U obranu Ewoka i Porgova

U obranu Ewoka i Porgova

Pomogli su srušiti Carstvo, ali po nekima, pomogli su uništiti i cijeli serijal. Dolaskom Povratka Jedija 1983. godine, smiješni i nestašni Ewoci odmah su podijelili mišljenja obožavatea: nekima Lucasova svemirska opera nije završila praskom, već hrpom plišanih medvjedića s kopljima koji vrludaju šumom.

Gotovo 35 godina kasnije, povijest se, čini se, ponavlja. Pojavljivanjem sve više i više materijala Johnsonovog Posljednjeg Jedija, raspravama o stvarima poput Reyjevog podrijetla i Lukovih turobnih izjava pridružila se još jedna tema: kakva su to slatka, okata stvorenja koja izgledaju poput križanca morskog lava i pingvina ? Oni su, naravno, Porgovi – pticolika stvorenja koja žive među liticama planeta Ahch-To, planeta na kojem je Rey našla melankoličnog Luka Skywalkera na kraju posljednjeg filma.

Još u srpnju, službena mrežna stranica Zvjezdanih ratova posvetila je kratak intervju s Pablom Hidalgom upravo tim čudnim malim stvorenjima.

"Oni su Star Wars verzija tupika (morska ptica iz porodice njorki)", objasnio je Hidalgo. "Oni grade gnijezda, mogu letjeti, a njihova se mladunčad zovu porgleti (ostavljam čitatelju da si ovo sam prevede - op. prev.)".

Nepotrebno je reći, obožavatelji već imaju mišljenja o ovom novom dodatku svemiru Zvjezdanih ratova – i nisu sva povoljna. "Ako Chewbaccca ne zgromi ovog imitatora Jar Jara", napisao je jedan twitteraš, "Nikada više neću gledati Star Warse". "Porgovi su najgluplja stvorenja. Točka.", napisao je drugi. "Porgovi = Ewoci" napisao je treći.

Nakon izlaska drugog foršpana za Posljednjeg Jedija, Ben Child (piše za Guardian) pridružio se prigovaranju: "Je li ovo Johnsonova posveta plemenitoj tradiciji iritantnih stvorenja Zvjezadnih ratova, ekvivalent Ewoka iz Povratka Jedija ili gunguanskih ratnika iz Fantomske prijetnje?". "Gdje je Han Solo kad ga trebaš da izbaci glupu stvar u Svemir?"

Opći osjećaj među mrziteljima Porgova jest sumnja da će, usred inače mračnog i dramatičnog poglavlja najnovije trilogije, slađahna stvorenja osigurati distrakciju – poput Povratka Jedija, gdje se radnja prebacivala s Lukovog suočavanja s Palpatinom na geganje Ewoka po Endoru.

U mnogim aspektima, zahlađenje između Georgea Lucasa i njegovih obožavatelja započelo je s Ewocima 1983. godine. Dugo prije prequel trilogije i Jar Jar Binksa, do tada nedodirljivi Lucas natrpao je svoju bilježnicu tim hrabrim medvjedićima. Možda već znate za tu legendu: završavajući scenarij Povratka Jedija, Lucas je izvorno namjeravao da se konačni čin odvija oko planeta Kashyyyk, doma Wookija. Međutim, to što je najpoznatiji od svih Wookija, Chewbacca, mogao baratati vatrenim oružjem i upravljati letjelicom kakva je Millenium Falcon stvorilo je problem: Lucas je želio da se borba odvija između Carstva i predindustrijske civilizacije. Kako bi riješio taj problem, Lucas je konačno došao do Ewoka, krznenih poput Wookiija, ali nižih i manje tehnološki naprednih.

Ta se kreativna odluka dogodila u prilično ključnom trenutku za franšizu – u vrijeme kada je Lucasov dugogodišnji producent Gary Kurtz otišao jer je, kako je kasnije rekao: "Poslovanje igračkama počelo upravljati carstvom".

"Zarade tri puta više na igračkama nego na filmovima", rekao je Kurtz za LA Times 2010. "Prirodno je donositi odluke koje štite posao s igračkama, ali to nije najbolje za stvaranje kvalitetnih filmova" ... "Naglasak na igračkama, to je kao da kola voze konja".

Za barem dio obožavatelja, dovoljno starih da se sjećaju gledanja filma u kinu 1977. godine, Ewoci su postali simbol tog pomaka: hrpa slatkih likova cinično ubačenih u film kako bi ojačali unosnu paletu igračaka Povratka Jedija. Nije naročito pomoglo niti to što je Lucas ublažio priču – pa Han Solo ne pogiba herojski usred bitke.

"Umjesto dirljivog i emocionalnog, htio je euforični svršetak koji će sve ostaviti sretnim", dodao je Kurtz. "George je tada odlučio da ne želi da bilo koji od glavnih likova bude ubijen. Do tada je prodaja igračaka toliko narasla i to je bio razlog".

Bez obzira na to jesu li Lucasovi razlozi za uvođenje Ewoka bili komercijalno vođeni ili ne, stvorenja su barem dizajnirana s istom pažnjom i dubinom kao i sva ostala bića univerzuma Zvjezdanih ratova. Oblikovao ih je pokojni, veliki Stuart Freeborn, koji je pomogao stvoriti i Yodu. Genij oblikovanja zvuka, Ben Burtt, stvorio je njihov jezik, temeljen na jeziku kojim se govori u sjevernoj Rusiji.

