Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Finn

Stormtrooper FN-2187 kasnije znan kao Finn je muškarac kojega je kao dijete od roditelja oduzeo First Order kako bi ga odgojio za služenje u vojsci. Finnova obitelj kao i planet rođenja su nepoznati budući da je bio premlad da ih se sjeća.

Unutar First Ordera je služio kao jurišnik pod oznakom FN-2187, a među suborcima znan kao 87. Smatran je jednim od najboljih jurišnika unutar svoje grupe sve do dana kad je uslijed grižnje savjesti postao dezerter te se na posljetku spletom okolnosti pridružio Pokretu otpora te je postao jedan od ključnih sudionika u uništenju Starkiller baze.

FN-2187 je za vrijeme službe u First Orderu sa svojim kolegama FN-2199 ( Nines"), FN-2000 ( Zeroes") i FN-2003 ( Slip") bio pod zapovjedništvom kapetanice Phasme. Kao kadet je od strane svojih kolega i nadređenih smatran idealom jurišnika First Ordera te je konstantno postizao najbolje ocjene. Tijekom svog boravka u Starkiller bazi bio je zadužen za sanitarne dužnosti.

FN-2187 je već kao kadet u First Orderu imao izraženu empatiju prema svojim kolegama što je smatrano nedostatkom. Tako je za vrijeme jedne simulacije napada na republički bunker Slip zaostao tijekom napredovanja te je FN-2187 odredio da se krene u njegovo spašavanje što je izazvalo protivljenje i kritike od strane Zeroes i Nines. Unatoč tome su poslušali Finnovu naredbu te krenuli prema Slipu s različitih krila kako bi zbunili obrambene snage. Koristeći diverziju koju su napravili Zeroes i Nines, 87 se uspio kroz sredinu probiti do Slipa te ga spasiti.

Diverzija je ostavila Zeroes i Nines pritisnute pod neprijateljskom vatrom, međutim to je omogućilo 87 da se uspije probiti do bunkera te bombom uništiti mitraljesko gnijezdo prije nego su obrambene snage stigle reagirati. Simulaciju bitke su nadgledali kapetanica Phasma i general Hux. Jurišnici su ocijenjeni i pohvaljeni za primjerenu izvedbu, a 87 je izdvojen radi broja ubijenih trupa i izvršenje cilja te je ostalim kolegama prikazan kao primjer kojeg trebaju slijediti.

Unatoč pohvalama kapetanica Phasma je dodatno zadržala 87 kako bi razjasnili razlog spašavanja Slipa koji je već u većem broju simulacija zaostajao te ga je 87 u više navrata spašavao. Phasma je naredila 87 da prestane sa spašavanjem Slipa budući da je First Order jak onoliko koliko je jaka i njegova najslabija karika te je 87 svojim ponašanjem umjesto rješavanja problema omogućio da se slabost grupe održi. FN-2187 je uvjeravao Phasmu da će prestati sa spašavanjem, međutim u njegovom glasu se osjećalo oklijevanje.

Okidač koji je doveo do sumnje u First Order te naposljetku dezerterstva je bila borbena misija na pustinjskom planetu Jakku. First Order je izveo napad na selo kako bi preoteo dio karte od starca Lor San Tekka. Navedeni segment karte je sadržavao zadnji dio hiper skokova potrebnih da se dođe do posljednjeg Jedija Lukea Skywalkera. Tijekom bitke 87 je svjedočio smrtnom ranjavanju svog suborca Slipa koji je posljednjim snagama dotaknuo FN-2187 krvavim rukama po kacigi prije nego što mu je preminuo u naručju. Smrt suborca je duboko potresla jurišnika te je vidno potresen i pod napadom panike lutao bojištem.

Zbog potresenosti i spoznaje o pravom okrutnom licu First Ordera odbio je izvršiti naredbu za smaknuće civila na kraju bitke. Uzrujanost je primijetio Kylo Ren te kasnije kapetanica Phasma po povratku na Finalizer koja je FN-2187 je naredila da preda pušku na procjenu. Znajući da će na procjeni biti otkriveno kako nije izvršio naredbu za pucanje na civile te zbog duboko poljuljane vjere u ispravnost First Ordera odlučio je dezertirati. Kako bi mogao pobjeći oslobodio je zarobljenog heroja Otpora i vrsnog pilota Poe Damerona kojeg su snage First Ordera zarobile na Jakkuu.

Zajedno su ukrali TIE/sf lovca te je FN-2187 na poziciji topnika tijekom bijega ubio više starih suboraca i uništio Finalizerove turbo lasere. Bivšem jurišniku koji nije poznavao drugog imena Poe je tijekom bijega nadjenuo ime Finn što je 87 prihvatio s oduševljenjem. Za vrijeme bijega u TIE lovcu Poe je objasnio Finnu kako je sakrio kartu od vitalnog značenja za Pokret otpora u BB-8 jedinicu. Tijekom pokušaja povratka na Jakku Finn i Poe su pogođeni raketom, ali su uspjeli iskočiti iz padajućeg lovca i prizemljiti se padobranima na udaljene lokacije.

