Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Starkiller baza

Starkiller Base je bio pokretni ledeni planet koji se nalazio u Nepoznatim Regijama, a služio je kao utvrda Prvog Reda tri desetljeća nakon bitke kod Endora. Planet je bio naoružan superoružjem koje je bilo sposobno uništiti cijele zvjezdane sustave udaljene više od pola galaksije, a punilo se proždirući okolne zvijezde crpeći njihovu solarnu energiju. Gledali su na tu sposobnost kao na revoluciju u mogućnosti uništavanja planeta kakvu je imala Zvijezda Smrti Galaktičkog Carstva. Pošto je oružje radilo na tip tamne energije pod imenom "quintessence" (suština, srž), koja je sveprisutna u svemiru, Prvi Red je praktički imao neiscrpan izvor energije. Iscrpljenu energiju iz zvijezda u jezgri planeta bi držala prirodna magnetna sila, ali i umjetno napravljeno zatvoreno polje koje je održavala mašinerija smještena u kori planeta. Energija koju je oružje crpilo bila je prevelika da bi ju samo magnetno polje planeta zadržalo pa je u kori bio ugrožen termalni oscilator, toliko velik da se mogao vidjeti iz atmosfere, koji je generirao oscilirajuće umjetno zatvoreno polje. Oscilirajuće polje moglo je zadržati mnogo veću energiju od statičnog. Iako je termalni oscilator cilindrićnog oblika uvelike pojačao snagu i kapacitet oružja, bila je to jedina slaba točka na planetu, koju su Pokret otpora kasnije i iskoristio. Utvrdom je zapovijedao neslužbeni trijumvirat sastavljen od generala Huxa, Kylo Rena i kapetanice Phasme. Baza je bila zaštićena planetarnim štitom, dovoljno jakim da spriječi bilo kakvu štetu prouzročenu bombardiranjem. Kroz štit je mogao proći samo brod koji izlazi iz hyperspacea između štita i površine planeta, što pilotu ostavlja tek nešto manje od jedne sekunde manevarskog prostora. Millennium Falcon upravljan od strane Han Sola, uspio je proći kroz štit te se srušio na rubu litice. Kasnije su deaktivirali i sam štit.
Planet je u konačnici bio uništen u napadu Pokreta otpora zbog slabe točke u dizajnu koju je iskoristio najbolji pilot Poe Dameron, uzrokujući imploziju cijelog planeta trenutke prije ispaljivanja na D'Qar, bazu Pokreta otpora. Planet se nakon toga pretvorio u zvijezdu zbog velike količine uskladištene energije iz zvijezda.

Starkiller baza Starkiller baza

Autor/ica Logyx   •  objavljeno 04.03.2016, 22:25  •  4.937 puta pročitano