Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Fett, Jango

Ovaj čovjek je tijekom zadnjih desetljeća Stare Republike glasio kao sposobni lovac na ucjene.

Kao dijete Jango je ostao siroče na Concord Dawnu, kada je njegova obitelj (po zanimanju farmeri) ubijena u građanskom ratu između frakcija mandalorijskih shocktroopera. Vizsla je zarobio Janga i tjerao njegove roditelje da mu odaju sve što su znali o Jasteru Mereeu, ali Fettovi su odbili. Jango je pobjegao kada su Vizsla i njegovi sljedbenici ubili njegovu obitelj.

Janga je spasio Jaster Mereel, te su ga kasnije obučavali Mandalorijanci, dug koji je nosio cijelog svog života. Jango je postao jedan od poznatih mandalorijskih shocktroopera i vjerovalo se da je on jedini preživjeli te vojne grupe. Patrolirao je Galaksijom u svemirskom brodu Slave 1 klase "Firespray" - brod koji je bio dobro prilagođen njegovim preciznim standardima.

Jango je živio svoj život po kodeksu sastavljenim od jednostavnih ideala koje je urezao dugogodišnji život lovca na ucjene. Otprilike u vremenu kada se odvijala Bitka za Naboo Janga je kontaktirao Darth Tyranus na jednom od mjeseca Bogdena, kako bi Jango poslužio kao model za novu vojsku konova koja se upravo formirala za Republiku. Janga je među svim bićima u Galaksiji izabrao Jedi učitelj Sifo-Dyas. Posao se isplatio, pogotovo zato što je Jango samo trebao dati svoj genetički materijal i svoju obuku za klonove. Njegova jedina plaća, osim stana i hrane na planetu Kamino, bio je jedan nepromijenjeni klon.

Jango je prihvatio to dijete i odgojio ga kao svog sina kojeg je nazvao Boba. U vremenu između poslova lovca na ucjene, Jango je učio svog sina da bude samostalan i da ne vjeruje nikome. Obučavao je Bobu o svemirskim brodovima i oružjima, ohrabrujući dječaka da čita i uči o Galaksiji koja ga okružuje. Jango Fett je često radio, al i bio partner sa Zam Wesell tijekom godina koje su slijedile nakon Bitke za Naboo.

Nešto prije početka rata Klonova Janga Fetta je uposlila Trgovačka Federacija da ubije senatoricu Padme Amidalu s Nabooa. On je izabrao raditi na tom poslu sa Zam Wesell znajući da će njena sposobnost mijenjanja svoga oblika dobro doći na Coruscantu. Kada je taj pokušaj ubojstva propao, Jango je morao ubiti Zam kako bi očuvao svoju tajnost. Vratio se na planet Kamino, ali ga je otkrio Obi-Wan Kenobi. Jango, shvativši da Obi-Wan nije Jedi suradnik Darth Tyranusa, bježi sa planeta Kamina na planet Geonosis. Tamo je umiješan u Bitku za Geonosis, prvu pravu objavu Rata Klonova.

Unatoč činjenici da se njegova vojska Klonova iskazala, Jango se osobno nije mogao mjeriti sa sposobnostima Jedi vitezova. U bitci protiv Mace Windua Jango je poginuo kada je obezglavljen Maceovim lightsaberom.

Fett, Jango Fett, Jango

Autor/ica sarlacc  •  objavljeno 02.06.2004, 08:55  •  8.472 puta pročitano