Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Darth Revan (Revan)

Revan je bio moć. Gledati u njega bilo je kao gledati u samo srce Sile. Čak se i tada moglo vidjeti da će Jediji koje je ubio biti zauvijek urezani na njegovoj duši– Jedi Master Kreia

Revan je bio jedino biće sa Silom jednakom kao i Anakin Skywalker – Odabrani, dok on sam nije bio odabran od strane Sile. Rodio se na planetu Obsodion blizu Korribana gdje je bio jedino dijete u farmerskoj obitelji. Jednoga je dana Revan slučajno pronašao stari Jedi Hram u kojemu se nalazio stari holocron. Zahvaljujući snazi Sile, mladi Revan je bio u mogućnosti isčitati podatke u holocronu koji su govorili o Sithovima, njihovoj alkemiji i Mračnoj strani Sile. Kada je vidio Jedije, Revan je odmah želio postati jedan od njih. Desetogodišnjak je to rekao svojim roditeljima kojima se to nije sviđalo, te nisu željeli da im sin ode, ne toliko zbog ljubavi, već zato što su mislili da tada neće biti nikoga da nastavi obiteljski posao. Kako su mu oba roditelja bila veoma pohlepna i samo su mislili na sebe, Revan je pod utjecajem bijesa, ubio svoje roditelje odjednom slomivši im sve kosti u tijelu.

Kada je bijes prešao, te kada je mladić vidio svojih ruku djelo, povukao se u sebe te se sakrio u Jedi Hram gdje ga je, par mjeseci kasnije, pronašao Jedi Master Vendar koji je osjetio podrhtavanje u Sili čiji je izvor bio Revan. Otkrivši stari jedi Hram i holocron te mladog force-sensetivea, Vendaru se posrećilo no on nije saznao strašnu sudbinu koja je zadesila Revanove roditelje, pošto je mladić samo šutio, potpuno povučen u sebe. Nakon par mjeseci na Dantooineu, gdje je bio podučavan u Jedi enklavi, Revan se oporavio i počeo sa svojim treningom, na početku vođen Vendarom, da bi sa petnaest godina dobio Kreiu kao mentoricu.

Godine su prolazile i mladić je stasao u Jedia, veoma drskog i tvrdoglavog, no u isto vrijeme veoma utjecajnog, otmjenog te skromnog.

Njegov bliski i najbolji prijatelj Malak je također bio veoma snažan u Sili, no ne kao Revan. Revan je definitivno bio jači od para. Revanov originalni Jedi Master je bila Kreia, no kako je bio doista poseban, on je učio i od drugih mentora kao što su Masteri Zhar, Dorak i Kae. No nakon što je naučio sve što je mogao od ovih učitelja, vratio se natrag Krei koja ga je morala učiti dalje sve dok ne bi postao Knight. Kreia nije imala što naučiti mladog Padawana koji je svaki dan postajao sve moćniji i moćniji u Sili. Revan je tokom slobodna vremena radio na droidu koji će kasnije biti poznat kao HK-47 jedan od najvećih ubojica u galaksiji.

Revan je jednom prilikom sa Malakom slučajno nabasao na stari hram na Dantooineu gdje je pronašao dio mape Star Forgea – goleme, masivne postaje koja se služila Mračnom stranom kako bi proizvodila beskrajne legije brodova. Ta postaja je bila od Rakataknaca, prastare civilizacije. Revan je bio zaintrigiran tim pronalaskom te se odlučio na daljnu potragu za ovim izvanrednim oružjem.

Četiri tisuće godina prije nastanka zlog Galaktičkog Imperija, ratnička rasa zvana Mandaloriani, počeli su pljačkati rubne svjetove galaksije. Jedi Order je inzistirao na ne uplitanju u rat, nadajući se sigurnom, mirnom rješenju.

