Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Rey

Rey je rođena 11 godina nakon Bitke kod Endora. Odrasla je na pustinjskoj planeti Jakku, gdje je preživljavala kao sakupljačica dijelova s olupina brodova i raznih borbenih vozila kojih je u obilju preostalo nakon bitke vojski Nove Republike i Galaktičkog Carstva. Životne prilike u takvom grubom okruženju natjerale su ju da se usavrši u vještinama preživljavanja, ali i da uz to postane i daroviti mehaničar, pilot i borac.

Prividno predodređena da životari na tom zapuštenom i napuštenom svijetu, svakodnevno je iščekivala povratak svoje obitelji na koju je stvarno sjećanje već odavno izblijedjelo – jer je od njih bila odvojena još kao dijete. Živjela je u olupini oborenog AT-AT-a, gdje je dio slobodnog vremena provodila zabavljajući se na simulatoru leta kojega je svojevremeno bila pronašla i osposobila. Tako je stekla i usavršila letačke sposobnosti, što je se u kasnijem razvoju događaja pokazalo iznimno korisnim.

S 19 godina susrela je BB astromech droida po imenu BB-8, koji joj se nametnuo kao suputnik. Nedugo nakon toga nabasala je na bjegunca, bivšeg jurišnika Finna, koji je radi okrutnosti Prvog reda kojemu je pripadao, odlučio dezertirati. Finnu je u bijegu pomogao i zarobljenik Poe Dameron te su se njih dvojica bježeći TIE lovcem, pod vatrom progonitelja srušili na Jakkuu. Kada se Finn vratio svijesti, pronašao je i uzeo Poeovu jaknu te se pretpostavivši da je Poe poginuo u eksploziji ostataka letjelice, uputio prema naselju. Pri slučajnom susretu koji je tada uslijedio, BB-8 je prepoznao jaknu svog bivšeg vlasnika, što je dovelo do toga da se putevi Rey i Finna spoje. Znajući da BB-8 nosi kartu koja je otkrivala tajnu lokaciju Luke Skywalkera, za njima je u potjeru krenuo i Prvi red. Trojac je u bijegu ukrao Millenum Falcon, koji je ležao na skladištu Unkara Plutta, opskurnog trgovca otpadom i njime pobjegao progoniteljima.

Prateći signal kojega je Falcon odašiljao, pronašli su ih Han Solo i Chewbacca. Njih dvojica odveli su bjegunce na planetu Takodana, kako bi ih upoznali s Maz Kanatom kod koje se u sakrivenoj prostoriji nalazila Lukeova prva svjetlosna sablja, a koja je prvotno pripadala njegovom ocu Anakinu Skywalkeru. Našavši se u sabljinoj blizini, Rey je osjetila jaki zov Sile, koja ju je doveo direktno do sakrivene sablje. Uzevši ju u ruku, doživjela je vizije sa slikama svog ranog djetinjstva i Vitezova Rena. Nakon vizije, Maz je Rey ispričala povijest sablje i objasnila joj da sablja sada zove nju. Uplašena otkrivenjem, Rey je s BB-8 pobjegla u šumu, odbijajući prihvatiti sablju.

Nedugo zatim, Kylo Ren je zarobio Rey i odveo ju u Starkiller bazu, dok je Prvi red napao Takodanu. U uzaludnom nastojanju Kylo Rena da Sith metodama isljeđivanja iz Rey izvuče informacije o karti, Rey ne samo da mu se uspješno suprotstavila, već mu je i ušla u glavu" i razotkrila mu kako ga muči kompleks inferiornosti prema djedu (Darthu Vaderu) čiji je posao odlučio dovršiti". Iz tog sučeljavanja Rey je postala svjesna snage Sile u sebi te je uz pomoć Jedi misaonih trikova navela jurišnika koji ju je čuvao, da ju oslobodi stega i ostavi joj oružje za bijeg.

Finn, Chewbacca i Han Solo probili su se do Starkiller baze kako bi spustili štitove i tako omogućili Otporu efikasan napad na bazu, a uz to i oslobodili Rey. Kylo Ren ubija oca, Hana Sola i nastavlja potjeru za Finn i Rey. Kylo Ren je Finna brzo onesposobio ranivši ga u duelu laserskim sabljama. Rey je Lukeovu sablju, koja je ležala podalje, pomoću Sile privukla sebi u ruke i u konačnom duelu porazila Kylo Rena, oduprijevši se njegovim pozivima da ju mentorira u prelasku na Tamnu stranu te ga konačno razoružala, ranila preko lica i oborila na zemlju – ali mu poštedjela život.

Nakon što lovci Otpora uništavaju sustav energetskog stabilizatora, slijedi urušavanje čitave planete, s koje Rey i Chewbacca, koji nosi ranjenog i onesviještenog Finna, u zadnji čas bježe.

Rey

Autor/ica Cmee Cma  •  objavljeno 02.01.2016, 13:37  •  5.415 puta pročitano