Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

First Order / Prvi Red

Prvi Red, također poznat pod imenom Red, vojna je i politička organizacija koja je bila aktivna otprilike trideset godina nakon Bitke kod Endora. Inspiriran načelima Galaktičkog Carstva, Prvi Red borio se protiv Pokreta otpora i Nove Republike za prevlast u galaksiji.

U približno tisuću godina, Galaktička je Republika, potpomognuta Redom Jedija i sudskim snagama, održavala mir i stabilnost u galaksiji. Vjerovalo se da je red Sitha, drevnih neprijatelja Jedija i Republike izumro, no Darth Sidious skovao je plan uništenja Republike i osnivanja Carstva. Sa svojim je učenikom Dookuom organizirao secesionistički pokret formulirajući politički kaos u galaksiji. Sidious je potajno naredio stvaranje suparničke vlade, poznatije kao Konfederacija nezavisnih sustava, koja je ušla u trogodišnji rat s Republikom poznatijim kao Rat klonova. U tom je periodu Sidious bio kancelar Republike i, utječući na Ustav, dobio je puno više ovlasti nego što je tehnički bilo dozvoljeno. Sidious će naposljetku izdati proglas novog poretka, službeno brišući tisućljetnu demokraciju uzevši titulu cara.

S masivnim vojnim strojem, namećući svoju volju i uništavajući red Jedija, Sidious uglavnom ostaje neosporen tijekom početnih devetnaest godina njegove vladavine. Kreće na postupno osvajanje galaksije. Na kraju formiranje Saveza za obnovu Republike, protiv njegove agresivne ekspanzije i genocidnih akcija, dovodi do destruktivnog petogodišnjeg Galaktičkog civilnog rata. Četiri godine nakon što je Luke Skywalker uništio prvu Zvijezdu smrti, Carstvo doživljava konačni poraz u Bitci kod Endora. U toj bitci uništena je i druga, puno moćnija Zvijezda smrti, a uz nju je svoj kraj doživio i Sidious kojeg je ubio njegov učenik Darth Vader.

Nakon još godinu dana krvavog sukoba, slomljeno je Carstvo svoj posljednji otpor pružilo na pješčanim pustošima planeta Jakkua, što je rezultiralo velikim brojem žrtava na obje strane. Poraženo i suočeno s mnogim unutarnjim previranjima, Carstvo je bilo primorano potpisati Galaktičku suglasnost što je jako ograničilo njihovu mogućnost ratovanja, te nekad veliko i moćno Carstvo svelo na krnji ostatak.

Posljedica je svega gore navedenog bila slanje carskih bojnih brodova u nepoznate regije galaksije s namjerom izbjegavanja radoznalih pogleda Nove Republike. Ondje su, udaljeni od centra zbivanja i suočeni s velikim i neistraženim područjem, ostatci Carstva inspirirani načelima Carstva i, pod vodstvom bivših članova, pretvoreni u Prvi red. Mnogi carevi sluge ponijeli su sa sobom neke najveće vojne tajne u nepoznata područja. Prvi je red počeo s masovnom militarizacijom radi proizvodnje tehnološki nadmoćnije vojne sile u odnosu na bivše Carstvo, iako su bili svjesni da im nedostaje brojčana nadmoć bivšeg režima. Brojna brodogradilišta, baze i istraživačka postrojenja izgrađena su na novootkrivenim planetima i Prvi se red umnožio i spremao za povratak u centar galaksije. Rastući u veličini i snazi, Prvi je red došao pod vodstvo vrhovnog vođe Snokea, moćnog korisnika tamne strane Sile i njegovog učenika Kylo Rena. Snoke je uspješno izmanipulirao Rena da prijeđe na tamnu stranu Sile i Ren je, uz pomoć svojih vitezova, uništio pokušaj Lukea Skywalkera da ponovno pokrene Red Jedija.

Tri desetljeća nakon Bitke za Endor, Prvi je red vješto izbjegao pažnju ostatka galaksije. Mnogi članovi senata Nove Republike vjerovali su da Prvi red ne predstavlja pravu prijetnju ostatku galaksije. Kancelar Lanever Villecham tvrdio je da nema razloga za brigu dok god se Prvi red drži odredbi Galaktičke suglasnosti. Unatoč tome Prvi je Red kršio odredbe sporazuma radeći na masovnoj mobilizaciji nadmoćnijih jurišnika, kršeći zabrane Republike o prodaji oružja i odredbe o velikim brodovima. Ispitujući odlučnost Nove Republike, događali su se manji okršaji između Prvog reda i Nove Republike, a u međuvremenu se tražio pogodan planet za realizaciju projekta Starkiller.

S rastom prijetnje Prvog reda, mnogi su istaknuti članovi Nove Republike izražavali zabrinutost. Najistaknutija među njima bila je Leia Organa Solo koju su u Senatu prozvali paničarkom i huškačicom rata. Organa je koristila svoj utjecaj da bi regrutirala mnoge bivše vojne časnike koji su bili zaboravljeni sa Zakonom vojnog razoružanja. Financiran od strane Organinih istomišljenika u Senatu, Pokret otpora je počeo služiti kao suprotnost Prvom redu, što je rasplamsalo njihov prvi sukob.

Unatoč tome, članovi republičkog Senata, koji su bili okruženi korupcijom i birokracijom, kao na primjer senator Erudo Ro-Kiintor, surađivali su s Prvim redom jer su im obećani bogatstvo i moć. Velike je količina kredita prebačena preko Korporativnog sektora. Zbog toga je Pokret otpora bio prisiljen raditi sam dok nije uspio skupiti nepobitne dokaze o kršenju mira koji bi mogli biti predstavljeni zapovjedništvu Republike.

Tražeći dio mape koja će ih dovesti do Lukea Skywalkera koji je samovoljno otišao u izgnanstvo, Prvi red šalje zvjezdani razarač Finalizer na Jakku, gdje su droid BB-8 i vrhunski pilot Pokreta otpora Poe Dameron došli do tog dijela mape. U namjeri da uhvate droida i ubiju zadnjeg Jedija, pokrenut je napad na zabačeno naselje Tuanul. BB-8 je uspio pobjeći s mapom prije napada. Droid je pao u ruke neobičnom paru, dezerteru jurišniku FN-2187 i djevojci Rey koja je nesvjesno bila osjetljiva na Silu. Prvi će red proganjati njih i dvojicu poznatih krijumčara, Hana Sola i Chewbaccu, do planeta Takodana. Nakon Bitke na Takodani, Kylo Ren otima Rey s namjerom da ju ispita o mapi i da otkrije mjesto gdje se skriva Skywalker.

U međuvremenu je Prvi red uništio glavni planet Nove Republike, Hosnian Prime, pokušavajući tako prekinuti neslužbenu podršku Nove Republike Pokretu Otpora. Taj su čin izveli novim super oružjem Starkiller bazom, koja kroz hiperprostor ispaljuje zraku, dovoljno jaku za uništenje planeta. S uništenjem glavnog planeta Nove Republike i dijela njihove flote, Prvi je red bio spreman uništiti Novu Republiku i Pokret otpora ako oni ne unište Starkiller bazu.

Na njegovu veliku žalost, dezerter FN-2187, sada poznat kao Finn, odlazi s Hanom Solom i Chewbaccom na Starkiller bazu u namjeri da onesposobi štitove na bazi i omogući Pokretu otpora napad na bazu. Petnaest minuta prije ispaljivanja zrake, trojac je uspio onesposobiti štitove i spasiti Rey nakon što se svjetlosnim mačevima borila protiv Kylo Rena. Zvjezdani lovci uspjeli su uništiti bazu, ali odlučnost Prvog reda da pokori galaksiju samo se povećala. Snoke je odlučio dovršiti Renovu obuku i regrupirati svoje snage nakon uništenja superoružja.


USTROJ

Vlada

Prvi je Red vojna hunta inspirirana bivšim Galaktičkim Carstvom pod vodstvom vrhovnog vođe Snokea i njegove desne ruke Kylo Rena. Njih su dvojica nadzirala kolonizaciju Nepoznatih regija i uništenje posljednjeg Jedija. Kylo Ren nije bio u formalnoj zapovjednoj strukturi i često je dolazio u sukobe s vojnim službenicima. Do toga je dolazilo jer su se njegovi ciljevi često protivili vojnim ciljevima. Na taj se način održavala razina straha u višim činovima Prvog reda i njegov je položaj namjerno ličio položaju Dartha Vadera u bivšem Carstvu. Iako su imali članove koji su osjetljivi na Silu, Prvi red nije upotrebljavao Inkvizitore i Sithove kao što je to bio slučaj kod njihovih prethodnika.

Prvi red nije imao metropolu jer je Vrhovni vođa često selio svoju glavnu bazu pa ja administrativna vlada bila podijeljena na nekoliko planeta. Izgradnjom Starkiller baze, Red je dobio neslužbeno središte za proširenje svog utjecaja i moći.

Vanjski poslovi

Galaktička suglasnost ograničila je mogućnost Carstva da vodi ratove, namećući stroge sporazume razoružavanja i reparacije. Zato je Prvi red mrzio Novu Republiku i vidio ju kao nezakonit režim koji tolerira nered u galaksiji. Iako je Red često kršio zabrane Galaktičke suglasnosti upadajući na teritorij Nove Republike i gradeći nezakonita oružja, Nova Republika nije vjerovala da predstavljaju prijetnju. Unatoč obavještajnim izvještajima, nekolicina republičkih političara u Obavještajnom odboru i neki od vrhovnih vojnih vođa, kao na primjer bojnik Lonno Deso, smatrali su da je Prvi Red loše organizirana, slabo opremljena i loše financirana grupa carskih lojalista koja koristi propagandu i strah kako bi pretjerano izrazila svoju moć i snagu.

U pokušaju rušenja Republike, Prvi je red je prebacivao novac kroz razne lažne tvrtke u Korporativnom sektoru radi ucjenjivanja republičkih senatora. Jedan od njih Erudo Ro-Kiintor koji je opstruirao prijedloge za sankcije Prvom redu i prijedloge za jačanje Republičke zvjezdane flote. Primarni cilj Prvog reda bila je uspostava reda u nezakonitoj galaksiji i stoga je, kao glavne protivnike, vidio Novu Republiku i Pokret otpora.

Vojska

Prvi je red u Nepoznatim regijama izgradio brodogradilišta i vojne baze kako bi razvili tehnološki nadmoćnija oružja i zvjezdane lovce za svoju vojsku. Da bi izbjegli zabrane prodaje oružja izrečene sporazumom, BlasTech industrija i Merr-Sonn municija pokrenuli su podružnicu Sonn-Blas koja je proizvodila većinu oružja za Prvi red. Sienar-Jaemus pomagao je proizvesti plovila poput Upsilon zapovjedne letjelice, TIE/fo zvjezdanog lovca i TIE/fo zvjezdanog lovca dvosjeda. Sienar-Jaermus proizvodio je često korišteni atmosferski jurišni sletač koji je mogao prevesti dvadeset jurišnika, dok je Aratech-Loratus razvio pomoćna vozila za lako pješaštvo. Kao i Carstvo, Prvi je red rabio poznate četveronožne „šetače“. Kuat-Entralia inženjerstvo razvilo je Resurgent klasu zvjezdanog razarača koji je imao više od tri tisuće turbolasera i ionskih topova i bio posebno dizajniran da potakne strah kao što su to radili Carski zvjedani razarači.

Prvi je red kao pješaštvo koristio jurišnike koji su bili podijeljeni na snježne jurišnike, teške napadačke jurišnike, plamene jurišnike i jurišnike za sprječavanje nereda, od kojih je jedan od tri vrste bio uvršten u odred od deset jurišnika. Suprotno nedosljednom akademskom standardu Carstva, Prvi je red, trenirajući nove jurišnike, stavljao naglasak na improvizaciju i tehnike gušenja pobuna, uključujući gerila taktike. Iako im je nedostajala brojčana premoć koju je imalo Carstvo, vojnici Prvog reda bili su puno bolje obučeni i bolje opremljeni. Vojnici su često obučavani na velikim brodovima i prolazili su snažne simulacije da bi se pokazali kao jako odani borci.

Jedna od glavnih baza Prvog reda bila je Starkiller baza. Ona je bila ledeni planet koji je bio preoblikovan u utvrdu. Zapovjednici su baze do njezina uništenja bili Kylo Ren, general Hux i kapetanica Phasma.

Brzim razvojem broja jurišnika i vojnih mogućnosti, Pokret Otpora vjerovao je da postoje još specijaliziranije jedinice jurišnika i brodovi puno veći od Resurgent klase zvjezdanog razarača.

DRUŠTVO I KULTURA

Odrastajući na udaljenoj strani Nepoznatih regija, građani i časnici Prvog reda odrasli su uz jednostranu inačicu galaktičke povijesti Carstva. Uz vodstvo carskih veterana, zajedno s određenom literaturom, videima i obveznim predavanjima za dizanje morala kadeta jurišnika, časnici su učili o njihovoj slavnoj prošlosti i kako su ih opljačkali teroristi i pobunjenici koji sebe nazivaju Novom Republikom. Mnogi su vjerovali da samo oni imaju potrebnu moć odvraćanja galaksije s puta kaosa i korupcije.

Snimani govori punili su radiovalove. U tim je govorima general Hux često komentirao nemoralnost Republike spominjući glad na planetima Ibaar i Adarion, podčinjavanje ljudi na Balamaku i neometano kretanje vanzemaljaca na Vanjskom rubu. Uz to je spominjao i pobjede Prvog reda kao što su oslobađanje radnih kampova na Iktochiu i dobivene bitke u Bormea sektoru. Unatoč takvim patriotskim nastupima, Prvi se red oslanjao na brutalno podčinjavanje onih koji nisu mislili kao oni. Jurišnici za kontrolu reda bili su posebno obučavani da uguše bilo kakvu pobunu uz korištenje bojivog streljiva. Prema tvrdnjama Prvog reda, Jediji su izumrli, dok nitko osim vrhovnog vođe Snokea nije smio koristiti pravo ime Kyla Rena. Mnogo vanzemaljskih vrsta sudjelovalo je u radnim kampovima i rudarskim postrojenjima.

S ciljem pojačavanja morala, Prvi je red uveo memorijalne činove koji su nosili imena poznatih borbenih jedinica i heroja iz Galaktičkog građanskog rata. Mnogi vojni dužnosnici vjerovali su da, iako su bili brojčano inferiorniji, je njihova tehnološka nadmoć bila toliko golema da se mogu nositi s flotom Nove Republike.

POLOŽAJ

Prvi je Red zauzeo neistraženi dio Galaksije zapadno od Jezgre kao centralnog dijela, dok se njihova moć širila netaknutim svemirskim prostranstvima. Rezultat hladnog rata između Nove Republike i Prvog reda bilo je područje neutralnih zvjezdanih sustava poznatih pod nazivom Trans-Hydian Borderlands. Iako je Prvi red često upadao u područje pod kontrolom Nove Republike, Galaktički senat nije želio izbijanje sukoba pa su bili ograničeni na diplomatske prosvjede.

First Order / Prvi Red First Order / Prvi Red First Order / Prvi Red

Autor/ica Nikola Krauz  •  objavljeno 10.03.2016, 22:39  •  5.680 puta pročitano