Haters gonna hate - evo zašto ne biste trebali kritizirati film Posljednji Jedi

Haters gonna hate - evo zašto ne biste trebali kritizirati film Posljednji Jedi

Otkako je došao u svjetska kina prije dva tjedna, Star Wars Posljednji Jedi ne prestaje dizati prašinu i dijeliti fandom na dva klana - one koji ga vole i one koji su duboko razočarani. 

Nakon izuzetno dobrih kritika od strane filmskih kritičara i poznavatelja filmske umjetnosti, uslijedilo je i izuzetno puno negativnih kritika od strane publike, tj. "fanova". Neki su jednostavno izražavali svoje nezadovoljstvo malim ocjenama, dok su neki otišli toliko daleko u fanatizmu da su kreirali botove koji će automatski davati loše ocjene filmu. Budući da rasprave o filmu neće ni skoro utihnuti, vrijeme je da se zapitamo u čemu, ili bolje rečeno u kome je zapravo problem? Odgovor je vrlo jednostavan - u nekim fanovima. Na Internetu je postala vrlo popularna izreka "Nobody hates Star Wars more than Star Wars fans." i čini se kako ta izreka postaje sve istinitijom.

Da se razumijemo, Epizoda VIII ima mana, daleko od toga da je film apsolutno savršen, niti jedan nije. Humora ima previše i u nekim situacijama je stvarno nepotreban. Neke scene su suvišne i treba dosta vremena da se dođe od točke A do točke B.  Ali jedan aspekt filma je neupitno dobar, dobro promišljen i besmisleno ga je prozivati lošim, a usput sebe nazivati Star Wars fanom, a to je - priča.

Pomalo šokantno na prvu, neki Star Wars fanovi očito ne shvaćaju vlastitu franšizu ako sebe uvjeravaju da je priča u SW filmovima jako duboka, nevjerojatno komplicirana i najbolja stvar ikada napisana. Ljepota Star Warsa krije se upravo u jednostavnosti priče i zapleta. Arhetipski sukob između dobra i zla. I to je to. Problem je u tome što su nakon 40 godina franšize fanovi odrasli i samim time promijenili očekivanja i način na koji gledaju filmove. Scena u kojoj zvjezdani razarač prolazi gornjim rubom ekrana više nikoga ne oduševljava. Fanovi su se uvjerili kako svaka epizoda mora ostaviti publiku bez daha i pokazati nam neviđene stvari, no 40 godina nakon otkrića formule za blockbuster to je postalo teško i gotovo nemoguće. Činjenica da su ti filmovi velikom broju fanova obilježili djetinjstvo uzrokovala je to da se originalna trilogija diže u nebesa (zasluženo...), ali i da ih promatraju kroz tzv. nostalgia glasses (naočale nostalgije, op.ur.) i ne primjećuju (ili ne žele primijetiti) u njima mane koje ističu u novijim Star Wars filmovima.

Uzmimo za primjer Imperij uzvraća udarac, po mnogima (i po meni) najbolju epizodu u serijalu, i pokušajmo analizirati priču na isti način na koji neki današnji "fanovi" analiziraju Posljednjeg Jedija:

