Neslužbena Star Wars enciklopedija

Dobrodošli na neslužbenu Star Wars enciklopediju u potpunosti prevedenu na hrvatski jezik. Podaci su sakupljani iz mnogih izvora na Internetu te službenih enciklopedija u papirnatom i elektronskom obliku.

Filtriraj enciklopediju po abecedi:

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Pretraži enciklopediju:

Kuat Drive Yards

KDY je jedan od tri najveća proizvođača svemirskih brodova u svemiru, uz Corellian Engineering Corporation i Sienar Fleet Systems. KDY kontrolira vladajuća obitelj planeta Kuat, gdje je svaki novi vladar izabran među mnoštvom kompetentnih glasovanjem. Međutim, utvrđeno je da je obitelj Kuat najsposobnija voditi ogromnu korporaciju, i vladajuće obitelji su utemeljile isključenje iz nasljedstva. Ovo je omogućilo da se kontrola nad KDY prenosi sa jedne generacije obitelji Kuat na sljedeću, osiguravajući da najkvalificiraniji umovi obitelji Kuat neprekidno kontroliraju korporaciju. Ovo je značilo da KDY uvijek generira goleme količine bogatstva za sve vladajuće obitelji. KDY je ostao nezavisan od svakog državnog tijela, od svog stvaranja tijekom Stare Republike pa sve kroz Novi poredak sa Carom Palpatineom.

Bili su najpoznatiji po proizvodnji Imperijalne klase zvjezdanih razarača. Proizvodili su i mnoge brodske dijelove, kao i Nebulon-B fregatu. KDY je počeo eksperimentirati sa razvojem velikih svemirskih brodova malo prije početka Klonskih Ratova, onda su se priključili Imperiju, te su ostali pro-imperijski i nakon bitke kod Endora. Za vrijeme zadnjih desetljeća Stare Republike, KDY je bio dio Trgovačke Federacije, Međutim, za vrijeme konferencije na Eridauu, Neimoidianci su izvršili krvavo preuzimanje Federacije, ubivši nekoliko glavnih službenika Kuata. Tada je KDY raskinuo sve veze sa Federacijom i pružio svoje znanje postrojenjima Stare Republike. KDY je bio i jedan od prvih potpisnika sponzoriranja vlasti u Korporacijskom sektoru.

Činjenica nepoznata većini kupaca, svaki brod koji je napustio KDY je dobio regulator subkodova u svom računalnom sustavu. Ovo je omogućilo inženjerima KDY da steknu kontrolu nad brodom radi dijagnoze i popravaka. Ovi kodovi su se mogli i koristiti za prodor u brod i uzimanje kontrole od korisnika. Ova činjenica nikad nije otkrivena, dijelom da se KDY sačuva od gnjeva Cara Palpatinea. Za vrijeme zadnjih dana Novog poretka, malo prije bitke kod Endora, Kuat od Kuata je uništio velik dio brodogradilišta. On se nadao da nitko - ni Imperij, ni Savez, ili Kodir od Kuhlvulta, neće preuzeti kontrolu nad njima. Djelovao je plemenito, ali nije bio svjestan viših sila oko njega. U stvari, lovac na ucjene Boba Fett je bio njegov najveći saveznik, i pomogao mu je otkriti Kodirove podmukle planove. Budući vladari KDY su zadržali skupinu eksploziva Kuat od Kuata, koja se mogla aktivirati ako bi postrojenja bila u opasnosti od osvajanja.

Kuat Drive Yards Kuat Drive Yards

Autor/ica plo koon 13  •  objavljeno 03.02.2006, 16:39  •  36.710 puta pročitano