Ako ste bili prave dobi, bilo je puno toga za voljeti kod Ewoka. Naravno, izgledali su poput medvjedića, ali imali su tamniju stranu: sviđao im se okus ljudskog mesa i imali su pravi talent za izgradnju zamki. Ako ste imali jednoznamenkasti broj godina u vrijeme izlaska Povratka Jedija, onda nije bilo važno da su AT-ST hodači poraženi spojem balvana i užadi - pogled na carsku mašineriju koju razbijaju malena bića bio je, barem piscu ovih redaka, radosni kontrapunkt teškim događajima koji su se odvijali na Zvijezdi smrti. Tom petogodišnjaku Car je bio izvor noćnih mora; samo za sebe, psihičko i fizičko mučenje Luka Skywalkera moglo je biti previše za podnijeti. Scene Ewoka koji se hrabro odupiru carskom ratnom stroju pružile su dobrodošlu utjehu.

Tek godinama kasnije postala je očita količina mržnje prema Ewocima. Bilo koji razgovor o Povratku Jedija u učionicama ili na igralištima brzo se pretvarao u mržnju prema medvjedićima. Jedan je prijatelj rekao da je likovao pri kratkoj sceni u kojoj rastreseni Ewok gurka truplo suborca pogođenog carskim blasterom. Stvari su uistinu eskalirale pojavom Interneta. Pretražite li po ključnim pojmovima "Ewok" i "mržnja", dočekat će vas niz zlokobnih izjava i turobnih slika: oderani Ewok pretvoren u sag. Darth Vader kuha par Ewoka na logorskoj vatri.

Mrzite li Ewoke - ili Povratak Jedija općenito – uvelike je, izgleda, određeno vašom starošću kad ste ga prvi put gledali. Na Twitteru, Saladin Ahmed najbolje sumira:

"Psst: 'Ewoci su pokvarili Zvjezdane ratove' je loša mantra stvorena od generacije muških geekova koji su mislili da smo 'prestari' za umiljato".

Tih nekoliko riječi opisuju bit mržnje prema Ewocima – više nego, sigurno, optužbe za komercijalni cinizam. Većina djece 80-ih vjerojatno nije brinula jesu li Ewoci stvoreni za prodaju igračaka ili ne – ništa više nego što su crtići Transformeri ili He-Man bili izmišljeni da prodaju akcijske figurice. Ono što je moglo biti važnije, klincima koji su se približavali tinejdžerskim godinama, bilo je da li Ewoci izgledaju kao slatke, umiljate stvarčice zbog kojih bi vas mogli zadirkivati u razredu.

Što nas sve dovodi ponovno do Porgova. Da, postoji mogućnost, ako se ta malena stvorenja krivo ili pretjerano upotrijebe, da će iritantno bosti u oči. Zasada su novi čuvari franšize Zvjezdanih ratova činili pristojan posao u ograničavanju upotrebe svojih maštovitijih likova; mali droid BB-8 možda je prodan na tone, ali je također postao jedan od najomiljenijih sporednih likova u The Force Awakens.

Postoji i nešto ohrabrujuće oko prisutnosti Porgova usred onoga što izgleda da će biti prilično mračno poglavlje najnovije trilogije. Baš kao što su Ewoci suprotstavljeni Caru, Porgovi bi mogli pružiti zgodan podsjetnik - kako mladoj tako i starijoj publici - da nije sve jadno i bezosjećajno u svemiru Zvjezdanih ratova. Kao i Ewoci, oni su također pomno oblikovani i promišljeni – obećavajuće je vidjeti da su kreatori Posljednjeg Jedija koristili klasične filmske trikove kao i CGI za oživljavanje Porgova, baš kao i za BB-8.

Mlađa, novija generacija obožavatelja Zvijezdanih ratova mogla bi se namrštiti na Porgove i odbaciti ih kao nešto dječje. Međutim, za ljubitelje određene (starije) dobi, njihova pojava mogla bi se opisati kao olakšanje. Istodobno s dolaskom drugog foršpana za Posljednjeg Jedija, vijesti su punile priče o grotesknim, Jabbolikim holivudskim producentima, ekološkim prijetnjama i poigravanjem nuklearnim arsenalom. Nije čudo da su se toliki korisnici Twittera bavili Porgovima.

Iskustvo Zvjezdanih ratova nam govori da se, pred tragedijom i nezamislivim užasom, Luke Skywalker povukao na zabačeni planet, postavio logor na otoku i živio jednostavnim životom okružen slatkim, znatiželjnim životinjama. Da nam se pruži prilika, i mi bismo vjerojatno učinili isto.

 Izvor: Denofgeek

 


Autor/ica Ivor Morandini Plovanić  •  objavljeno 19.10.2017, 16:06  •  3.270 puta pročitano

Anketa

“Your eyes can deceive you. Don’t trust them.” – Obi-Wan Kenobi

Poznati citat

“Size matters not. Look at me. Judge me by my size, do you?” – Yoda

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji