Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

C-3PO

Ovaj Cybot Galactica 3PO – Series protocol droid je proizveden na planetu Affa više od stotinu godina prije Bitke kod Nabooa. Tijekom vremena memorija mu je brisana ali je okvir ostao i tako se C3PO našao na Tatooineu. Tu ga je Anakin Skywalker dogradio do te mjere da je postao mnogo napredniji od standardnih protokolarnih droida 3PO klase. Također ga je držao u tajnosti, bojeći se da mu ga ne oduzme njegov vlasnik Watto.

Broj 3 u imenu je značio Anakinovu želju da C-3PO postane treći član obitelji, uz njega i majku. C-3PO je bio aktiviran oko 95 PE. Kada je Qui – Gon oslobodio Anakina C-3PO je bio skoro dovršen.

Shmi Skywalker ga je zadržala i kada se udala za Cliegga Larsa droidu je dodana i vanjska ˝koža˝. Nakon što ga je Anakin uzeo sa sobom na putu za Genosis C-3PO se ponovno susreo sa R2-D2-om, i zajedno su doživjeli avanturu u tvornici droida. Tijekom Klonskih Ratova njihova memorija je obrisana i prodani su kao par. C-3PO kao prevoditelj za astrodroide je prodan Olagu Grecku u Kalarba Sustav. Movo Brattakin je C-3POu u nogu ugradio uređaj kojim je želio ubiti Olaga Grecka i Jace Frono na Boonda the Huttinom mjesecu. Nakon toga droidi su razdvojeni a C-3PO je, po nekim izvorima, završio u Imperijalnom Senatu kao prevoditelj. Tu se susreo sa R2-D2-om koji je radio kao astrodroid u Imperijalnoj Floti. Iako su imali razna zaduženja, održali su svoju verziju prijateljstva.

Kada je Leia poslala Artooa Obi – Wanu sa planovima Zvijezde Smrti C-3PO ga je slijedio bojeći se da će ga Imperij rastaviti. Tu su susreli Jawe a kasnije i obitelj Skywalker i slijedom događaja Luke je postao C-3POov četrdeset treći vlasnik. Služio je u bazi na Yavinu IV, Echo bazi na Hothu, sudjelovao je u Bitci kod Endora. U godinama Nove Republike Han i Leia su ga rabili kao glavnog prevoditelja u brojnim diplomatskim misijama.

Kada je nastupila invazija Yuuzhan Vongova C-3PO se počeo brinuti o vlastitoj smrtnosti jer su osvajači uništavali svakog droida na kojeg bi naišli. Unatoč tome, stajao je uz Lukea i republiku, čak i sudjelujući u prevođenju jezika Yuuzhan Vongova. Kada su se Vongovi konačno predali kod Coruscanta C-3PO se ponovno susreo s R2-om i odlučili su da se više nikada neće razdvajati.

C-3PO C-3PO

Autor/ica sarlacc  •  objavljeno 01.01.2004, 00:00  •  8.936 puta pročitano