Wampa (primitivno biće) zaledi Lukeova stopala za strop. Kako??? Luke bez ikakvog treninga uspije dohvatiti sablju. Do sada je Sila omogućavala osjećanje prisutnosti, nemira i kontrolu slabijih umova, ali sada očito omogućuje i fizičko pomicanje stvari? Zašto nam to nije rečeno u prijašnjem filmu? Millennium Falcon je u kvaru i nitko nam nije objasnio zašto. Sila najednom omogućuje postojanje duhova? WTF? Očito ta Sila može što god scenarist poželi. Totalno su uništili koncept Sile iz prošlog filma! Han kaže da bi noć provedena na Hothu bila smrtonosna za čovjeka, ali on očito preživi bez da je bio zaštićen (Luke je bio u tautaunu). Kad smo već kod tauntauna, umjesto da se voze speederima likovi koriste plišane dinosaure da bi Lucasfilm mogao prodavati igračke... Pobunjenički transporter bježi u istom smjeru u kojem se nalazi Star destroyer. Zašto ne bježi u nekom drugom smjeru??? Imperial walkeri? Koji beskorisni i glupi dizajn! Pored tenkova i letjelica oni koriste ova spora vozila. Btw. oklop postane beskoristan u trenutku kad padnu? I još su dovoljna dva hica da raznesu cijelo vozilo? Loš scenarij... Asteroidi se miču sami od sebe unutar polja i eksplodiraju kada se sudare! Zašto??? Han, koji je u prošlom filmu predstavljen kao iskusni pilot, ne skuži da je sletio unutar ogromnog crva!!! Ništa nema smisla! Zašto je taj crv tamo? Kako nije skužio? Gdje su bili zubi od crva kada je Falcon ulijetao? I još se unutar tog crva nalaze neki svemirski šišmiši, a likovi mogu hodati van broda samo s gas-maskama! Što s vakuumom u Svemiru? Luke dolazi na Dagobah i od cijelog planeta sruši se baš u blizini Yodine nastambe (neki fanovi će sigurno reći nešto poput "to je volja Sile", dok bi za tako nešto u novim filmovima sasuli drvlje i kamenje na scenariste). Usput, moćni Jedi master se KRIJE U MOČVARI??? Kako je to moguće? Zašto se ne bori protiv Imperija ako je tako moćan? U početku krade Lukeove prutiće i kuha svemirsko korijenje, zašto ne uči Lukea Sili? Btw. moćni Jedi master koji zna da Imperij vlada tiranijom i vrši genocid u galaksiji odlučuje ne-trenirati Lukea jer je PRESTAR?

Da malo skratimo...

Uveli su crnog lika u franšizu! Glupi političko-korektni potez! Tko je imperator??? Koji je njegov backstory? Koliko je moćan? Koja je njegova uloga u svemu ovome? Joooj zašto nam to nisu objasnili??? Darth Vader je Lukeov otac??? Obi-Wan je rekao da mu je Vader ubio oca! Ti scenaristi stvarno pišu što žele i baš ih boli briga za mitologiju Star Warsa! Vader je tako moćan, a nije mogao Silom povući Lukea na platformu koji je btw. meko sletio u cijev nakon nekoliko stotina metara padanja. Odjednom i Leia može koristiti Silu i osjetiti Lukea! Očito sada svatko u galaksiji može koristiti Silu... totalni promašaj. Vader i Luke mogu komunicirati pomoću Sile? Opet nam to nisu pokazali u prijašnjem filmu... Sve su uništili!

Vidite ovo gore? Ovako biste trebali zvučati ako tvrdite da je Posljednji Jedi loš film. Nije problem ni u Lukeu koji muze svemirske krave na otoku i lovi ribe ogromnim harpunom. Čovjek mora od nečega živjeti i ti kadrovi su tu da pokažu koliko se Luke pomirio sa životom na tom otoku. Ako Yoda može krasti prutiće, kopati po stvarima, lupati droida zbog svjetiljke i kuhati svemirsko korijenje, nema razloga da zamjeramo ove stvari Lukeu. Problem je u onim "fanovima" koji su izgubili maštu i više ne mogu uživati u novim filmovima, dok stare filmove gledaju nostalgično i svjesno ignoriraju nelogičnosti u priči, a ističu te iste nelogičnosti u novim filmovima.

Još jedan pozitivan aspekt filma je taj što je Rian Johnson odlučio i samu Silu tretirati kao filmski lik te joj dati prostora da se razvije i pokaže nam neke novi mogućnosti. Očito je jako dobro razumio "fanove" i njihovo shvaćanje Sile pa je zato i stavio rečenicu u film "To je moć koju Jediji imaju, omogućuje im da kontroliraju ljude i čine da stvari lebde". Neki fanovi očito misle da je Sila samo to, ali ono je puno više od toga! Kao što se u Epizodi V pojavio force pull, choke, levitacija, force ghost , predviđanje budućnosti i komunikacija putem Sile, a u Epizodi 6 force lightning, tako i u Epizodi VIII vidimo neke nove mogućnosti koje samo pridonose širenju Star Wars mitologije.

