Recenzija filma: Rogue One

Recenzija filma: Rogue One

Nebrojeno mnogo puta sam s oduševljenjem gledao sve trailere za Rogue One i uživao u njihovom obećanju drugačijeg Star Wars filma, poznate ikonografije u novom, originalnom kontekstu, tračke novih, neviđenih svjetova i treptaje pogleda na nove likove koje su sve redom utjelovili dragi mi glumci. Jako mi se bilo svidjelo što je Gareth Edwards napravio svojom verzijom Godzille i bio sam siguran da će donijeti svježu viziju u Star Wars univerzum. Činjenica da se priča svodi na ekspanziju jednog komadića zapleta Nove Nade umjesto stvaranja radnje nevezane za dosadašnju bila je nebitna kad se činilo da će biti tako odlično realizirana.

I film stvarno po mnogim točkama ispunjava to obećanje. Uvodna scena koja fantastičnim širokim kadrovima pokazuje planet kakav još nismo vidjeli u Star Wars filmovima, sukobi Imperija i pobunjenika - u bliskim borbama na tlu, u zraku i u svemiru - sjajni su, a pojedini prizori veličanstveni. Nastavljajući tradiciju prva tri filma i The Force Awakens (recenzija), ambijent se čini stvarnim i životnim, a čistoća i ispraznost CGI-a u prequelima zauvijek zaboravljenima.

Bespotreban CGI i malo karakterizacije likova

S druge strane, reference i doslovno rekreiranje scena iz Nove Nade užasno su zamorne i ruše momentum filma zbog bespotrebnog povlađivanja fanovima. Jesmo li stvarno dva ili tri puta trebali vidjeti stražara na osmatračnici na Yavinu, identičnu sekvencu ispaljivanja superlasera na Zvijezdi smrti i najgore, užasne CG rekreacije Petera Cushinga i Carrie Fisher? Čak bih i za Darth Vadera rekao da je zapravo, "višak" - iako u jednom trenutku, po prvi put vidimo kako s lakoćom rješava tucet protivnika, upitno mi je koliko je trebalo to pokazati umjesto da ostanemo na snazi njegove same prisutnosti. Slično kao i s likom Yoda u prequelima, time se samo trivijalizira njegova prethodno uspostavljena mistična snaga.

Motivacija likova još je jedna slaba točka filma, ako izuzmemo Jyn Erso (Felicity Jones). Ostatak se nekako zbrda-zdola skupi i film zapravo ne provede dovoljno vremena s njima da nam zadovoljavajuće pokaže zašto su oni tu i zašto rade to što rade. Mijenjao bih sve reference na Novu Nadu za još pola sata druženja s tim likovima, jer mi se čini da su svi na korak od uspostavljanja one prave povezanosti i empatije, a bez tog koraka samo solidno realizirani stereotipovi. Iznimke su zapravo još dvije: K-2S0 (opet jedan odličan, odličan droid) i Galen Erso (najviše zbog toga što Mads Mikkelsen, čak i kad dobije samo tri monologa, iz njih izvuče savršenstvo, jer je Mads Mikkelsen).

Vrijedan dodatak Star Wars svemiru

Sjajno je film i skinuo ružičaste naočale epske plemenitosti Pobunjenika, kada se spusti u prve crte rata koji, koliko god bio pravedan, sa sobom nosi dosta prljavštine u špijuniranju, sabotiranju, žrtvovanju, moralno upitnim ili potpuno krivim postupcima i lakoći prelaska u ekstremizam; isto tako i s druge strane pronalazeći opravdane razloge za suradnju s Imperijem.

Pričalo se kako su već u prilično kasnoj fazi produkcije ponovno snimali i prekrajali mnogo scena i dok nikad nećemo znati bi li bilo bolje ovako ili onako, jesu li reference na Novu Nadu manje iskakale tada i jesu li neki čudni i naprasiti rezovi posljedica tih prekrajanja (kada su s druge strane neke scene odličnog tempa i sjajno montirane), već kao i uvijek, jedino po čemu možemo suditi je finalni proizvod.

A finalni proizvod je, na kraju krajeva, prilično dobar. I čini mi se po reakcijama ostatka publike u kinu da se njima više svidio nego meni, no još uvijek mislim da mu je jako malo nedostajalo da bude savršen i poseban, da bude samostojeća originalna priča u poznatom nam i dragom univerzumu, a ne samo njegov priljepak. No, bez obzira na to, više je nego vrijedan dodatak Star Wars svemiru.

 


Autor/ica Marko Đurđević  •  objavljeno 16.12.2016, 12:15  •  5.689 puta pročitano

Anketa

“Your eyes can deceive you. Don’t trust them.” – Obi-Wan Kenobi

Poznati citat

“Lando’s not a system he’s a man!” – Han Solo

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji