Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Kenobi, Obi-Wan (Ben)

Kao i svi Jediji starog reda, Kenobi je odvojen od svoje obitelji dok je bio novorođenče i podvrgnut treningu. Vrlo malo je znao o svojim roditeljima i bratu, premda će ih kasnije povremeno posjetiti. Kenobi je odrastao u Jedi Hramu na Coruscantu, uz prijatelje učenike kao što su Brant Eerin, Siri Tachi i Bruck Chun.

Kenobi je bio tvrdoglav adolescent koji je silno želio postati Jedi Vitez. Po običaju, kada mladić napuni 13 godina, mora postati Padawan. Inače je prestar za nastavak daljnjeg treninga. Oni koji ne uspiju, poslani su u Poljoprivredne snage gdje će koristit svoje znanje o korištenju Sile kako bi liječili bolesne usjeve.

Prilično dugo je nestrpljivi Kenobi smatrao da nikada neće biti izabran za Padawana. Jedi Učitelj Qui-Gon Jinn, koji se zbog svojih prijašnjih tragičnih iskustava dvoumio oko uzimanja još jednog učenika, je nekoliko puta previdio Kenobija kao Padawana.

Tek kada je mladi Obi-Wan pokušao dovesti Jinnovog bivšeg učenika - jednog od rijetkih palih Jedija u Redu - pravdi, Jinn ga je prihvatio kao svog učenika. Kada su postali učitelj i učenik, Obi-Wan i Qui-Gon su počeli istraživati galaksiju. Putovali su na mnoge planete i susreli se sa mnogim novim kulturama - prilično uzbudljivo za trinaestogodišnjeg dječaka koji je odrastao u sterilnim hodnicima hrama na Coruscantu.

Iako će odnos između njih dvoje ojačati tijekom njihovih avantura, bilo je i dosta problema. NA Melida/Dannu, Obi-Wan je skoro napustio Jedi red kada se pridružio Mladenačkom pokretu koji se trudio zaustaviti građanski rat na tom planetu. Kenobi je bio izopačen zbog svog prijestupa, a Qui-Gon ga je skoro prestao trenirati. Kada je Qui-Gon odlučio nastaviti njegov trening, mladi Padawan se zakleo da nikada više neće razočarati Jedije.

Kao legendaran i predan Jedi Vitez, Obi-Wan Kenobi je imao dugu i divlju karijeru koja je pomogla oblikovati sudbinu cijele galaksije. Kada je imao 25 standardnih godina, bio je upleten u važne događaje tijekom Bitke kod Nabooa. U to vrijeme je još uvijek bio Padawan Qui-Gon Jinna.

Na zahtijev Vrhovnog Kancelara Valoruma, Obi-Wan i njegov učitelj su tajno krenuli prema Naboou kako bi mirno razriješili blokadu Trgovačke Federacije. Na brodu Federacije, Neimoidianci su postavili zamku Jedijima i pokušali ih ubiti. Kenobi i Jinn su pobjegli i sakrili se na brodove koji su išli osvojiti Naboo.

Prateći svog učitelja, Obi-Wan je putovao sa Nabooa na Coruscant i natrag tijekom cijele tajanstvenosti koja je okruživala Bitku kod Nabooa. Kada je Qui-Gon Jinn doveo mladog oslobođenog dječaka, Anakina Skywalkera, pred Jedi Vijeće, Obi-Wan je bio zaprepašten. Qui-Gon je tvrdio da je Anakin Izabrani iz drevnog proročanstva Jedija, i da će on biti Jinnov novi Padawan učenik. Vijeće je odbilo njegov prijedlog da trenira mladića.

Ovo je bila samo jedna od prepirki koje su imali Obi-Wan i Qui-Gon tijekom vremena što su proveli zajedno. Jinn, koji je zagovarao više živuću Silu nego Silu koja obuhvaća sve, je dugo bio "buntovnik'''''''' u očima Jedi Vijeća. Obi-Wan je molio svog mentora da ne ide protiv volje Vijeća, ali Qui-Gon je uvijek odgovarao da mora učiniti ono što mu Sila nalaže.

Tijekom oslobađanja Nabooa, Qui-Gon Jinn i Obi-Wan su se sukobili sa smrtonosnim Sithom. Sith se vratio nakon prividnog istrjebljenja prije nekoliko stoljeća. Prvi puta nakon mnogo stoljeća, Jediji su se sukobili sa Sithom. Tamni ratnik, Darth Maul, je iskoristio svoju nevjerojatnu brzinu, bijes i dvostrani lightsaber kako bi odbio napade oba Jedija. Kako je dvoboj napredovao, Obi-Wan i Qui-Gon su se razdvojili. Bespomoćno je gledao kako Maul ubija Qui-Gona. Naglo je napao Maula s namjerom da ga ubije, što je i uspio.

Qui-Gonove zadnje riječi su bile zamolba: Obi-Wan je morao trenirati Anakina, unatoč željama Vijeća. Vijeće je u konačnici dopustilo Obi-Wanu da ga trenira, premda je Yoda bio protiv te odluke. Vijeće je također podarilo Obi-Wanu titulu i čin Jedi Viteza.

Više od desetljeća je Obi-Wan usmjeravao i trenirao mladog Anakina na putu prema Jedi Viteštvu. Zbog čestog "kočenja" mladića željnog avanture, Obi-Wan je postao mudar i ciničan, možda malo prerano za svoje godine. Kao pravi učitelj, Obi-Wan je prepoznao Anakinove slabosti i prednosti, i pokušao ga je strpljivo i s razumijevanjem učiti kao što je njega Qui-Gon.

Kako je Anakin napredovao, Obi-Wan je postajao sve zabrinutiji zbog svoje sirove snage mladi Padawan postao opasno arogantan. Često je ovaj problem iznio pred starijim članovima Jedi Vijeća, ali oni su nastavili vjerovati u Kenobijevo mentorstvo.

Nakon što su se vratili sa misije na planetu Ansionu, gdje su trebali razriješiti prepirku oko granice, Obi-Wana i Anakina je Vrhovni Kancelar Palpatine zamolio da štite život Senatorice Padmé Amidale. Iako Obi-Wan nije imao dobro mišljenje o politici općenito, svejedno je ozbiljno shvatio zadatak. U neuspjelom atentatu na Senatoricu, Obi-Wan je pribavio važan trag - egzotično oružje koje nisu prepoznali droidi u Jedi Hramu.

Dok je Anakin na svojoj prvoj misiji putovao s Padmé natrag na Naboo, Obi-Wan je nastavio sa istragom. Posjetio je Coruscantov Coco Town, otrcan dio grada gdje je njegov stari prijatelj Dexter Jettster živio i radio. Dex, vlasnik jednostavnog malog restorana, je bio škrinja znanja, te je uspio identificirati oružje. Bila je Kaminoanska sabljasta strelica.

U potrazi za Kaminom, Obi-Wan je otkrio opasnu i uznemiravajuću zagonetku. Hvaljene Jedi Arhive, možda najveće spremište znanja i predaja u galaksiji, nisu uopće sadržavale informacije o planetu koji je Dex opisao. U razgovoru sa Yodom, Obi-Wan je došao do zaključka da je Kamino bio izbrisan iz arhiva.

Sa svojim lovcem, Kenobi je otputovao na olujama prekriven Kamino. Ondje je stupio u kontakt sa Premijerom Lama Suom, pri čemu se zagonetka vezana uz planet još više zapetljala. Kaminoanci su čekali Obi-Wana. Deset godina ranije, započeli su sa izradom ogromne vojske klonova na zahtjev Jedija za Republiku. Jedi Učitelj Sifo-Dyas, za kojeg se vjerovalo da je bio mrtav tada, je navodno zatražio vojsku.

Ljubazni Kaminoanci su odveli Obi-Wana u obilazak njihovog centra za kloniranje u Tipoca Cityu. Obi-Wan je vidio stotine identičnih kloniranih vojnika kako treniranju i pripremaju se, obučeni u moderni bijeli oklop. Ovo naizgled nije imalo ništa sa pokušajem atentata na Amidalu, sve dok se Kenobi nije sastao sa originalnim genetskim predloškom za klonove.

Jago Fett, zloglasni lovac na ucjene, je živio na Kaminu cijelo desetljeće. Obi-Wan, koji se cijelo vrijeme držao priče da je samo u obilasku klonova, je imao vrlo kratak, ali napet razgovor sa Fettom. Kenobi je prepoznao čovjekov oklop viđen prilikom pokušaja atentata na Coruscantu, te je dobio naredbu od Jedi Vijeća da zarobi Fetta i dovede na ispitivanje.

Ovo je dovelo do žestoke borbe između Kenobija i Fetta. Jango je uspio pobijediti Kenobija, uz malu pomoć od svog sina Bobe, iako je skoro završilo pogubno za oba borca. Pobjegao je svojim brodom, Slave I, ali Kenobi je uspio staviti uređaj za praćenje na njegov trup prije nego je napustio Kamino.

Kenobi je pratio Janga do planeta Geonosisa. Nedugo nakon izlaska iz hipersvemira, Jango ga je otkrio. Uslijedila je opasna potjera kroz asteroidima prepun prsten koji je okruživao crveni planet. Kenobijev lovac je pretrpio lakšu štetu od Fettovih blastera i skoro bio uništen seizmičkim nabojima i protonskim torpedom. Fett je opet mislio da ga se riješio i nastavio sa slijetanjem, ali Kenobi ga je ponovno nastavio slijediti.

Obi-Wan je potajno sletio na Geonosis i ušuljao se u jednu od ogromnih tvornica. Unutra je naišao na sastanak Separatista, uključujući i vođu pokreta, Grofa Dookua. Saznao je da Dooku pokušava ujediniti vođe trgovačkih cehova i spojiti njihove vojne resurse u jednu veliku vojsku koju bi poslao protiv Republike. Kenobi se vratio do svog broda i obavijestio Jedi Vijeće i Vrhovnog Kancelara o neposrednim planovima Separatista, ali tijekom izvještaja su ga zarobili Separatisti.

Tijekom svog zarobljeništva u tamnici na Geonosisu, Kenobija je posjetio Dooku. Karizmatični bivši Jedi je s velikim poštovanjem govorio o Obi-Wanovom bivšem mentoru, Qui-Gon Jinnu, koji je nekada bio Dookuov učenik. Dooku je naizgled žalio što su se događaji razvili do trenutnog nivoa. Njegov gubitak vjere u Republiku se činio iskren. Dooku je čak otkrio Kenobiju da je Senat pod kontrolom Tamnog Gospodara Sitha, Dartha Sidiousa. Kenobi nije htio vjerovati starom Jediju, te je odbio pridružiti se Dooku u borbi protiv Sitha.

Odbivši njegovu ponudu, Kenobi je, po Geonozijanskom običaju, osuđen na smrt. Uz njega su trebali smaknuti Anakina i Padmé koji su ga ranije došli spasiti. Zavezani su za stupove u ogromnoj areni za pogubljenje gdje su ih tri životinje trebale ubiti. Međutim, ispostavilo se da ih nije lako ubiti. Nenaoružani i okovani, bili su dovoljno snalažljivi da izbjegnu sigurnu smrt. Kenobi je izbjegavao opasne napade acklaya dovoljno dugo da Jedi pojačanja stignu.

Sto Jedi Vitezova se pojavilo u areni. Separatisti su odgovorili s mnogostruko više droida. Obi-Wan se borio hrabro i žestoko i preživio. Samo je dvadesetak Jedija preživjelo. Preživjele je spasio Yoda koji je došao sa klonovima i ratnom opremom. Ovo je bio samo uvod u početak Klonskih Ratova.

