Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Stormtrooper

Elitna vojska fanatički odana i bez znanja o predaji - stormtrooperi. Oblače bijele oklope koji im omogućavaju da prežive razmjerno visoke i niske temperture te pomanjkanje kisika. Nose blasterske puške i pištolje kojima rukuju s velikom vještinom i napadaju u hordi (stalno dolaze novi na mjesto poginulih) da bi obeshrabrili neprijatelje. Od njih su nastale specijalizirane jedinice - snowtrooperi i sandtrooperi.

Za vrijeme Galaktičkog Građanskog Rata stormtrooperi su se nalazili svugdje gdje je bilo Imperija. Uvijek su bili na prvoj crti. Garnizoni stormtroopera su bili na svim planetima i provodili Imperatorovu volju. Kako im je genetski i mentalni sklop bio takav da nisu mogli prebjeći imali su tajne zapovjedi da paze na časnike koji su bili normalno rođeni ljudi i mogli su izdati Imperatora. Poslije Imperatorove smrti ostali su važni u taktikama Grand Admirala Thrawna.

Standardni stormtrooperi nose bijeli oklop koji se sastoji od 18 dijelova. Oblači se na crno gumeno odijelo koje ide na kožu. Svako odijelo ima nekakve sustave za grijanje i/ili rashlađivanje, pa i zalihe kisika, no da bi postala stvarno operativna odijela moraju se modificirati. Oklop pruža i kakvu-takvu zaštitu od blastera. Šljem sadrži polarizatore, trans-emitere i senzorske zrake. Standardni stormtrooper može preživjeti nekoliko sati u vakumu, ali se nije sposoban boriti za razliku od spacetroopera. Pojas sa alatima (utility belt) sadrži baterije za slučaj nužde, municiju i ostale stvari neophodne za preživljavanje. Na stražnjoj strani pojasa nalazi se termalni detonator koji uništava stormtroopera kad je zarobljen da oklop ne padne u ruke pobunjenika. Naoružani su blasterskom puškom i pištoljem a časnici nose obojene djelove oklopa, najčešće na ramenu.

Kada su stormtrooperi nekorisni na scenu stupaju usko specijalizirani stormtrooperi: snowtrooperi, sandtrooperi, spacetrooperi, scout trooperi, airtrooperi, seatrooperi, magma trooperi koji mogu preživjeti i boriti se u vulkanskim uvjetima. Storm commandosi su savršeno istrenirani scout trooperi koji oblače crne oklope. Radtrooperi rade i bore se u radioaktivnim zonama.

Najbolji iz svih ovih klasa ulaze u Royal Imperial Guard.

VRSTA: klonirani čovjek

MATIČNI PLANET: nema

VISINA: 1.83 metra (standard)

OPREDJELJENJE: Imperiji

ORUŽJE: BlasTech E-11 Blaster Rifle

Stormtrooper Stormtrooper

Autor/ica sarlacc  •  objavljeno 01.01.2004, 00:00  •  31.630 puta pročitano