Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Snoke

Snoke je svjedočio usponu i padu Galaktičkog Imperija. Bio je Vrhovni vođa Prvog reda, i pokazao se kao proračunati i samozatajni vojni vođa, kao i moćni poznavatelj tamne strane Sile. Kylo Ren ga opisuje kao mudrog učitelja, dok Han Solo i Leia Ograna smatraju Snokea manipulativnim i misle da samo iskorištava pojedince zbog njihove moći. Snoke je star i ima veliko znanje o prošlosti i o Sili. Bio je vrlo mršav i blijed, s licem punim ožiljaka. Nosio je jednostavan crni plašt, te je govorio vrlo sporo i nije pokazivao emocije (čak ni kada je opstanak Prvog Reda bio u pitanju). Hologram kojime je komunicirao sa Huxom i Renom u bazi Starkiller projecirao ga je nekoliko puta većega od njegove prirodne visine.

Prije njegovog interesa za krvnu liniju Skywalkera, imao je nekoliko učenika. Vjerujući da sin generalice Leie Organe i Hana Soloa, Ben, u sebi nosi odgovarajući balans između svijetle i tamne strane, odlučio ga je preobratiti na tamnu stranu Sile i podučavati kao svog učenika. Tome je doprinijelo i to što je Ben bio unuk Darth Vadera. Pokazao je osobine neobične za nekoga na tamnoj strani, budući da je Rena uzeo za učenika zbog njegove neodlučnosti između svijetle i tamne strane, a ne samo zbog naginjanja prema tamnoj strani (što je do tada bilo uobičajeno). Na kraju je uspio preobratiti Bena, imenujući da Kylom, gospodarom Vitezova Rena, te mu je naredio da uništi novi red Jedija Lukea Skywalkera (svog ujaka). Ren je uspio pobiti sve Lukeove učenike, no Luke je pobjegao.

Nakon Skywalkerovog nestanka, Snoke je naredio Renu da pronađe i uništi posljednjeg Jedija. Renova potraga odvela ga je na Jakku, gdje je saznao da se dio mape koja vodi do Lukea nalazi u droidu BB-8. Snoke je naredio da se droid uhvati ili uništi. Ubrzo je Snoke naredio i da se testira glavno oružje Starkiller baze, te je time uništen čitav Hosnian sustav koji je u to vrijeme bio predsjedavajući sustav Nove Republike. Osjetio je i da njegov učenik Kylo Ren osjeća privlačenje svijetle strane Sile te mu je naredio da ubije svoga oca, jer je smatrao da će to ojačati tamnu stranu u Renu.

Nedugo nakon uništenja sustava Hosnian, Ren je izveo napad na planetu Takodana i tamo zarobio Rey jer je saznao da je ona vidjela mapu koja vodi do Skywalkera. Kada je Ren iz nje pokušao izvući informacije o mapi, čitanjem misli pomoću Sile, Rey mu se uspjela oduprijeti. Kada je Snoke saznao za to, naredio je Renu da mu dovede Rey (koja je ubrzo uspjela pobjeći). Netom prije nego li je uništena baza Starkiller, Snoke je naredio generalu Huxu da dovede Rena kako bi dovršio njegov trening.

Snoke

Autor/ica Sandrino  •  objavljeno 10.01.2016, 21:27  •  5.315 puta pročitano