Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Dameron, Poe

Poe Dameron je ljudski pilot koji je služio u Novoj Republici i kasnije tijekom sukoba s Prvim redom.

Rođen dvije godine prije Bitke kod Endora kao sin poručnice Share Bey i narednika Kesa Damerona koji su se aktivno borili na strani Alijanse za povratak Republike. Njegova majka je bila pilot Zelene eskadrile (Green squadron) a otac je sudjelovao u opasnim izviđačkim misijama tako da je najviše vremena kao dijete Poe proveo sa svojim djedom. Nakon što su njegovi roditelji napustili aktivnu službu naselili su se na Yavinu 4 gdje su i zasadili dar dobiven od Lukea Skywalkera, drvo koje je osjećalo Snagu (Force). U rijetkim momentima kada je bio sa svojim roditeljima odrastao je slušajući priče svog oca i majke o bitkama tijekom Galaktičkog Građanskog rata. Sa svega šest godina započeo je učiti pilotirati na starom RZ-1 A-wing lovcu, a tragedija ga je zadesila kada je imao devet godina kada je u nesreći poginula njegova majka.

Dameron je postao pilot kao i njegova majka služeći tako Novu Republiku i vremenom je postao zapovjednik Rapier Squadrona. Bio je razočaran Republikom radi nevoljkosti poduzimanja akcija radi kršenja Galaktičkog mirovnog sporazuma potpisanog od strane Republike i Galaktičkog imperija od strane Prvog reda a to razočaranje je dovelo kasnije do bijega novom pokretu otpora (otprilike 30 godina nakon Bitke kod Endora), gdje je postao jedan od najpouzdanijih operativaca generala Leie Organe. Dameron letio pod pozivnim signalom Crni vođa (Black Leader) dok upravlja svojim posebno modificiranim lovcem Incom T-70 X-wing (nasljednik T.65 modela koji je bio glavni lovac u borbama na Yavinu i Endoru), crni jedan (Black one) a pomoć je imao u vidu astromech droida BB-8.

Kako je tijekom sukoba s Prvim redom situacija postajala sve teža, Organa je poslala Damerona da pronađe istraživača Lor San Tekkua na planetu Jakku koji je imao dio karte s kojom je trebalo pronaći nestalog Jedi Master Lukea Skywalkera. Nakon što je pronašao Tekkua i dobio traženi dio karte tijekom napada vojnika Prvog reda koje je vodio Kylo Ren Dameron je pokušao pobjeći, ali kako je njegov X-wing u borbi bio oštećen morao povjeriti kartu svom astromech droidu, BB-8 te je bio zarobljen. Odveden je na Imperijalni razarač Finalizer i uz pomoć stormtroopera FN-2187 kojem je kasnije dao ime Finn pobjegao je otevši TIE lovac, a nakon što su se srušili na planet Yakku.

Po katapultiranju iz lovca izgubio je svijest i za kratko vrijeme i pamćenje te odlutao u suprotnom smjeru od Finna. Nakon nekog vremena pronašao je lokalnog skupljača otpada te stekavšši njegovo povjerenje kasnije se vratio u bazu pokreta otpora na planetu D'Qar. Kasnije je sa svojom eskadrilom pomagao Finn, Rey, Han Solo i Chewbacci tijekom Bitke na Takodani dok su se oni nalazili pod napadom snaga Prvog reda u dvorcu Maz Kanate.

Kasnije je letio tijekom bitke u kojoj je uništeno superoružje poznato pod imenom Starkiller baza, a upravo je Dameron uspio dovršiti uništavanje oscilatora koji su oštetili postavljanjem eksploziva Finn, Rey, Han Solo i Chewbacca a što je dovelo do lančane reakcije koja je uništila cijelu Starkiller bazu.

Dameron, Poe

Autor/ica Roy23  •  objavljeno 30.12.2015, 14:12  •  4.877 puta pročitano