Isto tako, puno fanova prigovara o načinu na koji je tretiran Lukeov lik. Izjavljuju stvari kao "To nije moj Luke!", "Uništili ste Lukea!" itd. Iz nekoga razloga ti ljudi misle kako se osoba ne može promijeniti unutar 30 godina. Luke je junak i to je neupitno, no poseban je upravo po tome što i on ima mana i on je stalno u iskušenju i ima osjećaje. Ponajviše prigovora dolazi zbog Lukeova povlačenja na Anch-To i trenutka slabosti u kojem je izdao Bena.

Razmislimo malo o jednoj stvari: Luke je u mladosti prošao pakao zbog Imperija i Tamne strane i to je utjecalo na formiranje njega kao osobe. Nakon uspostave mira u galaksiji pokrenuo je red Jedija i nakon nekog vremena osjetio je jačanje te iste Tamne strane u vlastitom nećaku. Pogledom u njegovu nutrinu vidio je patnju koju će prouzročiti zaveden Tamnom stranom i vidio je budućnost na isti način na koji je Anakin vidio smrt Padme. U jednom malom trenutku slabosti mislio je da to može zaustaviti (jer ipak mu je zadaća čuvati mir cijele galaksije, premda to značilo ubojstvo jednog pojedinca). Taj trenutak je značajan upravo po tome što su i Anakin i Luke počinili istu grešku i povijest se ponovila tako da su obojica svojim nastojanjem da spriječe patnju zapravo prouzročili uspon Tamne strane. 

Upravo zato smatram kako je Lukeov lik u Epizodi VIII odlično napisan jer borba u njemu i dalje traje i njegova djela su apsolutno opravdana. Na samom kraju, Luke se ipak vratio i dao život da spasi sestru i prijatelje, ali i da postane jedno sa Silom i možda pokuša ispraviti grešku koju je napravio. Upravo to je ono što bi "pravi" Luke napravio.

Na kraju, možda je najveći problem s određenim fanovima taj što imaju beskrajna očekivanja i pridaju preveliku važnost apsolutno svakom liku. Ni Snoke, ni Phasma, ni Boba Fett, ni Imperator (koji umre u drugom filmu u kojem se pojavio) nisu ni približno bitni likovi s obzirom na hype koji su stvorili fanovi, već su tu samo kao alati za pričanje priče u beskrajnom svemiru likova. Vjerojatno su ti ljudi, nakon Epizode VII, dvije godine smišljali teorije, fantazije i priče o novim likovima, a onda (očekivano) ostali iznenađeni kada se baš njihova priča nije našla u filmu. No, podudaranje priče s vlastitim očekivanjima ne može biti kriterij za ocjenjivanje filma.

Mi smo oni koji ovu franšizu održavaju živom (btw učlani se u udrugu ovdje). Mi smo klinci s metlom koji s nadom gledaju u zvijezde i zamišljaju neki novi svijet. Ako ćemo mrziti sve što je novo, sve što proširuje ovu prekrasnu sagu, onda će i ona umrijeti zajedno s našom maštom. Ne smijemo biti licemjerni i prozivati određene filmove zbog istih nelogičnosti koje postoje i u najboljim filmovima sage. Koliko god nam Star Wars značio, moramo shvatiti da zapravo volimo jednu svemirsku - bajku. I ništa više od toga. 

Ali ju volimo, je l tako? 

 


Autor/ica Sandrino Požežanac  •  objavljeno 31.12.2017, 12:20  •  5.556 puta pročitano

Anketa

“Your eyes can deceive you. Don’t trust them.” – Obi-Wan Kenobi

Poznati citat

“There's no mystical energy field that controls my destiny.” – Han Solo

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji