Lighsaberi iz 3D printera

Lighsaberi iz 3D printera

O 3D printanju se već neko vrijeme piše, tehnologija svakim danom sve više napreduje, a prati ju i velik interes, kako u profesionalnom, tako i hobi sektoru. Za većinu nas je to i dalje apstraktan pojam jer se nismo susreli uživo, što radi cijene nabavke jednog takvog printera, što radi 3D nepismenosti, ali izgleda da je sila jaka s hrvatskom zajednicom 3D "printeraša". Jedan član te zajednice, ujedno i veliki Star Wars fan, nas je nedavno iznenadio porukom preko Facebooka.
Petar Henčić iz Varaždina nam je poslao par fotki kompletno 3D isprintane replike Obi-Wanovog lighsabera i Millenium Falcona. Ne treba reći da smo ostali oduševljeni uratkom pa smo ga zamolili da nam odgovori na par pitanja.

MCS: Kada si se prvi puta susreo i što te odvelo u svijet 3D printera?

Petar: Printanjem sam se počeo baviti prije kojih godinu dana. Prvi printer je bio Rostock Delta kojeg sam kupio zajedno s prijateljem. Pošto je printer kupljen u dijelovima, a ni jedan od nas se nikada nije susreo s takvim stvarima trebalo nam je kojih mjesec dana da sve spojimo i stavimo u funkciju. Drugi printer sam kupio zbog mogućih suradnji sa nekim tvrtkama, a trebalo mi je ipak nešto kvalitetnije i pouzdanije. Taj drugi printer je GATE 2.0 iz Poljske. Jako brzo se ispostavilo da od tih suradnji ipak nema ništa pa je obrt zatvoren. Što se tiče samog printanja, nije nuklearna fizika ali se dosta ljudi zaleti sa mišlju da je to sve jako jednostavno.

MCS: Pa i nama izgleda jednostavno na prvi pogled, printer bi trebao odraditi sam kada mu pošalješ nacrt, zar ne?

Petar: Ima puno igranja s temperaturama, različitim postavkama, od debljine "zidova" do ispunjena različitih modela, brzine printanja. Sve to ovisi o krajnjem rezultatu. Teško je i definirati vrijednost cijelokupnog rada jer su uloženi sati i sati rada, te puno materijala, a na konačni uradak utječe i veličina printera. Po narudžbi radim apsolutno sve veličine 20x20x20 cm (na drugom printeru visina ide i do 40 cm). Trenutno printam samo ABS i PLA plastikom (dva najkorištenija materijala u 3D printanju - ABS je čvršći, a PLA je biorazgradiv pa se tako iz njega može sigurno konzumirati i hrana i piće) te materijal koji je imitacija drva.

MCS: Nama se jako sviđa isprintani lightsaber, no da li je dovoljno samo isprintati ili treba poslije dodatno obrađivati?

Petar: Obrada je nužna u većini slučajeva. Radi se s akrilnim sprejevima i po potrebi običnim akrilnim bojama koje se nanose kistom. Ponekad se modeli trebaju i brusiti i čistiti ručno. Posto sam u obradi tek početnik tu još ima puno mjesta za napredak (npr. airbrush, weathering i ostalo). Poslije toga se modeli špricaju zaštitnim lakovima.

MCS: Naše čitatelje će najvjerojatnije zanimati mogućnost printanja jednog ovakvog lighstabera i radiš li možda po narudžbi?

Petar: Svakako, zainteresirani mi se mogu javiti putem e-maila petar.hencic@gmail.com ili preko Facebooka za detalje i cijene izrade, naravno, s posebnim popustom za članove hrvatske Star Wars udruge.

 


Autor/ica check-wan  •  objavljeno 24.01.2016, 12:38  •  3.304 puta pročitano

Anketa

“Your eyes can deceive you. Don’t trust them.” – Obi-Wan Kenobi

Poznati citat

“Who's the more foolish: the fool, or the fool who follows him?” – Obi-Wan Kenobi

Odaberi svoju stranu

Forum top 10

Zadnja 3 opisa u enciklopediji

0 komentara

Nema komentara na ovu vijest.

Imaš komentar?

Ime ili nadimak


E-mail adresa (ostaje skrivena)


Ovdje upiši svoj komentar