Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Îmwe, Chirrut

Chirrut Îmwe bio je slijep čovjek rođen na Mjesecu Jedha u 52. godini BBY. Jedan od čuvara Whill, reda duhovnih ratničkih redovnika, bio je aktivan za vrijeme vladavine Galaktičkog Carstva te je djelovao kao putujući propovjednik u gradu Jedha. Pored svog prijatelja i zaštitnika, Baze Malbusa, Îmwe je postao dio volonterske grupe Pobunjenika zaduženih za krađu planova prve Zvijezde Smrti. Îmwe je umro tijekom bitke na Scarifu u 0. godini BBY nakon što je pomogao Jyn Erso i Cassianu Andoru u provaljivanju imperijalnog arhiva.

Rani život

Rođen u 52. BBY, Chirrut Îmwe je živio na Mjesecu Jedha gdje je postao članom čuvara Whills zajedno s dugogodišnjim prijateljem Baze Malbusom. U 1. Godini BBY, godinu dana prije nego što su se pridružili Pobunjenicima, Îmweov glas je čuo Padawan Ezra Bridger na mjestu između vremena i prostora.

Pridruživanje Saw-ovim partizanima

Ubrzo nakon što je Saw Gerrera stigao na Jedhu, Chirrutu i Bazeu je prišao Beezer Fortuna, jedan od glavnih Saw-ovih ljudi. Dvojac je pristao pridružiti se partizanima, pod uvjetom da će sirotište, koje je bilo pod okriljem njihovih prijatelja, dobivati bilokakve zalihe, ukoliko bude bilo potrebno. Partizani su uvelike potcijenili Chirrutove sposobnosti, izostavljajući ga iz mnogih misija, dok se Chirrut nije dokazao koliko je zaista sposoban. Kako su se Sawovi napadi povećavali, Imperij je počeo sve više i više napadati Jedhu. To je rezultiralo većim brojem siročadi, što je značilo da im je bilo potrebno više potrepština. Chirrut i Baze znali su da siročad ne može zauvijek ostati na Jedhi, pa su se dogovorili s partizanima da ukradu imperijalni brod klase Sentinel. Međutim, kako su započeli sa svojim planom, Beezer i dva druga partizana izdali su Chirruta i Bazea, pokušavajući ukrasti brod za sebe kako bi ga upotrijebili kao eksploziv protiv imperijalnog razarača koji je lebdio nad gradom. Chirrut je uspio uvjeriti Beezera da njihov potez neće dobiti više uzleta ako se sazna da je Saw spriječio bijeg siročadi. Prateći Chirrutovo obrazloženje, Beezer im je predao brod. To je okončalo njihov odnos sa Sawom, ostavljajući ih vrlo lošim uvjetima.

Prvi susret sa Jyn Erso 

Devetnaest godina nakon što je Sheev Palpatine pretvorio Galaktičku Republiku u Galaktičko Carstvo, Îmwe je bio propovijedao o Sili kad je upoznao Jyn Erso. Pitao ju je li znala što su Kyber kristali nakon što je osjetio da nosi jednog na ogrlici; rekla mu je da oni pokreću svjetlosne mačeve Jedija. Potom je otišla s kapetanom Cassianom Andorom. 

Pridruživanje Pobuni

Kasnije, za vrijeme sukoba koji se dogodio u Jedha City-u, Îmwe je pomogao Andoru, Jyn i droidu K-2SO pobijediti skupinu jurišnika. Koristeći svoj sluh kako bi odredio položaje približavajućih vojnika, on ih je napao sa svojim štapom, te ih je brzo srušio. Tada je Malbus pucao i ubio skupinu jurišnika koja se približavala iza Îmwea. Nakon što su saznali zašto su Jyn Erso i Cassian Andor bili tamo, došla je skupina pobunjenika Saw Gerrere i stavila vreće na njihove glave, što je Îmweu zasmetalo jer je već bio slijep i nije mogao vidjeti gdje ga ionako vode.

Oni su odvedeni u Gerrerino skrovište i smješteni u ćeliju. U ćeliji Îmwe je ponovljao frazu: "Ja sam jedan sa Silom. Sila je sa mnom." Malbus nije vjerovao da će Îmweova molitva otvoriti vrata ćelije. Îmwe je pitao Andora je li ikad bio zatočen u nekoj drugoj ćeliji, a Andor mu je rekao da mu je ovo prvi put.  Îmwe mu je rekao da postoji više vrsta ćelija te da je osjećao da je Andor nosio svoju ćeliju sa sobom gdje god išao. Îmwe je tada osjetio da je netko u ćeliji pokraj njih. Ispostavilo se da je bio bivši imperijalni pilot  Bodhi Rook. Naposljetku su uspjeli pobjeći, jer je Jedha City bio imperijalnim superoružjem, Zvijezdom Smrti. Îmwe je pobjegao s ostalima na U-Wingu.

Misija za Eadu

Dok je bio na brodu U-Wing, Îmwe je ispitivao Malbusa o Jedha City, na što  mu je rekao da je posve uništen. Jyn je Andoru ispričala o slabosti koju je njezin otac stavio u Zvijezdu Smrti, pa je skupina krenula prema Eadu. Čim su se našli na planetu, Andor i Rook izašli su u izviđanje rafinerije. Nakon što je Andor pitao Baze-a izgleda li kao ubojica, Baze mu je rekao da izgleda kao prijatelj. Erso je sumnjala u to, a Îmwe joj je rekao da Sila mračno teče oko stvorenja koje će ubiti. Bojeći se da će Andor ubiti njezinog oca, krenula je u potragu za njim. Nekoliko trenutaka prije nego što je Erso otišla, K-2SO ju je podsjetio da je Andorovo oružje postavljeno u snajpersku poziciju, podupirući Ersin strah da Andor planira ubiti njezinog oca. Îmwe je kasnije slijedio Ersa. Baze je ubrzo slijedio. Baze i Îmwe su se zaustavili na grebenu za bolji pregled situacije. Kada su pobunjenički lovci stigli, Îmwe je koristio svoj lûk da bi oborio TIE Fighter, koji se srušio u turbo laserski toranj. Ubrzo nakon što su Baze i Îmwe krenuli prema shuttleu koji je K-2SO ukrao, krenuli su prema Yavinu 4. 

Bitka za Scarif

Nakon što je Savez rekao Jyn Erso da joj ne mogu priuštiti slanje pobunjeničke flote na Scarif, Îmwe je bio među onima koji su se odlučili boriti s njom. Kad su stigli na planet, Îmwe i Malbus bili su odabrani za zapovijedanje skupine zadužene za postavljanje ekspozivnih naboja koji bi izmamio jurišnike. Nakon što su pobili par jurišnika, krenuli su prema ulasku u kompleks. Îmwe i Malbus držali su liniju s drugim pobunjenicima sve dok AT-AT nisu stigli na njihovu poziciju. Îmwe i ostali su bježali prema skloništima. Nakon što je shvatio da je glavni prekidač trebao biti okrenut za pobunjenike kako bi primili planove Zvijezde Smrti, izašao je na bojno polje kako bi aktivirao prekidač, ponavljajući svoju mantru: "Ja sam jedan sa Silom. Sila je sa mnom." Uspijevajući da ne bude pogođen, Chirrut je aktivirao prekidač netom prije nego što je zraka iz blastera pogodila spremnik za gorivo, čime je došlo do eksplozije, šaljući ga u zrak. Malbus, vidjevši da je ranjen, otišao je na bojno polje kako bi mu pomogao, pucajući u ssvakog jurišnika. Îmwe je uskoro umro u rukama prijatelja, rekavši Malbusu da ne tuguje: ako bi se Malbus okrenuo Sili, uvijek bi ga mogao naći.

Karakter i osobine

Chirrut Îmwe bio je slijep tamnoputi čovjek s blijedo plavim očima i crnom kosom. Iako su mu nedostajale sposobnosti Sile, Îmwe je bio predani vjernik putevima Jedija, noseći jednostavan štap i tradicionalni lûk, u suprotnosti s više pragmatičnom osobnošću njegova partnera, Baze-a, Njegova predanost duhovnosti pomogla mu je prevladati sljepoću, postajući strašnim ratnikom. Îmweove Zama-shiwo vještine su mu navodno dale nadnaravne moći koje bi alternirale njegovo srce i unos kisika. Îmwe je pod velom tajne čuvao razlog njegove sljepoće.

Îmwe, Chirrut

Autor/ica Ivan Ružić  •  objavljeno 29.03.2018, 12:52  •  3.811 puta pročitano