Pregled Star Wars board igara - koja je tvoj favorit?

Pregled Star Wars board igara - koja je tvoj favorit?

Star Wars serijal je svojim prvim pojavljivanjem postao neizostavan član geek kulture te je kao takav  postao nezaobilazna tematika za razno razne naslove video igara. Naravno da niti board gaming svijet nije ostao uskraćen za ovu franšizu, te od ulaska u svoje zlatno doba (cca 2007. ) gotovo na godišnjoj bazi dobiva nove naslove. Gameri Okruglog Stola su vam u ovome članku pripremili nekoliko zanimljivih naslova, što jednostavnijih, što kompleksnijih, koji bi vas mogli zainteresirati i nagnati da se upustite u prekrasan svijet društvenih igara.

Star Wars: Carcassonne
Krenut ćemo s jednostavnom i simpatičnom inačicom sada već klasične društvene igre - Carcassonne. U inačici Star Wars utjelovljujete jednog od poznatih likova, a putem toga se odlučite i kojoj strani pripadate. Dobivate šaku malih i velikih meeplova (op.a. maleni  drveni čovječuljci  korišteni u društvenim igrama), koji na sebi također ocrtavaju vašeg odabranog lika. Kroz cijelu igru s ostalim suigračima gradite pločice, tj. gradite svemirski kutak gdje je Star Wars priča smještena. Kroz zauzimanje intergalaktičkih staza, svemirskih izmaglica i velikih planeta osvajate bodove i krećete se prema svojoj pobjedi.

Ono što daje poseban začin klasičnoj Carcassonne mehanici je sustav borbe oko planeta! 
Naime, kako ste postavili  i zauzeli planet, bilo tko u vašem direktnom susjedstvu vas može izazvati na borbu i preoteti ga! Kroz različite uvjete i situacije igre na raspolaganju imate jednu do tri kockice za borbu, a naravno da veći zarolani broj pobjeđuje. No, ne očajavajte, jer već u sljedećem krugu se možete izboriti natrag za vaš omiljeni planet, samo vjerujte u svoje kockice!
 
Ovo je zaista jednostavna igra s laganim pravilima, izašla prije dvije godine s 'uskrsnućem' filmova Star Wars franšize. Naravno, temeljna igra svake godine dobiva ekspanzije s različitim novitetima koji je obogaćuju, a primjerena je za apsolutno sve uzraste, te garantira brzu zabavu za veće društvo.X-wing
Ako ste kao mali maštali da letite tik do Luka Skywalkera u jednome od X-Wingova, onda je ova igra pun pogodak za vas. X-Wing je taktička igra vještog pilotiranja i nadmudrivanja protivnika smještena u srce same Intergalaktičke borbe. Koju god stranu odabrali, slijedi vam težak zadatak odabira flote koja je blago rečeno, impresivna. Tu ima svega, od X-winga, Y-winga, Millennium Falcona, TIE fightera i TIE interceptora, Slave I pa čak i Tantive IV koji će vam sam zauzeti pola stola.

Sama mehanika igre je jako pojednostavljena i produkt toga su brzi potezi i relativno kratko trajanje same igre. Svaki od vaših brodova ima manevarski brojčanik pomoću kojeg potajice određujete brzinu i sami manevar svakog broda. Nakon toga kreće  aktivacija jednog po jednog broda, koju ćete odraditi pomoću hrpe predložaka za kretanje koji dolaze uz igru. Znam, znam, sve to zvuči jako ograničeno i skriptirano, no u praksi je to upravo suprotno. Sama činjenica da znate moguće poteze vašeg protivnika ovu igru pretvara u savršenstvo taktičkog nadmudrivanja, pa se tako možete u svega dva vješta poteza naći iza protivničkog broda, ispaliti prema njemu par protonskih torpeda i staviti ga u neugodnu situaciju iz koje će panično tražiti izlaz.

No, kako biste nekoga uspješno i napucali, njegov brod vam treba biti u dometu (što ćete odrediti pomoću još jednog predloška, znam, znam, bljaah….), nakon čega vi i vaš protivnik bacate kocke za napad, tj. obranu.  Radi se o posebnim d8 kockama koje imaju prazna naličja, fokuse i napad, dok obrambene kocke imaju izbjegavanje. Uz sve to svaki brod dolazi s pregršt osebujnih sposobnosti i akcija, ali da više ne duljimo i kompliciramo, za sami uvod je ovo i više nego dovoljno.

Vrijedi još spomenuti da igra ima jaku turnirsku scenu , stoga ako ste nekoć davno pohodili Magic: The Gathering turnire ova igra bi vrlo lagano, uz ponešto izdataka, mogla postati vaš novi hobi.

Imperial Assault
Dok X-Wing donosi svu čar borbe svemirskih letjelica, Imperial Assault vam daje tlo pod nogama i postavlja vas u ulogu pobunjeničkih heroja, ili daje kontrolu nad vojskom imperija. Glavnina igre je osmišljena oko kampanje koju može igrati do 5 igrača. Pobunjenička strana vam nudi kooperativnu igru do četiri heroja kojima je u cilju kroz razne misije sabotirati vitalne operacije Imperija (i time zadaje teške glavobolje Darth Vaderu). Svaki heroj ima svoj osebujan spektar vještina koje će ujedno i diktirati stil igranja s tim likom. S druge strane će se naći jedan igrač koji će dobiti na raspolaganje svu silu Imperija, poput Stormtroopera, Royal Guardova, Probe Droida,  pa sve do AT-ST-a.

