Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

R2-D2

Artoo je astrodroid, vjerojatno kupljen za potrebe održavanja kraljevskog broda na Naboou.

Kao jedan od droida, i jedini preostali u bijegu s Nabooa, otišao je na Coruscant s kraljicom po pomoć protiv invazije Trade Federationa. U tom bijegu četiri droida u uništena u pokušaju popravka generatora štita, a Artoo ga je uspio popraviti i tako spasiti brod. Za to je nagrađen čišćenjem i stalnim prisustvom uz kraljicu.

Na Tatooineu je susreo C-3PO-a; iako je taj susret bio kratak, stvorio je podlogu za mnoge događaje u budućnosti. Kada se Anakin Skywalker vratio na Tatooine po svoju majku Artoo je bio s njim i tu je ponovno susreo C-3PO-a i zajedno su prošli Bitku kod Genosisa. Nakon pobjede u Bitci kod Nabooa Artoo je postao stalni Padmin pratilac, pokazavši se nezamjenjivim u mnogim slučajevima.

Kada je Pobunjenički Savez odlučio lansirati prvi veliki napad na Imperij Artoo je izabran za nosioca planova Prve Zvijezde Smrti. Ali Tantive IV, diplomatski brod princeze Leie je oštećen u borbi sa Star Destroyerom i princeza Leia ga je poslala na Tatooine da pronađe Bena Kenobija. Tu su ih uhvatili Jawe i prodali Owenu Larsu. Artoo je ipak otišao u pustinju potražiti Kenobija a slijedio ga je Luke. Napali su ih Tusken Raideri, Ben Kenobi ih je spasio a ostalo je povijest.

Doživio je brojna oštećenja kao Lukeov astrodroid a na Dagobahu ga je skoro pojela močvarna kreatura. Sudjelovao je i u Bitci kod Endora u napadu na generator štita Druge Zvijezde Smrti.

Kada su Yuuzhan Vongovi napali galaksiju Artoo se, zajedno sa Threepiom, našao pred pitanjem o životu i smrti jer su osvajači uništavali sve vidove tehnologije, posebice droide koje su držali bogohulnim imitacijama života.

Nakon predaje Vongova kod Coruscanta odlučili su da će svaki budući izazov dočekati kao i uvijek – zajedno.

R2-D2 R2-D2

Autor/ica sarlacc  •  objavljeno 01.01.2004, 00:00  •  10.305 puta pročitano