Revan, zajedno sa svojim prijateljem Malakom poveo je silu pobunjeničkih Jedi Vitezova s Republičkom armadom kojom je zapovijedao (uz Revana) i kapetan Saul Karath u svom Leviathanu. Mada je bio Padawan kada je otišao iz Jedi Ordera, Revana su slušali i Jedi Vitezovi kao i Učitelji. Nakon mnogih borbi, Revan je potukao napadače i otjerao ih iz Republičkog svemira da bi na kraju završio rat na Malachoru V gdje je, lagano pod utjecajem Mračne strane Sile koju je zadobio tokom rata zbog pretjerane samopouzdanosti, naredio strašan zahtjev svom najboljem generalu – Jedi Knightu nepoznata imena, Jediju koji će par godina kasnije uništiti zle Sith lordove, Jediju koji je bio poznat kasnije samo kao – Exile.

Exileu je bilo naređeno da upotrijebi najmoćnije oružje tog vremena, oružje koje bi moglo lagano parirati čak i strašnoj Imperijskoj Zvijezdi Smrti – Mass Shadow Generator. Exile je naredio svom najboljem čovjeku – Republičkom mehaničaru i geniju – Bao Duru da upotrijebi taj svoj najnoviji i najsmrtonosniji izum. Generator je uništio cijelu Mandaloriansku flotu kao i pola Republičke flote.

Dok su se Republički brodovi regrupirali i pripremali za povratak u svoj teritorij, Revan je otkrio prastaru Sith Akademiju na uništenom Malachoru. Tryus Acaddemy je doista bila jaka u Mračnoj strani, gdje je Revan bio nemoćan te joj se na poslijetku i predao dok je istraživao Akademiju. Uzeo je titulu Lorda Sitha i počeo svoju dominaciju nad već ionako oslabljenu Republiku – njegov cilj je bio jednak kao i svim Sithovima – uništenje Jedi Ordera.

Nakon korupcije od Mračne strane Sile, Revan je poveo ostatke Republičke flote koje su bile pod njegovom vlašću te ih poveo u potragu za ostalim mapama Star Forgea uz pomoć kojih bi pronašao i oružje. Godinu dana kasnije, Sithovi Malak i Revan pronašli su sve dijelove mape Star Forgea te su na kraju našli i stari planet Rakkatanaca. Upotrijebivši svu snagu postaje, dva Sitha su napravila masivnu flotu brodova te s njima krenuli u napad na staru Republiku. U ovoj novoj vojsci pronašli su se i nekoć vjerni Republički časnici kao i poštovani Jediji.

Skoro uništivši cijelu vojsku Republike, Sithovi su naišli na prepreku – mlada Jedi učenica – Bastila Shan infiltrilala je tokom jedne bitke na Revanov brod gdje je sa skupinom Jedija napala Sith Lorda Revana. Koristivši jedinstveni Force Power – Battle Meditation koji je povećao efektivnost borbe stare Republike protiv Sith flote, Republika je počela dobivati nadu. No kako god inspirirana bila, flota stare Republike nije se mogla mjeriti sa beskrajnom Sith armadom. Bastila i njena tri Jedi prijatelja – Padawani Hikuan Gurttah, Kalem Losok i Jedi Knight Zassen Volt su se ukrcali na brod gdje su započeli opasnu borbu protiv Darth Revana. Bilo je sigurno da bi Mračni gospodar lagano uništio četiri Jedija, makar su trojca njih bila Masteri, no nije dobio priliku pošto je njegov učenik Darth Malak odlučio uništiti svoga Gospodara kao i Bastilu i time pobjediti – The Sith Way. Naredivši da se puca na Revanov brod, Malak je onesposobio svoga Mastera i Bastilu.

Revan, napola mrtav bio je ipak spašen od Jedija, točnije od Bastile koja je upotrijebila i još jedan od svojih posebnih Force Powera – Force Link kojim je uspjela povezati svoj um s Revanovim i tako mu omogućiti da preživi. Godinu dana kasnije, Revan, s potpunom amnezijom te pod drugčijim imenom i identitetom bio je inlistiran kao jedan od top-vojnika pod Bastilom Shan na brodu Endar Spire. Malak je u međuvremenu mislio kako je njegov Master mrtav te se posvetio lovu na Bastilu zbog njenog Battle Meditationa.

