Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Yoda, Jedi Master

Yoda, prastari i poštovani Jedi učitelj, proživio je svoje posljednje godine na močvarnom planetu Dagobahu. Kao 900-godišnjak, Yoda je Jedije trenirao punih osam stoljeća i bio je veoma snažan u Sili. Među njegovim su posljednjim učenicima bili oni najvažniji (i najnepromišljeniji) Jediji u bližoj povijesti, Obi-Wan Kenobi i Luke Skywalker.

Kad mu je bilo 700 godina, služio je vijeću Jedi učitelja podučavajući učenike na masivnom trenažnom brodu Chu'unthor. Brod se srušio na planet Dathomir. Jediji su brod pokušali osloboditi od močvarnih okova, ali su ih potjerale Dathomirske Noćne sestre.

Yoda je imao važnu ulogu u Vijeću. Služio je uz velikane poput Macea Windua i Ki-Adi-Mundija. Čim su mladi učenici postizali prve korake Jedi učenja, to su činili pod njegovim vodstvom. Mnogi su najveći Jediji kao djeca trenirali pod Yodinim vodstvom. Učili su u grupama nazvanim klanovi. Kad su se približili tinejdžerskim godinama, dodjeljivani su starijem Jedi vitezu ili učitelju da nastave učenje jedan na jedan.

Tokom posljednjih godina Republike, na nju je pao plašt tamne strane i Yoda je postao zabrinut. Pojava tamne strane je uzrokovala nemir u Sili tako jak da je pomračio uvid Jedija u važne stvari i događaje. Osjećajući veliku nesigurnost budućnosti, Yoda je prepoznao potrebu za odgovorima. Vijeće Jedija je poslalo Obi-Wan Kenobija da istraži pokušaj atentata koji su najvjerojatnije izvršili separatisti. Ono što je pronašao je bilo mnogo zabrinjavajuće.

Cijela je vojska klonova tajno stvorena za Republiku, po naredbi pokojnog Jedija, Sifo-Dyasa. Nitko u Vijeću nije bio svjestan toga, niti predvidio takav razvoj događaja. Daljnja je istraga otkrila da se separatisti pripremaju za rat. Grof Dooku, jedan od Yodinih bivših učenika, je pripremao vojsku droida Poslovnog ceha. Nešto je trebalo učiniti.

Vrhovni kancelar Palpatine, kome su dane izvršne ovlasti, odlučio je prigrliti vojsku klonova i Jedijima je naredio akciju. Yoda je krenuo na daleki svijet Kamino da pokupi novostvorenu vojsku i došao na Geonosis da spasi preživjele Jedije.

Dok su se klonovi sukobili s droidima, Klonski rat je počeo. Yoda je, kao general, nadgledao bitku iz zapovjednog centra. Klonovi su uspjeli odnijeti pobjedu, iako su mnogi separatisti pobjegli. Yoda je slijedio instinkte i došao u zamračeni hangar gdje je Dooku opasno ranio Kenobija i Anakina Skywalkera.

Yoda i Dooku su se sukobili, prvo u moćima Sile a potom je Dooku pokušao zdrobiti svog bivšeg učitelja rušenjem ostataka krova na njega. Yoda je te ostatke lako odbio, kao i ostale napade, uključujući munje Sile. Dvoboj se nastavio svjetlosnim mačevima. Na vrhuncu dvoboja dva učitelja se pokazivala zapanjujuću brzinu i okretnost. Yoda je, potpomognut Silom, skakao i letio zrakom istovremeno probijajući Dookuove obrane. Dooku je uspio pobjeći koristeći Silu da na Anakina i Obi-Wana sruši metalni stup. Znajući da će mu Yodina briga za dvojicu dati vremena, Dooku je uspio pobjeći dok je star Jedi spašavao suborce.

Pobjedu u prvoj bitci rata je odnijela Republika, ali je Yoda ipak bio zabrinut. Bilo je to burno vrijeme za Jedije. Neki su od njih, ne slažući se sa politikom u pozadini rata, iz protesta napustili red. Shvaćajući da bi Jedije nesloga u redovima mogla prikazati slabima - javnosti i neprijateljima - Yoda je bio prilično zabrinut novonastalim događajima.

Iako je bio znan kao mudri učitelj koji je provodio više vremena u hramu, Yoda je nerijetko završio na prvim crtama bojišnica. Vodio je vojnike u borbu protiv separatista na svom vjernom kybucku. Na Axinu se upustio u borbu protiv opasnog hailfire droida koristeći svoju pamet i Silu. Također, na Coruscantu je često smirivao strasti između Senata i predstavnika Kashyyyka, kako se matični planet Wookieea ne bi odvojio od Republike.

Previše toga je ostavilo skriveno tamnom stranom tijekom rata i mogućnost Jedija da prosuđuju je možda bila okaljana arogancijom i samodopadnošću. Ne samo da su mnogi Jediji poginuli na Geonosisu, nego je i sama priroda smrti postala nejasna mudrome učitelju. Tokom jedne meditacije, Yoda je osjetio traumatični događaj koji je pogodio mladog Anakina Skywalkera. U baš tom trenutku je začuo glas Qui-Gon Jinna, Jedi učitelja ubijenog prije 10 godina. Za Jedije je bilo nemoguće da zadrže identitet nakon smrti, ali ga je on ipak čuo.

To je bila još jedna opasna i uznemirujuća zagonetka koju je trebao riješiti dok je Republika propadala. Kroz meditaciju je uspio komunicirati s duhom Qui-Gona. Mrtvi je Jedi učitelj otkrio ezoteričnu, ali moćnu tehniku očuvanja identiteta nakon smrti - mogućnost Sile koju je usavršio šaman Whilla, tehnika dosada nepoznata Jedi redu i Sithima. U narednim je godinama Yoda proučavao tu tehniku i time postao ono što je bio pred nekoliko stoljeća: učenik.

Ali prije nego što je mogao početi učiti novu sposobnost, Yoda je morao preživjeti ponovni ustanak Sitha. Nakon mnogo godina planiranja, Darth Sidious je pokrenuo događaje koji će konačno eliminirati Jedije. Sidious, skriveni Sith lord, koji je izbjegavao pozornost Jedija već godinama, je zapravo bio Vrhovni kancelar Palpatine. Zahvaljujući svom položaju, Palpatine je manipulirao događajima kao što su Klonski ratovi, sve s ciljem istrjebljenja Jedija. Dok su Jediji raštrkani diljem galaksije vodili svoju vojsku klonova i privodili rat kraju, Sidious je dao naredbu 66. Kodirana je naredba identificirala Jedije kao izdajice Republike i klonovi su je izvršili: hladnokrvno su pobili svoje vođe. Mnogi su Jediji poginuli upravo u tom napadu.

Yoda je kroz Silu osjetio te tragične gubitke života. Taj ga je udarac umalo srušio, no pribrao se upravo u trenutku da si spasi život. Klonovi su na Kashyyyku, domu Wookija, jednom od bojišta Klonskog rata, krenuli na Yodu. Njegov nekoć odani zapovjednik Gree je krenuo otvoriti vatru na Yodu, no Jedi učitelj je munjevito jurnuo u akciju i automatski dekapitirao Greeja i njegovog suradnika svojim svjetlosnim mačem. Uz pomoć Wookija Tarffula i Chewbacce, Yoda je uspio pobjeći s Kashyyyka i doći u kontakt sa senatorom Bail Organom.

Yoda, Obi-Wan Kenobi i Organa su se susreli, svi svjedoci Palpatineove izdaje i brzog istrebljenja Jedija i njihovih saveznika. Kodirani je signal, koji je potjecao iz poharanog hrama, govorio preživjelim Jedijima da se vrate na Coruscant, u zamku. Kenobi i Yoda su odlučili ugasiti taj signal prije nego drugi Jediji ulete u sigurnu smrt.

Vrativši se na Coruscant, upali su u hram. Ondje su otkrili strašne dokaze onoga što se dogodilo za njihova izbivanja s planeta. Kancelar je postao car Palpatine, a nekoć prosperitetni Jedi Anakin Skywalker njegov učenik, Darth Vader. Kao jedini znani Jediji koji su preživjeli Naredbu 66, Yoda i Obi-Wan su morali zaustaviti Sithe. Kenobi je poslan da zaustavi Skywalkera, sada Darth Vadera dok je Yoda krenuo u susret caru Palpatineu.

U jednoj prostranoj komori galaktičkog senata Yoda je izazvao cara. Njih su dvoje potom upali u spektakularni dvoboj, dvoboj najjačih korisnika Siline svijetle i tamne strane. Car se pokazao preteškim za Yodu da ga porazi. Iako se Yoda prilično dobro držao tijekom dvoboja, Sith ga je ipak porazio. Shvatio je da je svaki izravni okršaj sa Sithom osuđen na propast. Poražen, Yoda je nestao u sjenama senatskih cijevi i napokon doskočio u jurnik kojim je pilotirao Bail Organa.

Jediji nisu uspjeli zaustaviti Sithove, iako je Kenobi osakatio Vadera na vulkanskom planetu Mustafaru. Nova je nada stigla u obliku novorođenih blizanaca. Skywalkerova žena, Padmé Amidala, je nosila djecu jaku u Sili. Na dalekom utočištu, Polis Massi, Padmé je rodila Lukea i Leiu nedugo prije smrti. Yoda, Bail Organa i Obi-Wan Kenobi su bili prisutni rođenju i odmah su počeli s planiranjem budućnosti.

Znajući da bi djeca predstavljala veliku prijetnju caru, Jediji su njihovo postojanje odlučili držati u tajnosti. Blizanci su razdvojeni - Lukea je uzeo Obi-Wan i odnio na imanje Larsovih na Tatooine, a Leiu su posvojili Bail Organa i njegova žena, kraljica Alderaana. Jediji će čekati svoje vrijeme, Silom osjećati i čekati pravi trenutak kako bi se ponovo suprotstavili Imperiju. U međuvremenu će Yoda i Obi-Wan proučavati znanje šamana Whilla uz pomoć bestjelesnog Qui-Gon Jinna.

Uz pomoć Polis Massana, Yoda se sakrio na jednom njihovom automatiziranom teretnjaku koji je prevozio žitarice na planet Sluis Van. Brod je nakratko iskočio iz hipersvemira izvan Dagobahovog sunčevog sustava i ispalio jednu neregistriranu kapsulu za spašavanje. Od ostataka kapsule je napravio svoju malu kolibu i time započeo svoje učenje, strpljivo čekajući vrijeme kad će nova nada ustati i okončati tiraniju Carstva i tamne strane.

Međutim, spokoj Dagobaha je ponekad bio i uznemiren.

Tijekom svoje izolacije, posjetio ga je jedan Tamni Jedi sa Bpfassha. Yoda ga je pobijedio u izravnom sukobu. Tamni je Jedi umro, a njegovu je tamnu Silu apsorbiralo obližnje stablo i time formiralo prostor tamne strane. Vjeruje se da je Yoda za sklonište odabrao Dagobah jer je njegovu svjetlu stranu Sile poništavala tamna strana koju je ostavio Tamni Jedi. Zbog tog poništavanja, car i Vader nisu mogli osjetiti Yodinu prisutnost.

Rano u Galaktičkom građanskom ratu, saveznički povjesničar, bojnik Arhul Hextrophon, je istraživao priče o Jedi učitelju kada je na sveučilištu Charmathu naišao na dokaz da Yoda živi. Hextrophon je krenuo na Dagobah, gdje je sreo Yodu. Yoda mu je kanio izbrisati sjećanje na ovaj susret, no predomislio se. Natjerao je Arhula da se zakune na šutnju i dopustio mu da ode. Taj je susret zabilježio u osobnim dnevnicima, ali se vjeruje da je Hextrophon držao riječ i nikome ništa nije rekao o Yodinom životu.

Tri godine nakonbitke kod Yavina, vrijeme je stiglo. Doveden na Dagobah od strane vizije svog bivšeg mentora Obi-Wan Kenobija, Luke Skywalker je otkrio Yodu, a da to nije ni znao. Zaglavljen na močvarnom svijetu, Luke je sreo komično patuljasto biće koje mu je obećalo pomoći. Njegove su budalaštine testirale Lukeovo strpljenje, a to je bio prvi od mnogih testova na kojim će Luke pasti.

Otkrivši se da je on Yoda, Jedi učitelj je započeo trenirati Lukea. Telekinetički izazovi, izazovi uma i tijela i još više nego što je Luke ikada iskušao su pomogli u oblikovanju nepromišljenog mladića u Jedija. Ipak, Luke nije uspio zaboraviti svoje predrasude. Kad je trebao podići svog potopljenog X-krilca iz močvara samo uz pomoć uma, odgovorio je da će pokušati. ''Ne,'' grdio ga je Yoda, ''Učini to ili ne. Nema pokušaja. '' Luke nije vjerovao da Sila može podignuti tako masivno tijelo. Yoda mu je dokazao suprotno, kada je Silom podigao brod i postavio ga na suho tlo. Luke je ponovno bio skeptičan - nije vjerovao i zato nije uspio.

Kada je Yoda rekao kako vidjeti budućnost, hladna vizija njegovih prijatelja u nevolji je natjerala mladog Skywalkera da napusti trening. Obećao je da će se vratiti i potom odletio da spasi prijatelje. Na kraju nije uspio i on je bio taj kojega je trebalo spasiti. Yoda se pobojao da će sve propasti, a time i pokušaj da se zaustavi Vadera i cara.

Otprilike godinu kasnije, Luke se vratio da dovrši trening. Suočivši se sa svom težinom susreta s Vaderom i spoznajom da mu je on otac, Luke je doznao od Yode da mu je trening gotov. Dok ga nije bilo, Yoda je obolio. Na samrti je otkrio još jedan detalj u svezi Lukeove daleke prošlosti; otkrio je da postoji još jedan Skywalker. Ubrzo je umro. Tijelo mu je nestalo i postalo jedno sa Silom.

Luke je uskoro saznao da mu je Leia sestra, a onda je i oca odvratio od tamne strane. Na proslavi pobjede, nakon Endorske bitke, Luke je ugledao duh Yode udružen s duhovima Obi-Wan Kenobija i Anakina Skywalkera, svoga oca, koji je umro na svijetloj strani Sile.

Matični planet: Nepoznat

Vrsta: Nepoznata

Visina: 66 cm

Yoda, Jedi Master Yoda, Jedi Master

Autor/ica Darth Xaron  •  objavljeno 03.06.2004, 03:28  •  13.446 puta pročitano