Dooku je pokušao pobjeći iz bitke, ali Obi-Wan i Anakin su ga pratili. Suočili su se sa starim Jedi Vitezom u skrivenom hangaru. Iako je Obi-Wan naredio Anakinu da koordinirano napadnu Dookua, tvrdoglavi Padawan ga je napao sam i bio dočekan iznenadnim napadom tamne strane.

Kenobi je krenuo u napad, ali Dooku se pokazao prejak. Njegove vještine sa lightsaberom su se pokazale naprednije u dvoboju sa Kenobijem, te ga je s lakoćom pobijedio, ranivši ga u ruku i nogu. U trenutku kada je Dooku mislio nanijeti smrtni udarac, Anakin je uletio i spasio svog učitelja. Skywalker i Dooku se su sukobili u žestokom dvoboju, ali Dooku je opet dokazao svoju nadmoć odsjekavši mu desnu ruku.

Na kraju je došao Yoda i pokušao zaustaviti Dookua. Iako je Yodin žestoki napad lightsaberom skoro spriječio zlog Jedija, Dooku je uspio odvući pažnju starom učitelju ugrozivši Obi-Wana i Anakina. Silom je otkinuo ogromni stup s namjerom a ga baci na Anakina i Obi-Wana. Yoda je prekinuo svoj napad na Dookua i svojim moćima bacio stup podalje od dvojice Jedija. Dooku je nažalost uspio pobjeći.

Kenobi je ozdravio i dao mišljenje o ogromnim promjenama koje su se dogodile u galaksiji. Zaključio je da su Jediji trebali vojsku klonova, inače bi Separatisti lako pobijedili na Geonosisu. Yoda je tužno odgovorio da pobjeda na Geonosisu uopće nije bila pobjeda. Bio je to početak najmračnijih trenutaka u povijesti galaksije.

Kao General u Klonskim Ratovima, Obi-Wan Kenobi je služio Senatu i Republici hrabro, na mnogim povijesnim bojištima. Unatoč svojim sumnjama, postao je iskusan pilot lovca, pritom naučivši par trikova od svog neobičnog Padawana.

Pothvati Anakina Skywalkera i Obi-Wan Kenobija se postali poznati u cijeloj Republici. Dok je Anakin postao "Junak bez straha" zbog svojih junačkih pothvata, Obi-Wan je zbog svojih umjerenih taktika postao poznat kao "Pregovarač." Mnogo puta je Kenobi uspio zaustaviti nasilje bez ijednog podignutog blastera. Kada je diplomacija propala i došlo do nasilja, General je bio spreman. Kenobi je kontrolirao vojsku klonova i imao pristup najnovijoj vojnoj tehnologiji. Njegov najvjerniji vojnik, Zapovjednik 2224 - također znan kao Cody - ga je vjerno služio tijekom sukoba kod Cato Neimoidiae i drugdje.

U jednim od ranijih sukoba u ratu, vodio je Jedi snage u Bitci kod Kamina, zaustavio program kemijskog oružja Separatista na Queyti, i zarobio jednog od važnih vođa Separatisa, San Hilla, tijekom Bitke kod Muunilinsta.

Tijekom Bitke kod Jabiima, Obi-Wan je bio zahvaćen eksplozijom jednog Republičkog hodača u iznenadnom napadu Separatista, te je bio smatran mrtvim. Istina je bila malo drugačija. Zarobili su ga Separatisti i odveli Asajj Ventress u njezinu bazu na planetu Rattatak.

U zarobljeništvu je bio podvrgnut teškom mučenju. Njegovo lice je bilo prekriveno maskom Sitha za mučenje koja je onesposobila njegovu mogućnost da koristi Silu. Međutim, zbog svoje upornosti, Obi-Wan je uspio pobjeći i usput spasiti Alphu, ARC jurišnika. U metežu dok je bježao, ukrao je jednog njezinog lovca i vratio u teritorij Republike.

Tijekom Klonskih Ratova, Kenobi se uspeo na nivo Jedi Mastera, te je postao član Jedi Vijeća. Mogao je pridonijeti najvećim nivoima strategije Jedija, i iz prve ruke posvjedočiti o napetosti između Jedi Reda i ureda Vrhovnog Kancelara Palaptina.

Kako je rat postajao sve duži tako su i žrtve u njemu rasle. Anakin Skywalker je bio jedna takva žrtva. Obi-Wan je vjerovao da može trenirati Anakina vješto kao i Yoda. Kasnije je priznao da je bio u krivu. Njegova arogancija je imala teške posljedice na galaksiju. Anakin Sykwalker je podlegao napastima tamne strane, te se preporodio kao Tamni Gospodar Sitha, Darth Vader.

Obi-Wan je bio ključan u skrivanju djece Anakina, kako ih Vader i Palpatine nikada ne bi pronašli. Lukea je odveo da živi s Owenom i Beru Lars, farmerima na Tatooineu. Mlada djevojčica, Leia, je odvedena na Alderaan Potkralju Bailu Organi, pod kojim je Obi-Wan služio tijekom rata.

Dok su Jediji bili masakrirani diljem galaksije od strane novonastalog Imperija, Obi-Wan se otišao sakriti na Tatooine. Ondje je ostao dvadeset godina i uzeo ime Ben. Mjesni stanovnici ga zovu "ludim starim samotnjakom" i često su ga u velikom luku zaobilazili.

Kenobi je na Tatooineu u osami meditirao i pažljivo pazio na mladog Lukea. Iako je Owen Lars to zabranjivao, Kenobi bi ponekad došao u kontakt sa mladićem. Kada se Luke kao mladić našao izgubljenim u Jundland Pustošima, Kenobi ga je sigurno vratio do Lars farme. Tada je Kenobi želio reći Lukeu koliko je važan i o njegovoj sposobnosti da koristi Silu, no Owen ga je otjerao i naredio da se nikada ne vrati.

Tijekom Galaktičkog Građanskog Rata, Leia Organa je nabavila planove najopasnijeg oružja u posjedu Imperija - Zvijezde Smrti. Njezina misija je bila da pronađe Obi-Wan Kenobija i dovede njega i planove Bailu na Alderaan. Svoje ciljeve nije stigla ispuniti jer ju Imperij uspio ubrzo uhvatio. Planove je pohranila u memoriju R2 droida i u kapsuli za spašavanje poslala na planet Tatooine iznad kojeg je uhvaćena.

Droidi R2-D2 i C-3PO su postali vlasništvo Owena Larsa. R2-D2 je bio uporan u svojoj misiji da dostavi planove Kenobiju i ubrzo je pobjegao sa farme. Kada ga je Luke Skywalker krenuo tražiti, susreo se sa Kenobijem.

Obi-Wan je objasnio Lukeu o njegovom ocu, iako mu nije otkrio cijelu istinu. Nesiguran da je Luke spreman na takav teret, Kenobi mu je objasnio da je Anakin Skywalker bio izuzetan pilot i veliki ratnik i dobar prijatelj. Anakinovu smrt je pripisao svom učeniku Darth Vaderu, koji je izdao i ubio Anakina. Budući da je Anakin prestao postojati kada se pojavio Darth Vader, Kenobi mu je rekao istinu, iz određenog gledišta. Obi-Wan je čak dao i dar mladom Lukeu od njegovog oca: svjetlosnu sablju Anakina Skywalkera. I tada je započelo Lukeovo putovanje u svijet Jedija i Sile.

Obi-Wan je pokušao istrenirati Lukea koliko je god mogao u malo vremena koliko je imao. Kenobi je jako dobro znao da Luke u ovim godinama nikada ne bi bio treniran tijekom doba Stare Republike. No Kenobi je svejedno vidio priliku da iskupi svog propalog učenika kroz Lukea.

Obi-Wan i Luke su krenuli prema Mos Eisleyu potražiti transport do Alderaana. Uposlili su Han Soloa i njegov brod zvan Millennium Falcon da ih dovede do odredišta. Tijekom putovanja, Kenobi je započeo Lukeov trening svjetlosnom sabljom. Kratka lekcija je prekinuta kada je Falcon izašao iz hipersvemira u ostatke Alderaana kojeg je uništila Zvijezda Smrti.

Imperij je teretnjak ubrzo zarobio i doveo na Zvijezdu Smrti. Na njoj, Kenobijeva misija je bila da onesposobi kontrole vučne zrake koja je sprječavala brod da napusti ogromnu stanicu. Kenobi je obavio svoj dio plana, tiho se šuljajući hodnicima. Iako ga je njegova vještina korištenja Sile tajila od jurišnika i drugog Imperijalnog osoblja, poslužila je da privuče pozornost Darth Vadera.

Vader se sukobio sa Obi-Wanom dok se vraćao do Millennium Falcona. Nakon dva desetljeća, Vader i Obi-Wan su se ponovno sukobili. Kenobijeva taktika je bila odvratiti pozornost Vaderu dok Luke i ostali pobjegnu brodom. Obi-Wan se žrtvovao za ostale davši da ga Vader pokosi sabljom. Od tijela ništa nije ostalo, samo prazna odjeća i njegovo Jedi oružje.

Obi-Wanova smrt je pojačala Skywalkerovu odlučnost da služi Pobuni i Sili. Kada je Kenobi postao jedan sa Silom, imao je mogućnost da zadrži svoj oblik kao duh i kao takav je često posjećivao Lukea. Najjače od tih pojavljivanja je bilo kada se Luke našao u svom prvom dvoboju i to sa Darth Vaderom na planetu Mimbanu. Iako Skywalker nije bio ni približno vješt da odbije napade Vadera, uz pomoć Obi-Wana, Luke je uspio onesposobiti Vadera dovoljno dugo da pobjegne. Kasnije se oblik Obi-Wana ponovno pojavio na Hothu. Duh je naredio Lukeu da otputuje na planet Dagobah, gdje će kod Yode završiti svoj trening. Ondje se ponovno pojavio i savjetovao Lukeu da ostane trenirati, no Luke je otišao pomoći svojim prijateljima na Cloud City, obećavši da će se vratiti.

Kada je Luke izgubio sablju u dvoboju sa Darth Vaderom na Cloud Cityu, vratio se u Obi-Wanovu kolibu na Tatooineu kako bi sagradio novu. Kenobijeva skromna koliba je zapravo bila riznica puna dragocjenih informacija od Jedijima - vjerojatno zadnje mjesto s toliko informacija od Jedijima nakon Palpatinove čistke reda. Kenobi je držao dnevnik sa detaljnim naputcima za Lukea o načinima Jedija.

Kada se Luke vratio na Endor da završi svoj trening, Kenobi se opet pojavio i otkrio istinu o njegovo podrijetlu. Iako je Kenobi vjerovao da se tamna strana može pobijediti samo ako Anakin i Palpatine umru, Luke je čvrsto vjerovao da ima još dobroga u njegovom ocu. Luke je krenuo vratiti oca na svijetlu stranu, i uspio, ali cijena je bila previsoka. Anakin je pretrpio teške ozlijede u zadnjoj bitci i umro. Njegov oblik kao duh se pridružio Kenobiju i Yodi tijekom slavlja Pobunjenika nakon pobjede nad Imperijem na Endoru.

Pet godina nakon Bitke kod Endora, Kenobi je počeo gubiti svoju sposobnost da održi svoj identitet u Sili. Pojavio se Lukeu na Coruscantu kako bi se oprostio od njega. Iako je Skywalker oplakivao gubitak svog mentora, Kenobi mu je rekao da Luke nije zadnji Jedi stare, već prvi nove generacije.


Autor/ica Orion  •  objavljeno 13.12.2004, 04:24  •  10.889 puta pročitano