U orbiti planeta Taris, Endar Spire je bio napadnut od strane Sitha. Prije nego li je brod bio potpuno uništen, Bastila je uspjela pobjeći na Taris, a iza nje i Revan, koji je uz pomoć kolege ratnika Cartha Onasia također uspio pobjeći u kapsuli za spašavanje na planet ispod. Sithovi su napravili blokadu na Tarisu ikako im Bastila ne bi pobjegla, no nisu znali da je mlada Jedi učenica bila zarobljena od strane swoop bande zvane Black Vulcars koji se je namjeravali dati kao prvu nagradu pobjedniku swoop utrke, Bastila je trebala postati rob šampionu trke. Revan je uz pomoć same Sile odvozio opasnu utrku utrkajuči se s najboljim trkačim u galaksiji. Kao pobjednik utrke, Revan je oslobodio Bastilu te ujedno i uništio Black Vulcarse. U orbiti Tarisa, Sith flota je čekala. Darth Malak, kojemu je dojadilo čekanje, naredio je da se Taris uništi, te ujedno s planetom i Bastila. Razorna moć Leviathana i ostalih brodova, uništila je čitav planet, no nije Bastilu, Revana i ostatak nove posade koje su upoznali tokom avantura na planetu; oni su uspjeli pobjeći Ebon Hawkom – najbržim brodom u galaksiji koji je pripadao bivšem crime-lordu Daviku Kangu.

Revan i njegova posada su prvo otišli do Jedi enklave na Dantooineu, gdje Bastila je uvjerila Jedi Vijeće da ponovno treniraju bivšeg Dark Lorda u puteve Jedija, pošto im je on bio jedina nada za spas galaksije. Revan je, pred kraj svoga treninga, izradio novi lightsaber s kristalom pronađenim u špiljama na Dantooineu. Prodigal Jedi je izradio svoj lightsaber u roku od par minuta, što je dokazivalo veliku moć u Sili. Tokom njegovog završnog treninga, rehabilitirani Jedi je spasio Juhani, Jedi Padawana koja je pala pod utjecaj Mračne strane. Par dana kasnije, on i Bastila su poslani da istraže stare ruševine nedaleko Jedi enklave. Prvi dio karte ukazivao je na još četiri planeta na kojima se nalaze ostali dijelovi – samo sa svim dijelovima karte, Rakatanski Star Forge mogao je biti pronađen. Mapa je ukazivala na Tatooine, Kashyyk, Manaan i Korriban. Revan je mogao nastaviti svoju potragu za tim legendarnim oružjem, potragu koju je davno započeo, samo što bi je ovoga puta, koristio za spas Republike, a ne za njeno uništenje kako je prije namjeravao.

Posada Ebon Hawka se zaputla na naznačene planete, prateći stope Revana koje je ostavio godinama prije. Svaki put kada bi pronašli dio mape, Mračna aura bi im uvijek nanosila probleme otvaranja same Mape. U dodatku, posada se našla napadnuta mnogo puta od strane Sith ratnika, Bounty Huntera te ostaloga galaktičkog ološa željnog kredita. No s Revanom na njihovoj strani, sve prijetnje su otjerane više puta.

Nakon što su otkrili sve dijelove Star mapa, Revana i njegove prijatelje je zaborila Sith flota, točnije, matični brod – Leviathan. Na Leviathanu, posada je uspjela pobjeći iz njihovih ćelija, a dok su bježali do Hawka, Revan je bio prisiljen stati nasuprot svom bivšem prijatelju i kasnije mračnom učeniku – Malaku. Spektakularni lightsaber duel je iskrsnuo, gdje je malak Revanu, rekao cijelu istinu, prisjetivši ga na njegovo porijeklo, na njegov pravi identitet. Duel je kulminirao Bastilinim zarobljeništvom od strane Malaka, jer je željela spasiti Revana koji još nije potpuno dorastao svom bivšem učeniku. Bastila je uskočila i radi osobnijeg, intimnijeg razloga – zbog ljubavi. Revan i Bastila su se naime, tijeko svojih avantura u potrazi za Star Mapovima, zaljubili jedno u drugo, prekršivši Jedi zavjet.

Kako nije bilo drugog izbora, Revan je bio prisiljen pobjeći, i ostaviti Bastilu u Malakovim rukama, dok ne pronađe Star Forge, pošto je on još uvijek bio imperativna misija. Revan i njegova posada su na kraju ipak uspjeli pronaći staro oružje, na udaljenom, prastarom, mističnom planetu Rakata.

Nakon što je uspio steći potporu ovoga starog, divljeg i primitivnog naroda, Revan se morao sukobiti i sa Bastilom, koja je, nakon tjedana mučenja od strane Darth Malaka bila potpuno predana Mračnoj strani Sile. Oboružana Double-Bladed Lightsaberom, bastila je bila i više nego dostojan protivnik Revanu koji je, tokom tih istih tjedana, zbog ljubavi i želje da spasi Bastilu, meditirao i uvježbavao se na planetu Rakatanaca sve dok nije dostigao svoj vrhunac. Najveći Jedi je ponovno postao najveći, ako ne i bolji od sebe samoga. Bastila, nakon što je bila poražena, pokušala preobratiti Revana na Mračnu stranu Sile još jednom, no ovoga puta, Revan, bivši Dark Lord of the Sith, najveći zlikovac u galaksiji svoga vremena, nije pokleknuo... nije pao. Snagu mu je dala moć ljubavi prema Bastili. Istu tu snagu je okrenuo protiv same Bastile, koju je na kraju, u bijesu i izgubljena u uzburkanom moru osjećaja, pobjegla na Star Forge, svome gospodaru i Masteru – Darth Malaku. Revan ju je slijedio sa svojim suborcima, dok je flota Stare Republike napravila vlastitu ofenzivu na golemu postaju.

Na Star Forgeu, Revan, Jolee Bindo (bivši Jedi, a sada Shadow Jedi) i Juhani skupa sa pridošlim Jediima su se borili protiv Sithova u epskoj bitci s tisuću lightsabera. Mrtvih je bilo na sve strane, no Jediji, makar ih je bilo znatno manje su pobjedili, zahvaljujući Revanu koji je sam uništio više od dvije stotine Sithova.

Bastila i Revan su ponovno ukrstili sablje, da bi Bastila ponovno poklekla pred Revanom. Ponovno koristivši njihovu snažnu sponu ljubavi, Revan je vratio Bastilu na Svijetlu stranu Sile gdje su se njih dvoje, nakon strastvenog poljupca dogovorili da će Bastila ponovno iskoristiti svoj Battle Meditation kako bi pomogla republičkoj floti protiv Star Forgea dok će Revan, ići do Malaka.

Republička flota, pod zapovjedništvom Jedi Master Vendara je lagano gubila zbog sve većeg broja Sith krstarica koje su se bez prestanka stvarale iz Mračnog Star Forgea.

Susret i bitka koja je odredila budućnost čitave galaksije, ovisila je o dvojci prijatelja, suboraca i na kraju, neprijatelja... Na mostu Star Forgea, njegov prijatelj je čekao, okružen Jediima u kolto-tankovima koji su pali tokom borbe na Star Forgeu, Malak je crpio njihovu Silu, i tako pojačavao već i previše moćnu, svoju.

Njegov prijatelj, bivši Mentor na putu ka Mračnoj strani, Revan se pojavio na mostu. Epski lightsaber duel je izbio. Dok je Bastila pomagala Republičkoj floti u njihovu očajničku pokušaju zaustavljanja Malaka, i dok je posada Ebon Hawka čistila ostatke Sithova u Star Forgeu te nestrpljivo očekivala Revanov i Bastilin povratak, na mostu Forgea, frcale su iskre sabera. Malak, uvidjevši kako je slabiji od Revana koji je više postao moćniji sada, na Svijetloj, nego na Mračnoj strani Sile, iskoristio je napola mrtve Jediije, to jest, njihovu Sile kako bi se napunio. I dok se punio i punio, Revan se sve više i više trudio. Uvidjevši da je Malak postao premoćan, Revan je svojim lightsaberom počeo uništavati kolt-tankove i tako ubijati, skoro već mrtve Jedi Vitezove. Revan je koristio Saber Throw tehniku gdje je izdaleka gađao mete kako se ne bi ugrozio od Malaka. No, Dark Lord je svojim saberom prepolovio Revanovu sablju. Sada potpuno nenaoružan, Malak je nasrnuo na svoga biveš gospodara, no bio je iznenađen kada je Revan izvukao novi saber, točnije Sith lightsaber, onaj koji je dobio tokom njegova boravka na Korribanu, na Sith akademiji. Ni trenutka se Revan nije prepustio strahu ni mržnji, već je ostao pasivan, poput pravog Viteza Jedija.

Tokom bitke, Revan je isključio saber i stao mirno u sredinu mosta. Malak, zbunjen ovim aktom, iskoristio je vrijeme kako bi izvukao što više energije iz trupala jedija preostalih u dva neuništena kolto-tanka. Kada se napunio, Malak je ponovno nasrnuo na Revana koji se nasmijao, aktivirao svoj saber te se nastavio boriti. Koliko god Malak imao Silu, nije bio moćniji od Revana. Što bi Malak postao moćniji, to bi se Revanu udvostručila snaga; zato je i stao na trenutak, da fokusira Silu. Doista, Sila je bila moćna u njemu, on je bio Sila.

Na poslijetku, Malak je pao. Prije njegove smrti, Revan se ispričao najboljem prijatelju što ga je prvobitno i poveo Mračnom stazom, makar je Malak išao tim putem svojevoljno. Malak je prihvatio prijateljevu ispriku, shvativši da je jedino sebe mogao kriviti zbog pada. Tada je Darth Malak, Lord of The Sith, umro u tami, a Star Forge je uništen zahvaljujući Bastili i Republičkoj floti.

Godinu dana kasnije, Revan je ostavio Republiku, svoje prijatelje i Bastilu jer se sjetio ostataka prvobitnog Sith Carstva koje je kao Dark lord otkrio godinama ranije. Nadajući se da će zaustaviti tu armadu prije nego ona uništi i ovako oslabljenu Republiku, Revan se oprostio od svojih devet suboraca znajući da nitko od njih ne bi bio siguran ako bi pošao s njim na mjesta na kojima je samo on mogao hodati. Povjerio je Admiralu Carthu Onasiu Republiku, i rekao je doviđenja svojoj ljubavi.

- Bilo bi bolje.. - Kreia se kasnije sjeća - da ju je natjerao da shvati.

No ona je bila tvrdoglava, i nije razumjela rat kao Revan. Tada je Revan nestao, ostavljajući T3-M4 i HK-47 na rubu poznatog svemira.

Hoće li se Revan ikad vratiti... nije poznato, no jedno je sigurno; Legende ne umiru lako.

Napomena: Revan je lightsider to jest na kraju završi na light sideu. Dokaz od Lucasartsa: In the sequel to Knights of the Old Republic, Knights of the Old Republic II: The Sith Lords, both endings are left open as possibilities, the course of events after Malak"s death being nearly the same regardless of Revans choice. Despite this, Lucasfilm has stated that the true, historically canonical ending is the light side choice.

Darth Revan (Revan)

Autor/ica sarlacc  •  objavljeno 17.12.2004, 20:46  •  15.277 puta pročitano