Sama igra je osmišljena kao dungeon crawler s dosta jednostavnim pravilima, koja vam neće zadavati pretjerane probleme oko pravilnog kretanja i nadasve iritantnog „line of sight“. Borba je brza i intuitivna: prilikom napada bacate kocke , čiji rezultat određuje domet i jačinu napada, dok za to isto vrijeme vaša meta baca obrambene kocke , ne bi li u potpunosti ili djelomično izbjegla zadani napad.

Kako napredujete kroz kampanju, pobunjenici dobivaju XP kojeg koriste za učenje novih sposobnosti i kupovinu bolje opreme. Igrač Imperija također napreduje kroz samu igru, te mu se nudi široka paleta raznih sposobnosti pomoću kojih će zamrsiti pobunjeničke planove.
Uz sve to igra dolazi još i sa Skirmish modulom, koji je smišljen isključivo kao borba jedan na jedan. 

Naravno da za igru već sada postoji pregršt velikih ekspanzija i paketa s pojedinačnim likovima (da pogodili ste, svi popularni likovi se moraju naknadno nabaviti),  stoga će vam ova igra omogućiti sate i sate odlične zabave, ali i vječno negodovanje vašeg novčanika.

Star Wars: Rebellion
Ako ste ikada fantazirali o tome da nađete savršenu implementaciju  originalne Star Wars trilogije u obliku igre, ne tražite dalje! Igra Star Wars Rebellion se odvija na mapi cijele galaksije po kojoj se Pobunjenici i Imperij igraju mačke i miša. Igrač koji preuzme Imperij ima jednostavan cilj : otkriti na kojem planetu je Pobunjenička baza. U provedbi tog cilja će mu pomoći masivna flota TIE fightera , Star Destroyera i pokojeg Death Stara, uz pregršt Stormtroopera i AT-AT-eva, koje će razasuti po svakom planetu na koji kroči. 

S druge strane stola se nalaze Pobunjenici u nešto težoj situaciji. Raspolažu s daleko manjim brojem trupa i manje impresivnom flotom, pa nije teško zaključiti da nemaju nikakve šanse u direktnoj borbi s Imperijem. Ne preostaje im ništa drugo nego krenuti u širenje svoje propagande po galaksiji prilikom koje će pokušati pridobiti neke od planeta na svoju stranu. Naime, reputacija Pobunjenika je ujedno i timer kraja igre, a cilj im je podići je na određenu razinu prije nego im Imperij parkira Death Star ispred planeta na kojem se skrivaju.

Na kojoj god strani se našli, u cijelom tom procesu će vam pomoći niz poznatih likova iz Star Wars sage. Oni predstavljaju vođe koji mogu odigrati presudnu ulogu u provedbi vaših planova, neovisno  koristite li ih kao pomoć u samim borbama, ili ih šaljete na posebnu misiju. To je upravo segment  gdje vam igra može stvoriti široku paletu upečatljivih momenata. Naime, dosta misija je povezano sa samim scenama iz filmova , pa tako npr. možete poslati Luka Skywalkera na Dagobah, kako bi gnjavio Jodu da od njega napravi časnog Jedia, ili pripremite Hanu Solu opaku stupicu s Darth Vaderom pa ga  zamrznete u karbonitu!

No, ponekad ćete se naći i u situaciji kada je direktna borba neizbježna. Eh, tu je važno napomenuti da se sve jedinice dijele na zemaljske i leteće, pa će se na taj isti način odviti i sama borba. Svaka jedinica ima određeni broj HP-a te vam donosi određeni broj i tip kocki, i onda kad se u sve to uračuna da se na svakoj strani može naći preko 10 jedinica, sama borba ponekad može i potrajati.

Igra dolazi s preko 150 kvalitetnih minijatura te će malo koga ostaviti ravnodušnim. Osim jedan na jedan , igru možete zaigrati i u timovima od po 2 igrača , stoga ako volite asimetrične igre prepune dedukcije i blefiranja, ili ste generalno veliki ljubitelj originalne Star Wars trilogije, ovo je zaista idealna igra za vas!

Tko su Gameri Okrugloga Stola?

"Ovo je zaista početna lista više razvikanih Star Wars naslova u board gaming svijetu, a u susret novom nastavku filma donijet ćemo vam još interesantnih igara koje tek izlaze ove godine." kažu Gameri Okruglog Stola za naš portal.

Gameri Okruglog Stola je ekipa board gaming entuzijasta, a primarno su tjedni kolumnisti na videogaming portalu HCL, gdje putem članaka približavaju nama omiljen hobi njihovim čitateljima. 

Pozivamo vas da popratite ekipu na FB stranici Gameri Okruglog Stola, gdje redovito objavljuju vijesti i srodne informacije vezane uz board gaming te općenito geek kulturu. Tijekom okupljanja na igranjima se vole baviti i amaterskom fotografijom pa vode i Instagram profil.  Dajte im follow.

Također, odnedavno snimaju i kratke podcast epizode, u kojima pokrivaju razne board gaming i geek teme, a cilj im je ugostiti različite interesantne sugovornike kako bi obuhvatili što širi spektar geek područja. Početkom jeseni pripremaju još neke zanimljive Star Wars novosti, a nadamo se i ponekoj suradnji s našom udrugom. O svemu ćemo pisati na vrijeme na našem portalu. 

 


Autor/ica Bruno Barkić, azra  •  objavljeno 24.09.2017, 10:00  •  3.700 puta pročitano

Anketa

Od najavljena tri filma najviše se veselim

Poznati citat

“This is a new day, a new beginning” – Ahsoka Tano

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji