Kako su obožavateljice Zvjezdanih ratova učinile franšizu svojom

Kako su obožavateljice Zvjezdanih ratova učinile franšizu svojom

Premijera Rogue One, prvoga samostalnoga filma iz franšize Zvjezdanih ratova, je za 40 dana i fanovi diljem interneta nagađaju što će sve film donijeti. Što je s fotografijom sa seta na kojoj je čupavi vanzemaljac koji izgleda kao robo-sasquatch? Koje su šanse da će svi pobunjenički heroji preživjeti do kraja? Hoće li Darth Vader ubiti koga od njih osobno? I da, kako će u filmu biti prikazane žene?

U filmu, Felicity Jones glumi Jyn Erso, najnoviju odvažnu junakinju Zvjezdanih ratova i uvriježeno mišljenje je da sama njena prisutnost potvrđuje odnedavnu prosvijetljenost franšize u prihvaćanju snažnih ženskih likova. No, jedna glasna skupina okorjelih ženskih fanova Zvjezdanih ratova traži više od toga. Na internetu sačinjavaju raznoliku zajednicu žena koje se okupljaju i povezuju zbog ljubavi prema Zvjezdanim ratovima, kritički promatraju ulogu žena u filmovima te prihvaćaju sporedne likove koji su zanemareni od strane većine fanova. Na taj način, stvorile su za sebe same ono što filmovi još uvijek ne donose u potpunosti – univerzum Zvjezdanih ratova koji se vrti oko žena.

U Rogue One, Jyn vodi skupinu pobunjenika koja se u potpunosti sastoji od muškaraca. U trailerima, izgleda da emocionalno srce filma pripada Jyn i njenom ocu, a središnji sukob odvija se naspram skupine muških negativaca (među njima je i Darth Vader). Rey, heroina u prošlogodišnjem filmu Sila se budi, i Leia, žilava princeza originalne trilogije, također su okružene muškarcima. Tako na „Scavenger’s Hoard,” novom podcastu Zvjezdanih ratova kojeg vode dvije obožavateljice, Rachel – online je poznata samo po svom imenu – je istaknula da su filmovi stvorili „cijele svjetove naseljene gotovo u potpunosti muškarcima,“ stoga čak i kada je ženski protagonist dodan u takvu skupinu, i dalje su „odsutni značajni odnosi između žena.“

Na Twitteru, Johnamarie Macias, vlasnica popularne web stranice „The Wookiee Gunner,” požalila se da je franšiza zapela na „problemima s tatom“ (eng. daddy issues), umjesto da istraži primjerice odnos majke i kćeri. „Super sretna sam što je Jyn glavna,” napisala je, no dodala: „Zašto otac mora biti znanstvenik? GAH!” A na podcastu „Fangirls Going Rogue,” tri voditeljice su raspravljale o ulozi Jynine majke sa suzdržanim entuzijazmom. „Majke su obično izbrisane ili su tu da umru,” rekla je jedna od voditeljica, Tricia Barr. „Nadam se da ne nastavljamo taj trend.

Samo kratak pogled na ženski lik je dovoljan da izazove val zanimanja na internetu. U traileru za Rogue One, crna žena u svjetlucajućem ogrtaču pojavila se na ekranu na sekundu. „Tko je ona? Koja će biti njena uloga? Kako je dospjela među Pobunjenike? Hoće li se pojavljivati kasnije u nekom drugom mediju? Želimo znati!” Lauren Kell, koja vodi Tumblr stranicu „Women of Star Wars,” rekla je u intervjuu. „Želimo sve informacije o ženama iz Zvjezdanih ratova, bez obzira koliko opskurne bile.”

Posljednjih godina, cijeli jedan svijet razgovorljivih podcastova, meta kritike, fan arta i fikcije je niknuo kako bi zadovoljio tu potrebu. „Fangirls Going Rogue” mnogo je doprinio u tome da istaknu i cijene rad ženskih pisaca i glumica u Lucasfilmu. Podcast je dio podcast sestrinstva kojeg čine „Scavengers Hoard,” „Rebel Grrrl,” „Lattes With Leia” i „Rebels Chat,” na kojem g. Macias i njena majka, Maria, raspravljaju o Disney XD animiranoj seriji „Star Wars Rebels.”

Na Tumblru, pretežito ženski fanovi se povezuju oko „shippinga” (sleng eng. to ship=podržavati romantičnu vezu između dvoje ljudi, podržavati neki ljubavni par) – i zamišljaju romantične veze između likova poput Finna i Poea ili Rey i Kylo Rena — te dijele fan art koji slavi njihove najdraže likove. Ove grupe su također doprinijele promjenama. G. Barr je pokrenula web stranicu FANGirl Blog kako bi „promijenila ton razgovora među obožavateljima o ženskim fanovima, koji je znao biti i neprijateljski,“ napisala je te kako bi potaknula Lucasfilm da „stvori više jakih ženskih likova.”

Žene također osvajaju i fizički krajolik fanova Zvjezdanih ratova. Nezadovoljne nedostatkom sci-fi odjeće na konvencijama i u službenim dućanima, Ashley Eckstein, glumica koja daje glas liku Ahsoke Tano u animiranoj seriji Zvjezdani ratovi: Ratovi klonova i Star Wars Rebels, započela je sa svojim vlastitim web shopom. Taj shop, Her Universe, sada prodaje suknju na svjetlosne mačeve i R2-D2 lančić i ogrlicu te uz to nudi ženama priliku da se povežu. Stranica bira „Fangirl of the Day,” odnosno obožavateljicu dana, a na njoj se može vidjeti i sedmogodišnja curica odjevena kao Rey kako maše sa svjetlosnim mačem ili baka koja nosi majicu na R2-D2-a te tajice na droide. Djelomično zahvaljujući velikoj angažiranosti g. Eckstein oko fanova, njen lik je postao jedan od omiljenih, premda se Ahsoka Tano nikada ne pojavi na velikom ekranu.

Mnogi takvi sporedni likovi iz Zvjezdanih ratova su postali istaknuti zahvaljujući svojim ženskim obožavateljicama. Na ovim web stranicama, ne vrti se sve oko Leie i Rey. Žene možda nisu dovoljno zastupljene u Zvjezdanim ratovima, no svemir je toliko prostran da su ženski fanovi našli dovoljno materijala s kojim će raditi. Jessika Pava, Azijatkinja i X-wing pilot, ima samo nekoliko rečenica u Sila se budi, ali na Tumblru je postala zvijezda vlastitih priča, u kojima se sprijatelji s Poeom i upušta se u romansu s Rey. Ovo posljednje je možda daleko od nekakve intuicije i logike iz onog što smo imali prilike vidjeti, no samo tračak ženske figure može poslužiti fanovima u smislu da se inspiriraju, oslobode i daju svoj narativ i analizu kojima se ne bavi priča na velikom ekranu.

Listajući Tumblr g. Kell, može se vidjeti dinamični svijet ženskih likova Zvjezdanih ratova — samo, ti likovi su sastavljeni iz različitih knjiga, serija i priča, a zatim im je „dodano mesa“ kroz fan art i analize. U nekim verzijama, likovima bijele boje kože je izmijenjena rasa — Rey je nacrtana kao Afroamerikanka ili Padmé kao Azijatkinja. Žene druge rase su toliko zanemarene u ovom svijetu da g. Kell prema njima gaji „posebno snažne i zaštitničke osjećaje i ljubav,” kaže. „Spremne smo prihvatiti i uzdignuti te slaviti sve žene koje možemo dobiti.“

Nagađati o potencijalnom narativu Afroamerikanke koja se kratko pojavljuje u Rogue One traileru možda jesu puke želje. Ipak, uzbuđenje oko toga šalje poruku Lucasfilmu: dajte nam te žene i mi ćemo ih voljeti, slaviti i također kupovati njihove figurice.

Ovakvi Zvjezdani ratovi namijenjeni i ženama mogu također biti zabavni i za muškarce, koji mogu pronaći perspektive i analize koje su često zanemarene na pretežito muškim mainstream web stranicama. Voditeljice podcasta „Fangirls Going Rogue” procjenjuju da njihovo slušateljstvo podjednako uključuje žene i muškarce, a Amanda Ward s podcasta „Rebel Grrrl” kaže kako je njen podcast posebno popularan među očevima koji se pokušavaju zbližiti sa svojim kćerima preko Zvjezdanih ratova.

No, nije svaki muški fan Zvjezdanih ratova uzbuđen oko ovog preokreta. Mjesta poput foruma Jedi Council Forums, na web stranici TheForce.net, ponekad marginaliziraju doprinos od strane žena. „Posebno su protiv „shippinga“ kao fenomena,” kaže Rachael s podcasta „Scavenger’s Hoard.”

Iz njenog vlastitog iskustva na forumima, g. Barr kaže, „prema mnogim ženama se postavlja kao prema uljezima kada imaju drukčije mišljenje od većine, od „mainstreama.“ Čak i kada većina muškaraca poželi dobrodošlicu, „potrebna je samo jedna uporna osoba da ti pokvari iskustvo i učini ga jako lošim.“

Čak su se i službene stranice nekima činile odbojnima. G. Kell je pratila Tumblr Lucasfilma Zvjezdani ratovi kada je pokrenut 2013. godine, on uskoro su je odbile muške predrasude, fokus i slikovni prikazi. Kako kaže: „Koliko puta je potrebno objaviti sliku pretjerano seksualno naglašenih droida? Na mainstream stranicama poput Twittera, žene su često omalovažavane od strane muških fanova koji ne mogu podnijeti feminističko teoretiziranje. Kada je g. Macias tweetala tražeći više majka-kćer odnosa u Zvjezdanim ratovima, jedan fan je odgovorio na tweet: “dva zaredom filma Zvjezdanih ratova sa ženskim glavnim likovima. Ne razumijem na što se ima žaliti.”

Dominantni kulturni imidž fana Zvjezdanih ratova možda jest muški fan koji vitla svjetlosnim mačem, no žene su oduvijek bile krucijalni tvorci u svijetu fanova. Započeli su rano s osnivanjem fan klubova i slali poštom fanzine, primjerice „Skywalker“ i „Moonbeam,“ u kojima se mogla pročitati fikcija, eseji i pronaći crteži. 1982. godine, Pat Nussman je objavila esej u fanzinu „Alderaan“ koji je opisivao žensku bazu fanova, toliko raznoliku i veliku da je postavila pitanje „Gdje su muškarci?” Nastavlja, „Muška imena su rijetka u kolumnama ili na popisu naručitelja fanzina, kao i muška lica na konvencijama, a broj muškaraca koji pišu ili crtaju ili uređuju fanovske medije je toliko minimalan da je gotovo nepostojeći.”

Ženski fanovi su se također rano pojavili i na internetu. 1995. godine, „Star Wars Ladies Night“ je održavan u „America Online chat room“ svakog utorka. A 1997. godine, GeoCities stranica the Women of Star Wars imala je diskusiju o „ženskim likovima koje znamo i volimo (ili mrzimo, ako je to slučaj).” U pionire spadaju i Star Wars Chicks, web stranica „napravljena kao odgovor na tvrdnju da su Zvjezdani ratovi samo za dečke!’” te Club Jade, posvećena liku Mara Jade, liku u stripovima i romanima.

Razlika sada je što ovi ženski fanovi imaju direktniju liniju do Lucasfilma i pravu šansu u preoblikovanju službenog univerzuma Zvjezdanih ratova u svijet koji više nalikuje na njihov online svijet. Posljedica filma Sila se budi, koji je privukao mnogo novih i prosvijećenih fanova, muških i ženskih, je ta da je „baza fanova Zvjezdanih ratova pukla po šavovima,” rekla je Rachael.

Taj šok u sustavu je učinio da žene budu više u središtu i nužne u svijetu i na internetu Zvjezdanih ratova nego ikada prije – ne samo jedna žena, ne samo šačica žena, nego cijeli svijet njih. One čekaju da filmovi uhvate korak s njima.

Izvor: NYT

 


Autor/ica Višnja Stupalo  •  objavljeno 06.11.2016, 16:30  •  3.060 puta pročitano

Anketa

“Your eyes can deceive you. Don’t trust them.” – Obi-Wan Kenobi

Poznati citat

“If we can make it to the ground, we'll take the next chance. And the next. On and on until we win ... or the chances are spent.” – Jyn Erso

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji