Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Tano, Ahsoka

Togrutanka Ahsoka Tano, bila je Padawan učenica Anakina Skywalkera i heroj Ratova klonova. Uz Anakina, izrasla je iz tvrdoglave učenice u zrelu vođu, ali sudbina ju je odvela u sasvim drugom smjeru od Jedija.

Ahsoku Tano pronašao je i uveo u Red Jedija Plo Koon kada je imala samo tri godine. S 14 godina Jedi Učitelj Yoda odobrio joj je rank Padawana i dodijelio je naučavanju Anakina Skywalkera, snažnog, ali i nesmotrenog Jedi viteza. Anakin se ježio na pomisao obučavanja mladih Padawana, a njihov odnos je ispočetka bio nestašan i svadljiv; nazvao ju je „Snips“ zbog njenog domišljatog odgovaranja na sve, a ona je njega zvala „Skyguy“. Ipak, njihov odnos je postajao prisniji, a Anakin ju je počeo cijeniti kada je Ahsoka na dosjetljiv način uništila separatistički generator štita i tako spasila mu život.

Kroz cijelo vrijeme Ratova klonova, Ahsoka je proživljavala puno uspona i padova, razočarenja i uspjeha. Uspješno se borila rame uz rame Klonskog kapetana Rexa, kojeg je obranila i spasila od Generala Grievousa, zloglasnog ubojicu Jedija. Uz uspjehe, doživjela je i teške poraze, kada je na svojoj prvoj zapovjednoj dužnosti ignorirala izravnu zapovijed za povlačenjem, što je rezultiralo pogibijom njene cijele borilačke eskadrile. Nakon tog neuspjeha naučila je vrijednu lekciju o odgovornosti i potrebi slušanja i poštivanja naređenja. Kasnije, za vrijeme straže u Jedi Arhivu, Ahsoka se susrela s nadaleko poznatim lovcem na glave Cad Baneom koji je usprkos strogim mjerama zaštite ukrao jedan od holokrona, ali je Ahsoka uspjela razotkriti njegovu mjenjoliku pomoćnicu, Catou Parasitti, da bi kasnije s Anakinom uspjela i vratiti ukradeni artefakt.

Odrastajući u vrijeme Ratova klonova, Ahsoka se upoznala s kompleksnošću politike, kao i njenom privlačnošću. Na planetu Raxusu, upoznala je mladog separatista Luxa Bonterija, preko kojeg je pobliže upoznala specifičnosti separatističkih htijenja, te da oni nisu jedinstveni u svojim nastojanjima, niti su neprijatelj Republici već da ih dosta imaju opravdane razloge odvajanja od Republike. Kroz njihovo prijateljevanje, između njih se razvila privlačnost, ali njeni Jedi zavjeti su joj zabranjivali bilo kakvo emocionalno vezanje za njega.

Kako je rat napredovao, Ahsoka se razvijala u zrelu osobu s odlikama prave vođe. Nakon što je zarobljena od strane Trandoshansa kako bi poslužila kao sportska lovina, uspješno je povela pobunu, zahvaljujući svojoj kreativnosti i pobunjeničkom ponašanju za koje je zasigurno zaslužan njen Učitelj, Anakin Skywalker. Nakon ovih događaja, otpratila je skupinu mladih koji tek trebaju postati Jedi učenici, na planet Ilum gdje su prošli ritualni obred pod nazivom The Gathering (okupljanje, zborovanje) koje je za svakog pristupnika uključivalo konstrukciju svog prvog svjetlosnog mača. Upravo je Ahsoka zaslužna za brigu oko mladih učenika kad god je nešto pošlo po zlu.

Ahsokina sudba kroz život kao Jedi okrenula se naopačke kada joj je smješteno za bombaški napad u Jedi hramu. Svi dokazi su bili čvrsti i ukazivali su na njenu krivnju, uslijed čega je pobjegla, u očajničkom pokušaju rasvjetljavanja tih nesretnih događaja koji su oblatili njeno ime. Ahsoka je u međuvremenu uhvaćena i izbačena iz Jedi reda. Anakin nikada nije posumnjao u Ahsokinu nevinost sve dok nije i dokazao da je Jedi Barissa Offee, Ahsokina prijateljica, bila iza cijele namještaljke. Ahsoka je oslobođena optužbi, ali je odbila povratak u Jedi red te je dalje u život krenula svojim putem.

Tano, Ahsoka Tano, Ahsoka Tano, Ahsoka

Autor/ica D.K.  •  objavljeno 10.11.2016, 15:17  •  7.120 puta pročitano