Finn nakon što se osvijestio kreće do mjesta pada te pronalazi samo Poeovu jaknu koju uzima sa sobom. Vjerujući u smrt sudruga u bijegu Finn odbacuje sa sebe oklop te kreće kroz pustinju u potragu za naseljem. Nakon dugog hoda stiže u naselje te svjedoči Reyinoj borbi protiv lopova koji su pokušali ukrasti BB-8 jedinicu. Mali droid uočava jaknu na Finnu te alarmira Rey koja uspije uloviti bivšeg jurišnika. Pod Reyinom i BB-8ovom prijetnjom Finn prepričava kako je Poe poginuo te u želji da stekne povjerenje laže kako je član Pokreta otpora. Ispitivanje prekida jedinica za potragu First Ordera koja ih uoči te trojka jedva uspijeva pobjeći s Jakkua u ukradenom Milennium Falconu.

Nakon što su stigli na sigurnu udaljenost kreću s prijeko potrebnim popravcima na Falconu tijekom kojih Finn priznaje BB-8 kako nije član Otpora i da samo želi pobjeći te ga uspijeva uvjeriti da otkrije lokaciju tajne baze. Popravke prekida iznenadno hvatanje Falcona vučnom zrakom. Na brod se ukrcavaju Han i Chewbacca te ga preotimaju natrag u svoje vlasništvo.

Nakon kraće bitke s Hanu konkurentskim bandama, Solo i Chewbacca pristaju prevesti trojku do Takodane odakle bi kasnije mogli naći prijevoz do baze Otpora. Tamo posjećuju poznatu piratsku kantinu u Kanata dvorcu. Rey poziva Finna da se priključi Pokretu otpora što on žustro odbija vjerujući da je First Order prejak i da nemaju šanse protiv njega već trebaju pobjeći. Maz Kanata nakon što u Finnovim očima vidi pogled čovjeka koji želi pobjeći upućuje bivšeg jurišnika kapetanu Sidon Ithanou koji bi ga mogao prebaciti do vanjskih rubova.

Prilikom ukrcavanja na piratski brod započinje napad First Ordera na Kanata dvorac. Finn odustaje od bijega i vraća se kako bi pomogao Rey. Maz mu predaje Lukeov lightsaber kako bi ga odnio do Rey. Finn koristi lightsaber u borbi te ubija barem jednog jurišnika prije nego ga u dvoboju pobijedi jurišnik za kontrolu nereda koristeći Z6 palicu. Finna u zadnji tren spašava Han koji ubije jurišnika prije nego je zadao konačni udarac. First Order na kratko zarobljava sve junake u dvorcu prije nego krene protunapad Otpora. Koristeći novonastalu gužvu Finn ponovno kreće prema Rey samo kako bi posvjedočio kako ju Kylo Ren nosi onesviještenu u svoj brod te odlaze s planeta.

Finn potpuno odustaje od bijega te putuje s Hanom, Chewiem i BB-8 do tajne baze Otpora na planetu D'Qar gdje se na obostrano oduševljenje ponovno susreće s preživjelim Poe Dameronom. Tijekom planiranja napada na Starkiller bazu Finnovo znanje je ključno u otkrivanju ranjivosti super oružja. Bivši jurišnik odlučuje volontirati i krenuti s Hanom i Chewbaccom u Starkiller bazu kako bi uništili štit, skrivajući kako mu je glavni razlog odlaska spašavanje Rey.

Slijedeći Finnov plan trojac zarobljava kapetanicu Phasmu te ju prisile da ugasi štit, a nakon toga ju bace u prešu za smeće. Nedugo nakon gašenja štitova se ujedinjuju s Rey koja je uspjela samostalno pobjeći. Han i Chewbacca se odvajaju kako bi postavili eksplozive dok im Rey i Finn odlaze otvoriti vrata do oscilatora.

Po povratku svjedoče smrti Han Sola od strane Kylo Rena, međutim odluče bježati jer je Chewbacca u bijesu detonirao eksploziv. Tijekom bijega ih u šumi presreće ranije ranjeni Kylo te onesvijesti Rey bacivši je Silom od stablo. Bijesni Finn pali lightsaber te se upušta u dvoboj s Renom. Zbog Kylove rane te oholosti Finn se uspijeva neko vrijeme boriti te čak zada udarac u rame neprijatelju, ali na kraju ga Ren zasiječe preko leđa.

Oborenog bivšeg jurišnika spašava Rey koja se osvijestila te uspjela pobijediti Kylo Rena u dvoboju. Chewbacca s Falconom spašava Rey i Finna s urušavajućeg planeta, a ranjenog Kyloa ostavljaju u šumi. Doktori na D'Qaru Finnu daju dobru prognozu za oporavak, ali ga zadržavaju u komi. Rey nesvjesnom Finnu uputi osjećajni oproštaj uz obećanje da će se ponovno vidjeti te se uputi u potragu za posljednjim Jedijem Lukeom Skywalkerom.

Finn

Autor/ica skullo  •  objavljeno 04.01.2016, 22:01  •  4.485 puta pročitano