Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Solo, Han

Hanove rane godine u biti su misterija, iako ima nekih izvora koji tvrde kako je siroče s malo obiteljskih veza. Prema ''Paradise Snareu'', kao mladić nevoljno je postao član kriminalskog kartela, gdje se upoznao sa svojim prvim Wookijem i naučio govoriti Wookie jezik. Nakon nekog vremena, Han je uspio pobjeći iz kartela te postati članom Imperijalne Akademije. Isticao se na Akademiji, no izbačen je kada je spasio život jednog Wookie roba po imenu Chewbacca. Za ovaj nesebični čin Wookie se zarekao za životni dug kod Hana, i tako je ostao njegov suparnik na brojnim pustolovinama sljedećih godina. Ubrzo nakon što se Chewbacca pridružio Hanu, Han se okrenuo karijeri krijumčara. Za pomoć u svojoj odabranoj profesiji, na partiji Sabacca je od svoga prijatelja i ponekad poslodavca - Landa Calrissiana - osvojio Corellianski lagani transport - Millennium Falcon (Milenijski Sokol). Han i Chewbacca su drastično modificirali taj brod, te je on postao jedan od najbržih brodova u galaksiji. Kako se povećavala moć Galaktičkog Imperija, par se usredotočio na poslovanje u Corporate Sectoru, prostranom dijelu svemira u kojem je Imperij imao malo ili nimalo utjecaja.

Nekoliko godina kasnije, Solo je već regularno krijumčario začine za Jabba the Hutta. Na nesreću, za vrijeme jedne misije, Imperijalni carinski službenici su se ukrcali na Millennium Falcon i Han je bio prisiljen izbaciti teret. Ovo je silno razljutilo Jabbu te je odmah ucijenio Hanovu i Chewbaccinu glavu. Kao rezultat, lovci na ucjenjene glave su sljedećih godina neprestano bili Hanu za petama.

U pokušaju da otplati Jabbi svoj dug, Solo je pristao prevesti nekoliko putnika s Tatooinea na Alderaan. Ti putnici su bili Ben Kenobi, Luke Skywalker te droidi C-3PO i R2-D2. Ova naizgled jednostavna misija Hana je dovela u žarište bitke između Pobunjenika i Imperija. Pomogao je u spašavanju princeze Leie sa Zvijezde Smrti, a zatim se na vrijeme pojavio u Bitci kod Yavina te spasio Lukea od Darth Vaderovog TIE borca. Radije ostavši s Pobunjenicima, Han je slijedeće tri godine odugovlačio s plačanjem svog duga Jabbi. Napokon je odlučio napustiti Pobunjanike nakon što su oni našli bazu na ledenom planetu Hothu, no nije znao da je Jabba do tada već stavio veliku ucjenu na Hanovu glavu.

Kad tad, novac od te ucjene je trebao biti pokupljen... Na Vaderovu zapovijed, Boba Fett i još neki krijumčari imali su zadatak da pronađu Millennium Falcon. Fett je uspio u tome nakon što je saznao da Han odlazi u Cloud City (Grad Oblaka) tražiti sklonište kod svog prijatelja Landa Calrissiana. Nažalost, Vaderove snage su tamo došle prve i Tamni Gospodar Sitha je natjerao Landa da izda svog prijatelja. Han Solo je zatim mučen, u nadi da će njegova agonija privući pravu Vaderovu metu : Lukea Skywalkera. Kada je doznao da je Luke usitinu krenuo prema Gradu Oblaka, Solo je zamrznut u karbonitu i predan Fettu. Lovac na glave je zatim prenio Sola na Tatooine te ga predao Jabbi za pozamašnu svotu.

Han bi bio ostao zarobljen u karbonitu da nije bilo njegovih hrabrih prijatelja. Predvođeni Lukeom, Hanovi saveznici su infiltrirali Jabbinu palaču te oslobodili Hana od prisilne hibernacije. U slijedećoj borbi princeza Leia je ubila Jabbu. Nakon što se opet pridružio Pobunjenicima, Han je postao general te je predvodio grupu specijalaca na šumovitom mjesecu Endoru. Uz pomoć domorodaca Ewoka, uspio je sa svojim timom uništiti generator štita koji je štitio Drugu Zvijezdu Smrti u orbiti. Na Endoru je otvoreno izrazio svoje osjećaje prema Lei. Vjenčali su se četiri godine kasnije i Han je uskoro postao otac Jacena, Jaine i Anakina, svih moćnih u Sili.*

Usprkos svojoj rastućoj obitelji, Han Solo ostaje važan pripadnik Nove Republike te dobrovoljno odlazi na brojne zadatke koje dobija od šireće Republike. Za vrijeme ovih misija neprestano je bio progonjen od strane lovaca na glave (čak i Boba Fetta, koji se nekako uspio izbaviti iz Sarlaccova želuca), zarobljen u rudnicima začina na Kesselu, krivo optužen za izdaju, i drugo. Han Solova hrabrost, požrtvovnost i povjerenje nikad nisu oslabili.

Trideset godina poslije bitke kod Endora, dok su prevozili teret od tri Rathtarsa, Han i Chewie su primijetili Millenium Falcon kako lebdi u svemiru blizu pustinjskog planete Jakku te su ga privukli gravitacijskom zrakom. Kada su se ukrcali na brod krenuli su u inspekciju svoga broda i pronašli su dva slijepa putnika – sakupljačicu otpada Rey sa planeta Jakku i bivšeg Stormtroppera Prvog Reda Finna, za koje su pretpostavili da su lopovi i da su ukrali Falcon. Kada su Rey i Finn objasnili da su krenuli prema Otporu kako bi dostavili droida imenom BB-8, koji posjeduje mapu koja vodi do Luke Skywalkera, Han i Chewie su odlučili pridružiti im se.

Nažalost, na Hanov teretnjak su se ukrcali članovi Guavianske bande smrti i Kanjikluba kojima je Han Solo dugovao. Han nije htio umiješati Rey i Finna pa ih je ostavio u nižem dijelu teretnjaka dok su se on, Chewie i BB-8 otišli susresti sa kriminalcima. Krijumčar je probao uvjeriti oboje bande da će popraviti stvari s vremenom, ali neuspješno te mu je jedan od vođa zaprijetio da će mu oduzeti Millenium Falcon kao isplatu. Han je upravo vratio svoj brod i odgovorio je da će ga dobiti samo preko njega mrtvog. Jedan od kriminalaca je prepoznao BB-8 jedinicu za kojeg je Prvi Red ponudio nagradu te su zahtijevali da Han preda droida i dva slijepa putnika, Rey i Finna koji se možda također nalaze na brodu. Taman prije nego što je izbila pucnjava, Rey je slučajno oslobodila Rathtarse i napravila šansu za bijeg u Millenium Falcon.

Han je objasnio da je Luke probao obnoviti red Jedija, ali se jedan njegov učenik okrenuo tamnoj strani i postao Kylo Ren, uništavajući sve što je Luke sagradio, uključujući i druge Padawane koje je Luke trenirao. Kako se osjećao odgovornim i krivo sebe za neuspjeh, Luke je otišao u progonstvo. Solo je odveo Rey i Fina na planet Takodana kako bi sreo svoju staru prijateljicu Maz Kanatu u njezinom dvorcu. Tamo je otkrio da je Kanata pronašla i sačuvala stari svjetlosni mač koji je nekada pripada Lukeu. Do tada, Prvi Red je već bio obaviješten da se tamo nalazi BB-8 i napali su. Tijekom bitke Han je ubio nekoliko Stormtroopera sa svojom DL-44 puškom i Chewbaccinim samostrijelom. Solo, Finn i Chewbacca nakratko bivaju zarobljeni, ali ubrzo bježe s Otporom, kojeg su također obavijestili o tome gdje se BB-8 nalazi, te su izvršili protunapad. Unatoč tome što se Prvi Red povukao, Han je vidio da je njegov sin Kylo Ren oteo Rey. Među njihovim spasiteljima bila je Hanova žena, generalka Leia Organa. Ona je odvela Hana, Chewbaccu, Finna i BB-8 u bazu Otpora na D'Qar.

Otkriveno je da su Han i Leia znali da je njihov sin Kylo Ren i da je njegov prelazak na Tamnu stranu Sile uzrok njihovog otuđenja te Hanovog povratka krijumčarenju. Kako je Starkiller Base bila spremna da izbriše planetu D'Qar, mjesto gdje se nalazi središte Otpora, Otpor je planirao svoj samostalni napad. Finn im je pokazao nacrte baze koji su otkrili da je baza iskorištavala energiju sunca kako bi napravila superoružje. Također otkrio im je i slabu točku baze, a to je bio toplinski oscilator, koji u slučaju da bude uništen može destabilizirati jezgru i uništiti cijeli planet. Pošto je samo bilo pitanje vremena kada će se superoružje napuniti trebali su odmah krenuti u akciju. Kako su već imali iskustva u rušenju generatora koji su štitili superoružje, Solo i Chewbacca su volonirali da onemoguće štit. Prije nego što je otišao, Leia je rekla Hanu da pronađe njihovog sina i uvjeri ga da odbije Tamnu Silu i da se vrati svijetlu.

Han, Finn i Chewie su ušli u Millenium Falcon i krenuli u Starkiller Base, izlazeći iz hyperspacea unutar štita planete neposredno iznad površine i sletili na sami rub litice. Kada su ušli u bazu, zarobili su zapovjednicu Phasmu i prisilili je da spusti štittove. Kada su pronašli Rey krenuli su postavljati eksplozive.

Dok je postavljao eksplozive sa Chewbaccom, Han se suočio sa Benom na dugačkom mostu iznad masivne jame, gdje je probao odgovoriti svog sina od njegove destrukcije. Ben je dao svoj svjetlosni mač Solou govoreći mu da on mora učiniti samo jednu stvar. Nakon kratkog vremena emocionalne borbe, Ben je aktivirao svoje oružje i zabio ga u Solova prsa. Dok su Rey, Finn i Chewbacca gledali taj užas, Han je pomilovao lice svoga sina zadnji put prije nego što je pao u tamnu jamu. Hanova smrt je kasnije oplakivana od strane Leie, Chewbacce i Rey nakon što su uništili Starkiller Base.


*Jacena, Jaine i Anakin su Hanova i Leina djeca iz proširenog Star Wars svemira, dok u novim nastavcima filma imaju sina Bena (Kylo Ren)

Solo, Han Solo, Han

Autor/ica sarlacc/Martina Kitin  •  objavljeno 01.01.2004, 00:00  •  10.620 puta pročitano