništena.

Phasma je bačena u prešu za smeće nekoliko minuta prije uništenja baze, no postoji mogućnost da je preživjela.

Phasma je bila potpuno odana Prvom redu i vjerovala je da odanost stromtroopera mora pripadati Redu u cjelini, ne niti jednoj grupi ili pojedincu unutar njega. Smatrala je sebe i svoje stormtroopere kao izvršitelje volje Vrhovnog vođe Snokea. Nastojala je držati politiku izvan svojih redova, jer je mislila kako ona smanjuje njihovu efektivnost, te je nastojala osigurati da samo najbolji vojnici uđu u redove stormtroopera. Phasma je bila perfekcionistica te se održavala u odličnoj tjelesnoj formi. Svakodnevno je pješačila kilometrima dok je bila na straži u Starkiller bazi i bila je ekspert za bitke i sve vrste oružja u Prvom redu. Phasma je uvijek inzistirala na tome da se bori uz svoje vojnike na bojnoj fronti, umjesto da sjedi u naslonjaču poput nekih viših činova. Također, odlučila je zapamtiti serijske brojeve svih stormtroopera koji su bili pod njezinim zapovjedništvom, kao primjerice FN-2187.

Phasma

Autor/ica Sandrino  •  objavljeno 10.01.2016, 15:52  •  4.623 puta pročitano